Vertrouwen in de bouw

juli 16, 2014 by  
Filed under artikel

De woningmarkt blijft aantrekken. Het aantal verkochte huizen stijgt in rap tempo. Ook in de regio Den Haag, waar mijn vrouw en ik een belangrijke bijdrage heb geleverd door één huis te verkopen en één huis te kopen! Het nieuwe huis, een appartement in een oud schoolgebouw, is spiksplinternieuw. Toch lopen er nu al weken allerlei werklieden rond. Een verfje hier, een automatische jaloezie daar, een klein doorbraakje, een nieuwe deur, kledingkasten en 100 meter boekenkast.

Ik heb al meer dan 20 jaar dezelfde aannemer. We werken geheel op basis van vertrouwen. Ik vraag hem nooit hoeveel het gaat kosten. Ik maak van tevoren nooit ‘smart’ afspraken over wat hij gaat doen. We bespreken de plannen globaal door en tussentijds hebben we steeds overleg. Hij denkt steeds mee hoe het beter kan en nooit hoe het duurder kan. Als hij ons huis verbouwt brengt hij mij koffie en niet ik hem. We lullen over zijn vriendin. En drinken bier aan het einde van de dag.

In de loop der jaren besteedt hij steeds meer uit. Hij heeft een eenmansbedrijf. Er zijn vele om hem heen. Bertus is al jaren zijn schilder, Rob zijn parketteur en Jantje stuukt. Zijn neef Erik doet de elektriciteit. Voor glas heeft hij weer een ander mannetje, voor luxaflex ook. Het zijn allemaal uitstekende vakmannen. Want hij werkt er al jaren mee. En hij staat voor kwaliteit.

Wat een zegen om iets uit te besteden op basis van vertrouwen. Als ik zie hoe departementen of RWS hun projecten uitbesteden, met dikke contracten als gestold wantrouwen. Alles wordt van te voren vastgelegd tot in de kleinste details. En de bouwer wordt in het offertetraject tot op het bot uitgekleed. Het gevolg is dat hij later bij meerwerk zijn slag zal moeten slaan en dat alles zo kaal mogelijk wordt opgeleverd (bij voorkeur met nog vele onvolkomenheden..). Laat staan dat opdrachtgever en bouwer onderweg samen kunnen bedenken dat het nog mooier kan.

Ik weet zeker dat er lezers zijn die mij in de eerste alinea’s voor gek hebben verklaard. Geen afspraken! Blind vertrouwen! Daarom maak ik ook die vergelijking met de departementen. Wat krijg ik ervoor terug? Groot vertrouwen en veel kwaliteit. Wat krijgen departementen ervoor terug: wantrouwen, calculerend gedrag, geen kwaliteit en als het meezit nog een parlementaire enquête. Ik weet mijn huis is niet te vergelijken met een nieuwe schouwburg of een nieuw viaduct. Maar ik ben er zeker van dat al dat wantrouwen in de vorm van dure offertetrajecten en vuistdikke contracten alleen maar verliezers kent.

 

[column voor Bouwend Nederland, augustus 2014]

Deel dit bericht:

Comments

4 Comments on "Vertrouwen in de bouw"

 1. Joke on wo, 16th jul 2014 16:17 

  bedankt voor de zoveelste mooie en heldere column: gestold wantrouwen uitgewerkt in contracten, mooie vondst.
  Helaas vrees ik dat het woord ‘vertrouwen’ (het lijkt in de verte een beetje op ‘trouwen’ en dat loopt in NL ook niet altijd goed af)opnieuw moet worden uitgevonden, beleefd en gewaardeerd.

  Mvg, Joke

 2. Wim Derksen on wo, 16th jul 2014 16:20 

  dank voor het lezen!

 3. Theo Capel on wo, 16th jul 2014 18:22 

  Beste Wim, een gedurfde stap om te gaan wonen in een oude school. Vrijwillig je begeven in een gebouw waar dwang normaal gesproken overheerste. Ik weet niet of ik dat zou aandurven. Maar vertrouwen en optimisme zullen er wel voor zorgen dat het een juiste stap was. En de bevriende stukadoor zal er wel in slagen het angstzweet van generaties leerlingen dat in de muren is getrokken, weg te pleisteren.
  mvrgr, Theo Capel

 4. Wim Derksen on wo, 16th jul 2014 19:27 

  Theo, het is allemaal veel erger dan je denkt…. Het is het oude paterhuis. Paters en jonge jongens. Ons huis is helemaal verbouwd, opnieuw gewit, helemaal schoongemaakt. Maar bij een simpele verbouwing stoten we op een nieuwe deur naar nergens. Een spannende omgeving…

Tell us what you're thinking...
and oh, if you want a pic to show with your comment, go get a gravatar!