Het menselijke gezicht van de #universiteit

september 2, 2015 by  
Filed under artikel

Als docent heb je het gemakkelijker, en zeker als hoogleraar. Je krijgt wel eens een briefje van de Examencommissie. Maar de onderlinge verhoudingen zijn, in bestuurskundige termen, vooral een ‘netwerk’: er zijn veel wederzijdse afhankelijkheden. Dus als je je vooral met jezelf bezighoudt en als je periodiek even blaast, heb je toch nog aardig wat vrijheid.

Ik heb in Amsterdam al snel gemerkt dat het voor een student echt anders is. Een student kan de systeemwereld niet negeren. En daarom ontkwam ik er niet aan om een vrijstelling aan te vragen voor die zotte schrijfvaardigheidstoets. Negeren was dit keer geen optie. Maar ook als student werd ik gered door de leefwereld. Door een paar verstandige mensen die op een relativerende manier met de systeemwereld omgingen. Zo ontving ik opvallend snel een mailtje van de examencommissie, waarin me vrijstelling werd verleend voor die zotte toets:

“Geachte heer Derksen,
De examencommissie verleent u binnen de opleiding Muziekwetenschap (BA) vrijstelling voor de Diagnostische toets schrijfvaardigheid (109110055T).
Deze vrijstelling wordt verleend op grond van u wetenschappelijke carrière. Vakken waarvoor vrijstelling is verleend, worden geregistreerd in SIS met de vermelding vrijstelling.
Ik hoop u hiermee voldoende te hebben geïnformeerd.
Met vriendelijke groeten, 
Dr. P.G.F. Eversmann
, Voorzitter examencommissie cluster Kunst- en cultuurwetenschappen”

Gewoon vrijstelling verlenen op een niet-bestaande grond: ‘wetenschappelijke carrière’! Heerlijk! Een stel wijze mensen die het systeem aan hun laars lapt. Waar zijn we ook al weer mee bezig? Met een universiteit, met een gemeenschap van verstandige en geïnteresseerde en boeiende mensen. Met muziekwetenschap! Met de eerste symfonie van Jean Sibelius. Natuurlijk moet die man geen schrijfvaardigheidstoets doen.

Ik ben blij. De universiteit blijkt nog te bestaan. En stuur meteen een retourmail: “Hartelijk dank!”

In enkele seconden krijg ik niet alleen antwoord, maar sta ook weer met beide voeten op de grond:

“Verzoeken van studenten aan de BA-examencommissie Kunst- en cultuurwetenschappen dienen digitaal te worden ingediend via http://student.uva.nl/kun/az/a-z/a-z/content-2/folder/examencommissies-bacheloropleidingen/verzoeken/verzoeken.html.
E-mails worden alleen in behandeling genomen als de examencommissie gevraagd heeft per e-mail te reageren of als ze een aanvulling zijn op een ingediend verzoek.
Practische vragen kunnen worden gesteld aan de onderwijsadministratie (info-otm-fgw@uva.nl).”

Oh, sorry hoor, ik dacht dat ik even contact had. [En tussen twee haakjes: ‘praktisch’ schrijf je met een ‘k’. En zelfs die menselijke mail kent een schrijffout. De systeemwereld en de leefwereld zakken hier voor hun eigen toets].

 

Zie ook: Een studie aan de #UvA als cursus zelfbeheersing

Deel dit bericht:

Comments

4 Comments on "Het menselijke gezicht van de #universiteit"

 1. J Lubsen on wo, 2nd sep 2015 11:01 

  En het is “Uw wetenschappelijke carrière” i.p.v. “U wetenschappelijke … “. Wie deed hier een schrijftest?

 2. wimderksen on wo, 2nd sep 2015 11:22 

  zeker!

 3. André Rodenburg on wo, 2nd sep 2015 11:24 

  Als ze het bij de Examencommissie zelf over ‘U wetenschappelijke carrière’ hebben kan die schrijfvaardigheidstoets niet heel erg streng zijn… 😉

 4. Eric on do, 3rd sep 2015 12:44 

  ‘Een stel dat’….dat dan weer wel.

Tell us what you're thinking...
and oh, if you want a pic to show with your comment, go get a gravatar!