Bestel die zonnepanelen vandaag nog

april 12, 2013 by  
Filed under artikel

Vorige week was ik voor de leergang ‘de triomf van de stad’ in Leeuwarden. We werden onder andere ontvangen bij de proefboerderij van de WUR onder de rook van de stad. De mest van 160 koeien wordt vergist. Groen gas zorgt voor elektriciteit. Eén koe levert voldoende energie voor vijf woningen. De boerderij wordt binnenkort uitgebreid naar 500 koeien. En het zijn niet alleen deze koeien die voor groen gas zorgen. De hele provincie Friesland is druk bezig om de omslag te maken naar niet-fossiele brandstoffen. Vergisting en zonnecellen nemen hierin een centrale plaats in.

Ik geef het eerlijk toe: ik wist niet dat duurzame energie al zo rendabel is. We weten allemaal hoe traag we in Nederland overstappen op duurzame energie. We weten hoe weinig de regering daaraan doet. En tegelijkertijd nemen de gemeenten het heft in handen. En boeken opzienbarende resultaten. En is het voor burgers al heel rendabel om het dak met zonnepanelen te beleggen. Maar waarom doen we dat dan nog niet massaal? Ik noem de drie argumenten waarmee ik mezelf wijs maakte dat ik beter even kon wachten.

  • Je hebt de kosten er pas na 7-10 jaar uit. Onzin: je hebt elk jaar een rendement van 9%, en dat geeft de bank niet voor je spaarrekening.
  • Je bent je geld kwijt als je je huis voor die tijd wil verkopen. Onzin: het huis is gewoon meer waard omdat ook de kopers gaan profiteren van die 9%.
  • Je kan beter even wachten omdat de zonnecellen over twee jaar weer veel goedkoper zullen zijn. Onzin: dat geldt ook voor je nieuw MacBook Air, je nieuw iPad en je nieuwe iPhone. Ook die zijn over twee jaar sneller of goedkoper.

En het is luiheid. Als je er goed over nadenkt weet je dat het beter is voor het milieu en voor het klimaat om over te stappen op zonne-energie (de zon levert elke dag 15.000 x zoveel energie als de mensheid nodig heeft…). Maar je moet wel uit je luie stoel komen. Je moet een bedrijf opzoeken dat die zonnepanelen komt plaatsen. En je moet in de slag met de energiemaatschappij. Zij zullen mijn overproductie aan energie moeten vergoeden. En misschien ligt daar wel mijn grootste zorg: hoe kom ik door die muur van energiebureaucratie heen? Ik weet het: ook dat is geen argument. Dus ik ga die zonnepanelen vandaag nog bestellen. U ook?

[column voor www.bouwendnederland.nl]

Deel dit bericht:

Comments

Tell us what you're thinking...
and oh, if you want a pic to show with your comment, go get a gravatar!