Verslaafd aan @MarathonRdam

april 12, 2015 by  
Filed under Hardlopen

Ook vorig jaar had ik weinig getraind voor de marathon van Rotterdam. Ik had een startbewijs, maar had al lang besloten om mijn favoriete marathon dit jaar aan me voorbij te laten gaan. Bij toeval moest ik de vrijdag voor de marathon in Rotterdam zijn. Ik zag de borden en de hekken en was weer verkocht. Ik reed nog terug naar Den Haag om mijn spullen op te halen. Het werd een heerlijke loop, in 4.12.

De voorbereiding kon nog beroerder. Na die 4.12 deed ik weinig tot niets. Onder druk van een afspraak toch maar de marathon van Amersfoort gelopen in juni 2014. In 4.10. Maar na afloop was mijn meniscus zwaar beschadigd. Ik kwam een half jaar op de tafel bij de fysiotherapie. En toen alles grotendeels voorbij was, had ik geen zin meer. Geen zin. Ik had genoeg gelopen met pijn in mijn rechtervoet, met pijn in mijn linkerknie, met zweepslagen en al dat andere ongemak. Ik had de K78 in juli 2013 volbracht en was nog steeds toe aan rust. Een mentale blessure nam het van de fysieke over. Natuurlijk had ik me voor de zekerheid wel ingeschreven, zoals ik me ook al maanden geleden had ingeschreven voor de Zestig van Texel op Tweede Paasdag. Texel ging voorbij. En Rotterdam leek eenzelfde lot beschoren.

Totdat mijn fysiotherapeute enigszins spottend vroeg of ik Rotterdam nog zou lopen. Ik mompelde iets van ontkenning. “Als je hem start, loop je hem wel uit.” Ik mompelde nog iets van mindere ontkenning.

De volgende dag had ik mijn trainingsschema klaar. Dinsdag 7 km, donderdag 9, zaterdag 13 en maandag 20. Daarna 6 dagen afbouwen tot de marathon. Elke mislukte training zou het einde van de plannen zijn. Ik strompelde heel wat af, maar ik ging wel razendsnel vooruit. Tijdens de trainingen liep ik steeds 4 minuten hard en wisselde dat af met 1 minuut wandelen. Alles lukte. Er waren dus geen redenen meer om Rotterdam niet te lopen.

Ik geef het toe: het is een bizarre voorbereiding. Maar als je 20 km kan lopen in 2 uur, moet je aan 5,5 uur toch echt genoeg hebben voor die 42. En er lonkt wel een spannende marathon. Vroeger liep ik ze als trainingsmarathon, voor nog grotere of snellere loopjes. Nu is het weer een echte marathon. Hij doet me denken aan die eerste keer. Met Bert en met Huib en met Leo. Ach, en zenuwachtig ben ik altijd.

Er is wel één verschil. Toen was het mijn eerste marathon, nu mijn 46e. En toen was ik nog niet verslaafd aan het lopen. Had nog geen boek geschreven onder de titel Loopgek. Want als ik eerlijk ben: het heeft iets van die ene sigaret. Die je plotseling wordt aangeboden en die onweerstaanbaar is.

We zullen zien. Schreef ik op de avond voor de marathon.

