Ouderen verhuizen niet

september 20, 2014 by  
Filed under artikel, De Stad

Ja, we zijn verhuisd. En we zijn gelukkig in ons nieuwe onderkomen. Geen enkele reden om er een column aan te wijden, zou je zo zeggen. Dat dacht ik ook, tot ik Mark Frequin, de directeur-generaal Wonen en Bouwen van het Ministerie van BZK tegen het lijf liep. Ik was atypisch, vertelde hij mij. En zo zouden ze het op het departement graag vaker zien.

Laat ik beginnen te vermelden dat ons verhuisgedrag nogal modaal is. Het nieuwe huis is ons zesde huis. Na ons 40e waren we niet meer verhuisd. En de afstand tussen het oude en het nieuwe huis is hemelsbreed nog geen kilometer. Zo doen velen het.

Wat vond de directeur-generaal dan zo bijzonder aan ons verhuisgedrag? Met een sardonisch lachje gaf hij zelf het antwoord: wij betrokken mooi op tijd een bejaardenwoning. En als meer 60-plussers ons voorbeeld zouden volgen, zouden er veel minder problemen zijn op de woningmarkt. Ik begreep, dat ik bezig was meneer zijn problemen op te lossen. Ach, voor hem doe ik dat graag.

Laten we eerst vaststellen dat ik niet de enige 60-plusser ben die zijn te grote woning verlaat voor een goddelijk appartement een kilometer verderop. Vooral 65-jarigen willen nog wel eens verhuizen. Maar Mark Frequin heeft gelijk: de meeste ouderen verhuizen juist niet. En blijven vaak tot hun dood een veel te groot huis bewonen. Ik herken het uit mijn eigen omgeving. Vrienden en buren blijven na hun pensioen rustig zitten waar ze al jaren zitten. Het mag waar zijn dat de kinderen al lang zijn vertrokken, maar wat is een ouderlijk huis als je er niet meer met zijn allen kan blijven slapen? Bovendien is een woning zoveel meer dan een ‘dak boven je hoofd’. Een huis is de drager van een geschiedenis, de geschiedenis van een gezin. En wat is er mooier dan onderdeel uit te blijven maken van die geschiedenis? En nog een argument: waarom zouden oudere mensen niet in een grote woning mogen blijven wonen, als ze daarvoor het geld hebben? En dat geld hebben ze.

Ik had Mark Frequin ook nog iets anders kunnen vertellen: dat ik bij toeval zo’n prachtig appartement heb gevonden. Een appartement waarin de woonkamer 4.80 hoog is. Ontwikkeld in een leegstaande school. En dat ik vermoed dat veel ouderen geen enkel probleem zouden hebben om naar zo’n appartement te verhuizen. Maar dat er gewoon te weinig van dit soort mooie appartementen zijn.

Wel beschouwd is het eigenlijk bijzonder dat de overheid nog steeds een bepaald woongedrag van de burgers verwacht. En daarmee een ander gedrag (niet verhuizen naar een bejaardenwoning) impliciet afwijst. Als die overheid nu gewoon eens ervoor zorgt dat die woningmarkt gaat functioneren. Dan wonen we straks allemaal in een huis waarin we zelf willen wonen. En misschien kiest Mark Frequin dan wel helemaal zelfstandig voor een bejaardenflat.

 

[column voor de website van Bouwend Nederland]

Deel dit bericht:

Comments

7 Comments on "Ouderen verhuizen niet"

 1. michiel morel on wo, 24th sep 2014 10:15 

  Ja Wim, en niet alleen is je huis de drager van de geschiedenis, wat te denken van een omgeving met aardige, betrokken buren, jonge gezinnen, meer leuke mensen die nog wel eens voor je willen klaarstaan.
  Ik proef uit je column dat jullie het goed naar de zin hebben in jullie nieuwe stek. Beste groet, tot snel, Michiel

 2. Agneta on do, 25th sep 2014 07:59 

  Wij zijn al jaren op zoek, maar er wordt gewoon weinig passends geboden voor 60+ers die op tijd willen verhuizen. Een (semi)bungalow of ruim appartement in de eigen woonomgeving is er bijna niet. Dus daarom blijven we zitten waar we zitten.

