Een leven lang leren is nog steeds een curiosum

juli 8, 2015 by  
Filed under artikel

Verwarrende dagen. Ik heb vriendelijk het intake-formulier voor de UvA ingevuld en een bezwaarschrift ingediend tegen de afwijzing van mijn inschrijving. Krijg goed advies van de volgende generatie. Vrienden die net zijn afgestudeerd en al enigszins gewend zijn aan de bureaucratie van het hoger onderwijs. De ene vriend schreef: welkom aan de universiteit! De andere schreef dat hij erin geslaagd was om twee studies af te ronden ondanks Kafka. Zijn advies: gewoon de regels negeren en als het niet anders kan: gewoon blijven drammen tot ze toegeven. En zijn ervaring was dat ze dat laatste uiteindelijk altijd deden.

Zo maak ik bezwaar tegen het besluit van de ‘Commissie casus matching UvA’ om niet door de vingers te zien dat ik mij te laat heb ingeschreven. Ik ben zo vriendelijk mogelijk. Maar ik kan het toch niet laten om te melden dat nergens is te vinden waarom 1 mei zo’n harde deadline is en dat ook nergens is te vinden wat de criteria zijn voor een uitzonderingspositie. Hoe moet je dan een bezwaar argumenteren? Laat ik het voorzichtig zeggen: juridisch kwetsbaar. Of gewoon: juridisch broddelwerk.

Nog erger is dat niet duidelijk is tegen wiens besluit ik bezwaar moet maken. De website suggereert dat het gaat om een (gedelegeerd) besluit van het College van Bestuur. En dat ik daartegen bij het College van Bestuur in bezwaar moet gaan. Maar gaat dan dezelfde commissie nog eens mijn verzoek beoordelen? Ze hebben me al twee keer laten weten dat er geen reden is om mij toe te laten. Ik ben geen jurist, maar er moet toch een jurist bij de universiteit zijn die heeft bedacht dat dat een vreemde constructie is. Bij de overheid kan een burger bezwaar maken tegen een concept-besluit voordat een besluit wordt genomen. En daarna ga je eventueel in beroep. Ook is het interessant dat mijn bezwaar schriftelijk kan worden toegezonden aan de Geschillencommissie en digitaal aan het College van Bestuur. Nee, ik ben geen jurist, dus ik snap er niets van.

Intussen meldt de afdeling Muziekwetenschap ‘positief’ te staan tegenover mijn inschrijving. Dat waardeer ik zeer en ik besef waar mijn vrienden zitten. Maar kan iemand mij uitleggen waarom ik een bezwaar moet indien tegen het niet krijgen van toestemming voor inschrijving na 1 mei, als de betrokken studie ervoor is dat ik toestemming krijg? En als het collegerooster en de zalen-indeling nog voorlopig is? En nog belangrijker: ik wil graag studeren aan de UvA. En de studierichting wil mij graag les geven. Waarom kan dat dan niet?

Intussen vul ik ook mijn intake-formulier maar in. Er wordt mij gevraagd wat mijn examencijfer voor Nederlands was. Ik heb geen idee. En voor Engels. Ik heb geen idee. En mijn gemiddelde voor mijn eindexamen HBS-B in juni 1970. Was het 13 juni? 12 juni? Het was warm, dat weet ik nog wel. Grappig dat ‘we’ in Den Haag al jaren praten over ‘een leven lang leren’. Ook ik. En dat een universitaire studie starten op je 63e alleen maar onbegrip oplevert. Voorlopig word ik toch vooral als een curiosum gezien. En misschien ben ik dat ook wel.

Zie ook: De bureaucratie van de #UvA heeft meer tentakels

Deel dit bericht:

Comments

Tell us what you're thinking...
and oh, if you want a pic to show with your comment, go get a gravatar!