Lichte leiders, of de ondraaglijke leegheid van het nieuwe werken

maart 27, 2015 by  
Filed under Geen categorie

Het ‘nieuwe werken’ is zeer besmettelijk. Vele departementen, provincies, gemeenten, en niet te vergeten: bedrijven, zijn al geïnfecteerd. Het kan dan ook geen toeval zijn dat juist het RIVM  mij uitnodigde om beter over het onderwerp na te denken. Ik hield voor de medewerkers van het RIVM een lunchlezing. En ook ik was meteen aangestoken. De lunchlezing werd een serie blogs, en die  blogs worden een boek.

De rage van ‘het nieuwe werken’ verbaast me en niet alleen omdat het ‘nieuwe werken’ zich maar moeilijk laat omschrijven. Het nieuwe werken geeft namelijk geen antwoorden op de vragen waarmee grote organisaties worstelen. Beter gezegd: het nieuwe werken geeft geen antwoorden op de problemen van het oude werken. Ik zeg er meteen bij: ik heb alleen verstand van de overheid. In een aantal blogs heb ik de vraag verkend: wat zijn dan wel de grote vragen waarmee departementen  worstelen? En welke verbeteringen zijn dan wel de moeite waard?

Mijn centrale stelling luidt dat het veranderen van een organisatie alleen zin heeft als de verandering een antwoord is op de problemen van het werk. Alleen daarvan wordt een organisatie beter. Zo kom ik ook tot de conclusie dat goede leiders vooral lichte leiders zijn. Ja, een extra cursus binnen de ABD kan geen kwaad.

Regelmatig heb ik het laatste hier nieuwe blogs gepubliceerd over het dit onderwerp. Inmiddels heb ik deze blogs verzameld tot een blog-boek dat binnenkort bij Boom  zal verschijnen onder de titel Lichte leiders, of de ondraaglijke leegheid van het nieuwe werken.

Deel dit bericht:

Comments

2 Comments on "Lichte leiders, of de ondraaglijke leegheid van het nieuwe werken"

 1. Eveline on do, 24th jul 2014 22:05 

  Beste Wim
  het zou jammer zijn als je je in je boek beperkt tot de departementen. De vragen die je stelt zijn zeker ook van toepassing op gemeenten (en niet alleen de mijne).
  Succes met het boek
  Eveline

 2. Wim Derksen on vr, 25th jul 2014 08:08 

  Dag Eveline, ik hoop dat de tekst ook erg van toepassing is op gemeenten, maar ik heb daar nooit echt gewerkt. Moet er nog even over nadenken hoe ik dat ga doen. Dank je, Wim

Tell us what you're thinking...
and oh, if you want a pic to show with your comment, go get a gravatar!