Zzp-ers hebben de toekomst

december 7, 2014 by  
Filed under artikel

Het kabinet maakt zich zorgen om zzp-ers. Het kabinet maakt zich zorgen om flexwerk. En het kabinet wil de arbeidsmarkt flexibiliseren. Er zit een zekere spanning tussen de twee zorgen en het ene voornemen. En deze spanning gaat dieper dan de spanning tussen PvdA en VVD. In de kern gaat het hier om de modernisering van de verzorgingsstaat. Maar laat ik het niet te zwaar maken. Zelf ben ik immers ook zzp-er. En ik voel me dus aangesproken.

Als zzp-er geef ik trainingen. Voor beleidsmedewerkers en managers van departementen en van gemeenten en voor onderzoekers van rijksonderzoeksinstituten. Het geeft me veel plezier. Als een ander moet vergaderen, lees ik een mooi boek. Of speel even een stukje op mijn fagot of kras ik wat op mijn cello. Als een ander zich begint te vervelen, bedenk ik een nieuwe cursus. Als een ander ruzie heeft met zijn baas, ben ik steeds op zoek naar inspirerende nieuwe opdrachtgevers. Maar het leukste is de directe waardering voor je werk. Als je het goed doet, komen ze bij je terug.

Ik geef toe: er zijn ook nadelen. Het gedoe met BTW. Het gedoe met departementen die pas maanden later bereid zijn te betalen en die niet zelden boos reageren op een volstrekt redelijke factuur (“wij betalen geen facturen zonder opdrachtnummer!”). En als zzp-er moet ik me soms meer voorhouden waarom het goed is dat we belasting betalen (onderwijs, sociale zekerheid, zorg!).

Het kabinet denkt erover om alle zzp-ers te verplichten om zich te verzekeren tegen arbeidsongeschiktheid. Beter gezegd: om alle zzp-ers gelijk te trekken met gewone werknemers. Zoals het kabinet het liefst ook alle flexwerkers een vaste aanstelling wil geven. Ik begrijp dat, vanuit de behoefte om op te komen voor de rechten van de werknemers. Ik weet ook dat er veel zzp-ers zijn die hun vaste baan zijn kwijtgeraakt om daarna met veel minder rechten en veel minder inkomsten hetzelfde werk te mogen doen. Dus ergens, diep in mijn hart, herken ik het kabinetsbeleid.

Maar het staat me ook tegen. Ten eerste staat het me al tegen dat ik door de overheid ben ingedeeld in een beleidscategorie met als titel zzp-er, nog afgezien van het feit dat dat zzp-er taalkundig al niet klopt. En omdat andere leden van mijn opgelegde vereniging van zzp-ers problemen hebben met hun toekomst, moet ik aan hetzelfde regime worden onderworpen. Ten tweede zou ik willen dat de overheid voor iedereen een fatsoenlijk leven waarborgt en daarnaast iedereen alle vrijheid en alle kansen geeft om zijn hart te volgen. En om zelf te bedenken hoe zijn of haar kwaliteiten het beste tot hun recht komen. Dus, Lodewijk Asscher, grijp niet te veel terug op het verleden. En doe mijn verhaal in ieder geval niet af met de uitspraak ‘dat jij makkelijk praten hebt’. Want dat laatste weet ik al. Ik vraag alleen dat je creatiever bent. Dat je niet alleen voor iedereen een fatsoenlijk bestaan waarborgt, maar ook het recht op vrijheid en ondernemerschap garandeert.

Deel dit bericht:

Comments

Tell us what you're thinking...
and oh, if you want a pic to show with your comment, go get a gravatar!