De corporaties tussen de Quote en het Vrije Volk

mei 7, 2014 by  
Filed under artikel

Een paar weken geleden werd ik geïnterviewd voor Aedes Magazine. Telefonisch. De interviewster stelde nogal suggestieve vragen, wellicht om mij uit te dagen. Het kan ook zijn dat ze het echt meende, maar ik kon haar niet zien. Ze vertelde me dat de corporaties weer het oude handwerk zouden oppakken. Huisvesting voor de man met de smalle beurs. Of ik kansen zag. Ik begon voorzichtig over de beeldvorming van de corporaties. Dat die niet zo goed is en dat ze dat geheel aan zichzelf hebben te danken. Geknoei met geld en grootheidswaan met boten en auto’s. De wereld van de Quote. Ze vertelde me dat dat allemaal achter ons lag. Ik bracht er tegen in dat er nog steeds problemen zijn met de hoge salarissen van corporatiedirecteuren. En dat ik daardoor niet meteen gewonnen ben voor het frame van de ‘corporaties voor de man met de smalle beurs’. De interviewster vond dat ik in oude beelden bleef hangen. Ik verweerde me dat zij stokoude beelden van de corporaties als nieuw presenteerde. Of ze kon begrijpen dat de burger niet meteen overtuigd zou zijn. En belangrijker: past die corporatie van vroeger nog wel bij deze tijd? Ik zei dat ik het allemaal nogal paternalistisch vond klinken. Ik vroeg me plotseling af waarom het me altijd blij maakt als corporaties hun huizen aan de bewoners verkopen. En dat ik bang ben dat ze dat alleen doen om aan geld te komen, en niet omdat ze daarmee bewoners echt hebben geholpen. De interviewster was het niet eens met de eerste gedacht (geld), maar wel met de tweede (bewoners niet helpen). Want het was toch beter als mensen met een kleine beurs onder de hoede zouden blijven van een sociaal betrokken corporatie. Het is voor mensen met een smalle beurs ook niet eenvoudig om zelf een huis te onderhouden. En ook anderszins was het beter als de corporatie een oogje in het zeil hield. Ik verweerde me met het argument dat eigen huizen altijd veel beter worden onderhouden dan corporatiewoningen. En dat ik liever niet heb dat corporaties een oogje in het zeil houden. Er komen al te veel mensen achter de voordeur. Maar dat zag ik verkeerd. Er kwam een einde aan het interview. Ik zocht naar een uitsmijter. Mevrouw, weet u dat het Vrije Volk ook al lang is verdwenen? Ik schrok van mijn conclusie. De interviewster blijkbaar ook. Van het hele interview werden twee brave zinnen opgenomen in het hele artikel.

 

[column voor Bouwend Nederland]

Deel dit bericht:

Comments

Tell us what you're thinking...
and oh, if you want a pic to show with your comment, go get a gravatar!