 3. Rikie van Amelsfort on do, 25th sep 2014 09:26 

  Goed, Wim, blij een medestander te vinden. Ben op mijn 55e (nu 76) op zoek gegaan naar een woning waar we oud in konden worden, maar ook lekker konden doorleven. Het huis moest wel grondgebonden zijn ivm de hobby van mijn man. We hebben 6 jaar geknokt om die woning gerealiseerd te krijgen. De opgedane know how gebruik ik nu in mijn missie’ voor een gevarieerder aanbod van woningen voor medioren. Veel medioren zijn goed opgeleid, hebben een goed pensioen, een grotendeels afbetaald huis en willen nog wel een woonstap maken. Ze weten heel goed wat ze wel willen en nog beter wat ze niet meer willen. En als dat aanbod er niet is, verhuizen ze niet. Erger nog: in woonwensenonderzoeken geven ze aan (het aanbod overziend) niet te willen verhuizen en daar begint de grote mismatch al. Kijk eens op website: http://www.sir-55.nl hoe het ook kan en zou moeten.
  Medioren zijn met hun woonervaring uitermate geschikt voor Collectief Particulier Opdrachtgeverschap (CPO).

 4. Hanneke on vr, 26th sep 2014 17:55 

  Ik ben blij dat ik op tijd verhuisd ben. Vind het ideaal te wonen in een woongroep voor 55+- ers. Idioot als je blijft zitten wachten op die paar keren dat de kinderen “thuis” komen. Het is natuurlijk fantastisch als zoiets had kunnen blijven bestaan: de gezinnen herinneringen ophalend en kleinkinderen , neefjes en nichtjes spelletjes doend e.d. bij Opa en Oma. Maar hoe vaak is dat en hoe vaak ook niet?
  Belangrijk als ouderen zo lang mogelijk zelfstandig blijven en zinnig bezig. Al die reisjes van ze vind ik egocentrisch. En dan eenmaal hulpbehoevend moeten ze niet lang willen blijven leven. Zeker in deze tijd waar je van je kinderen afhankelijk wordt gesteld of anders door niet betrokken anderen zo nu en dan verzorgd. Het wordt best wel weer eens anders, of niet. HJR

 5. Sandra on do, 13th okt 2016 08:41 

  Interessant gegeven inderdaad. Je ziet vaak dat senioeren/ouderen tot het echt niet meer kan in het ‘ouderlijk’ huis blijven wonen. Ook al telt deze 3 verdiepingen vol met rotzooi en gebruiken ze vaak maar 1 of 2 kamers. Het is absoluut het recht wat je zegt, als ze het geld hebben en graag een stukje herinneringen willen blijven behouden. Maar als dan door lichamelijke problemen toch wordt besloten om te verhuizen naar een kleinere woning met woningaanpassingen voor ouderen zie je vaak dat de heer/mevoruw in kwestie snel achteruit gaat en niet meer kan genieten van de makkelijke seniorenwoning en het wonen in een gezellig buurtje met leeftijdsgenoten. Ik denk dat wanneer ouderen rond de 70/75 deze stap maken ze veel gelukkiger in de nieuwe woning kunnen zijn.

 6. i on di, 23rd jun 2020 14:48 

  Tja zie het hier om me heen ook gebeuren, wij zijn dan wel heel jong man 45 en vrouw 48. kids al 4 jaar huis uit en zelfs wij zijn aan het kijken naar een appartement omdat we nog maar 1 van de 5 slaapkamers in gebruik hebben. lijkt ons heerlijk straks huisjes schoon en tijd voor leuke dingen ipv onderhoud en schoonmaak van lege ruimtes.

 7. Serhat on wo, 21st apr 2021 13:24 

  Ik als 20 jarige zou het wel snappen voor ouderen ja. Het is absurd hoe het met de woningen gaat. De overheid beseft het echt waar niet.

Tell us what you're thinking...
and oh, if you want a pic to show with your comment, go get a gravatar!