En we hebben gezien. Wie geen loper is kan beter stoppen met lezen. Onderstaande is slechts de eufore tekst van een eufore loopgek. Piet loodste me binnen bij Nationale Nederlanden. Zijn club heeft daar altijd gastvrijheid. Verschillende lopers bleek ik te kennen. Beetje kletsen, beetje wc, beetje verkleden, en weer kletsen. Daarna naar de start. De spanning. Het bekende geluid van de heli’s. Het geluid van de spreekstalmeester, wiens tekst altijd aan je voorbij gaat. Nog een flesje drinken in het startvak. En je laatste plas terugdoen in hetzelfde flesje. Het startschot van de burgemeester, als inleiding op die fantastische startmuziek van Rotterdam. Weg op een schema van 6’ lopen en 1’ wandelen. Het leidt tot allerlei sportieve reacties van medelopers, die me na 1 km al van alles aanbieden. Het weer is geweldig. Goede temperatuur, veel zon en dus veel publiek. Ik heb het in Rotterdam nog nooit zo druk gezien. Eten en drinken gaan onderweg zonder problemen. Ik plas twee keer en poep eenmaal. En de organisatie is perfect. Ik kom terecht op een schema van 30’ per 5 km. Op de terugweg wandel ik de Erasmusbrug op. Ik wandel in de tunnel op de Blaak, en ik sta een tijd te praten met Arda op 37 km. Daarna wordt het nog even zwaar. De benen zijn stijf. Maar de geest is helder, en dat is wel eens anders bij het 40-km-punt. Na 4.26.34 bereik ik de finish. Ik stuiter nog een tijdje in het finishvak. We feliciteren elkaar, we omhelzen elkaar, mannen die elkaar nog nooit eerder hebben gezien. Het fantastische moment om Arda en Bas weer te zien. We lopen weer naar Nationale Nederlanden. Nog meer bekenden. En allemaal zijn we vandaag vrienden.

Het was mijn 46e marathon, het was mijn 13e in Rotterdam. Onderweg geniet ik vooral. En als ik denk dan realiseer ik me dat straks alles kapot en over kan zijn. Maar dat ik mijn marathonloopbaan dan wel heb beëindigd met mijn mooiste marathon.

Maar alles is niet kapot. Niets is kapot. Dit jaar toch maar proberen die 50 marathons vol te maken.

Deel dit bericht:

Comments

7 Comments on "Verslaafd aan @MarathonRdam"

 1. Gerbrand on zo, 12th apr 2015 20:19 

  Wim,

  Gefeliciteerd!
  Ik heb volgens mij nog wat goed te makes voor de marathon van 2007. Dus ik stel voor jou 50e marathon wordt de marathon van Rotterdam 2016. Dan wordt dat mijn eerste en tevens laatste marathon.

  Mijn training start morgen!

  Groet
  Gerbrand

 2. wimderksen on zo, 12th apr 2015 20:28 

  Ha Gerbrand, ik loop graag met je mee volgend jaar! Maar ik weet niet of het dan pas de 50e wordt….:)

 3. Lucas on ma, 13th apr 2015 07:52 

  Leuk verhaal bij het ontbijt Wim! Doe de groeten aan Arda, ik kom graag snel weer eens eten!

 4. Donald on ma, 13th apr 2015 15:03 

  Gefeliciteerd met die mooie tijd. Het bloed kruipt waar het niet gaan kan. Tot snel. Gr. Donald

 5. Koos on di, 14th apr 2015 13:02 

  Fantastisch Wim, wat een prestatie. En weer een mooi verhaal…

 6. Bert on di, 14th apr 2015 14:42 

  Hoi Wim,

  Toch stoer dat je hem weer uitgerend hebt! Ja die in 2000, onze eerste vergeet ik ook ‘nooit’ meer. Ik ga dit jaar weer voor de korte loopjes (5km) zonder looptraining. Mijn CPC was een drama vanwege een kuitblessure die ik na zo’n 10km voelde opkomen. Uitlopen voelde zwaarder dan die paar marathons die ik heb mogen uitrennen.

  Loopgroetjes, Bert

 7. Mariëlle van de ven on vr, 17th apr 2015 21:13 

  Beste Wim
  Wat goed van je,dat je de marathon (uit)gelopen hebt. Cmplimenten!
  Ik zal me eerst voorstellen. Ik ben Mariëlle van de Ven en ik kwam op jouw blog sinds ik zocht naar hardlopen en hallux valgus. Sindsdien lees ik je blog regelmatig. Daarom wil ik je het volgende vragen: Op welke schoenen jij die marathon gelopen hebt, met je hallux valgus. Ik heb deze kwaal ook en ik kan geen goede schoenen vinden voor lange afstanden.
  groet Mariëlle

Tell us what you're thinking...
and oh, if you want a pic to show with your comment, go get a gravatar!