Een studie aan de #UvA als cursus zelfbeheersing

augustus 17, 2015 by  
Filed under artikel

Hoor! Al voordat mijn studie begint, laat ik één van mijn goede voornemens vallen. De studieadviseur had me nog zo gevraagd: wil je nog vrijstellingen, Wim? Enthousiast reageerde ik dat ik dat niet wilde. Het gaat mij er niet om om zo snel mogelijk af te studeren, maar om zoveel mogelijk te leren. Maar toen kreeg ik vandaag een verontrustende mail. Van datzelfde bureaucratische mailadres van de #UvA, maar ditmaal ondertekend door Petra en Josien. Het ging over mijn verplichte diagnostische toets schrijfvaardigheid Nederlands op 30 september a.s. Ik zou de mail geheel kunnen overschrijven. De tekst is een blog op zich. Maar ik besef dat ik inmiddels zelf moet oefenen. Vandaar dat ik hem in mijn eigen woorden samenvat.

De toets op 30 september vergt drie uur. Als voorbereiding moeten we twee teksten samenvatten, die een week van tevoren kunnen worden gedownload (of moet ik zeggen: kunnen worden binnengehaald?). We moeten een kwartier van te voren aanwezig zijn. We worden op drie elementen getoetst: zijn we in staat de informatie uit de tekst adequaat in eigen woorden samen te vatten, zijn we in staat om ons over de tekst een mening te vormen en kunnen we dat allemaal in correct Nederlands.

Ik zie met name op tegen de laatste twee toets-elementen: een mening geven en correct Nederlands schrijven. Ik kom uit een gezin waarin twee dingen centraal stonden: “Wij zijn heel anders dan anderen” en, in het verlengde daarvan: “Wat anderen zeggen is niet waar”. Zo’n achtergrond leidt een leven lang tot diepe vertwijfeling. Je weet enerzijds dat niets waar is en anderzijds wordt toch vaak een mening van je verwacht. Ach, dit soort diepe gedachten, of laat ik zeggen: roerselen, gaan wellicht te ver voor Petra en Josien. Maar toch, de dames vragen wél om een mening.

En dan dat correcte Nederlands! Ik heb meer dan 30 jaar tentamens nagekeken en meer dan 30 jaar het principe gehanteerd dat elke foute ‘d’ of ‘t’ met een scherp potlood moest worden gecorrigeerd. Niet dat het enige zin had, want de meeste studenten komen hun tentamen na afloop nooit meer inzien. En als ze het willen inzien, doen ze dat alleen maar om hun cijfer van een 4,5 op te krikken naar een 4,7 (met de compensatie van de schrijfvaardigheidstoets is dat vaak net voldoende om een bachelor te halen).

Het viel me wel op dat het aantal foute ‘d’s’ en ‘t’s’ in de laatste jaren exponentieel toenam. Zo erg, dat ik zelf ook steeds meer fouten ben gaan maken. Ook het aantal keren dat een vriendelijke lezer mij wijst op een spelfout in één van mijn blogs, neemt exponentieel toe. Dertig jaar tentamens nakijken heeft helaas mijn eigen spelvermogen geperverteerd. En om die reden zou het me niet verbazen als ik een NAV (niet aan voorwaarden voldaan) ga scoren. [Als dat overigens het geval zou zijn, zal ik niet nalaten nog een heel lange blog te wijden aan het Nederlands van de voormelde mail.]

Ik geef toe: het onderwerp sluit goed aan bij mijn eerdere blogs over de #UvA. Met plezier ben ik dan ook weer achter mijn iPad-met-toetsenbord gekropen, om een nieuw blogje te schrijven. Maar er zij ook meteen gezegd (ja, dat ‘zij’ is echt met een lange ‘ij’, ondanks de conjunctie met ‘zeggen’), dat ik die toets niet ga meemaken. Ik laat mijn eerste goede voornemen vallen: ik ga een vrijstelling vragen.

Dat is overigens nog niet zo eenvoudig. De examencommissie moet eraan te pas komen (arme mensen, die veel liever onderwijs geven en nog liever een mooi artikel schrijven, en als dat niet zo is, horen ze niet in een examencommissie te zitten). En ik moet motiveren waarom ik meen recht te hebben op een vrijstelling. Er zijn niet zoveel gronden waarop vrijstelling kan worden verleend. De ene: een met goed gevolg afgelegde schrijfvaardigheidstoets bij een andere opleiding van de UvA. De andere: het volgen van een opleiding elders. Mijn boeken tellen dus niet mee. Mijn artikelen niet. Mijn blogs al helemaal niet. En mijn proefschrift bleek eerder al geen reden om mij toe te laten tot de bachelor muziekwetenschap. Dan zal het zeker geen bewijs zijn van mijn schrijfvaardigheid. Zijn die Petra en die Josien eigenlijk wel gepromoveerd?

Ik zal dus een vrijstelling aanvragen met het argument dat ik jarenlang heb geoefend op ‘d’s’ en ‘t’s’ bij het nakijken van tentamens, dat veel uitgevers veel geld hebben verdiend aan mijn boeken, dat in het najaar mijn boek Haagse oersoep uitkomt bij #BoomLemma, dat mijn proefschrift helemaal niet gek was geschreven, zij het wat hoogdravend en dat niemand de taalbeheersing heeft van Thomas Mann, die ik meteen maar weer eens ter hand heb genomen. En dat ik nu al beloof nog jarenlang mijn taalvaardigheid in te zetten tegen de #UvA als ik geen vrijstelling krijg. En voor mijn trouwe lezers: ook als ik die vrijstelling wel krijg, blijf ik lucht geven aan mijn diepe plezier in het reilen en zeilen van de #UvA.

 

Zie ook: Zou de #UvA mijn leervragen  willen weten

 

Deel dit bericht:

Comments

4 Comments on "Een studie aan de #UvA als cursus zelfbeheersing"

 1. Gerard Snel on ma, 17th aug 2015 22:18 

  Jammer, ik zou graag vernomen hebben hoe de weledelhooggeleerde heer Derksen het er zou hebben afgebracht (is dat correct Nederlands?). Het valt al weer mee dat een door postmodernisme geteisterde universiteit als de UvA zowaar nog normen hanteert voor het taalgebruik.

 2. Peter de Koningh on di, 18th aug 2015 00:35 

  Ik volg het met interesse Wim, perfect artikel weer.
  5e alinea tweede zin “ga” moet dacht ik zijn “gaan”… maar dat was opzet in dit verband neem ik aan.

 3. wimderksen on di, 18th aug 2015 08:43 

  Dank je wel! Het was geen opzet, maar een efemeer tekort aan manifeste schrijfvaardigheid!

 4. maki on di, 18th aug 2015 21:54 

  Ik moet ook dezelfde toets doen (ben net begonnen met Slavische talen en culturen op UVA). Volgens mij kan ik wel vrijstelling krijgen, maar ik weet het niet of ik dat echt wil. Helaas is mijn Nederlands door omstandigheden achteruit gegaan, en ik heb niemand met wie ik zo iets zou kunnen oefenen. Dus ik ben aan het twijfelen. An de andere kant weet ik niet of het mij zal lukken om ook voor die extra lessen naar Amsterdam te gaan (ik ben alleenstaande moeder en moet een uur met train reizen om naar Amsterdam te komen. Ik weet het echt niet, maar moet wel snel beslissen.

Tell us what you're thinking...
and oh, if you want a pic to show with your comment, go get a gravatar!