#KNMI heeft gelijk, maar had beter kunnen zwijgen

november 23, 2015 by  
Filed under artikel

Gisteren trad het KNMI naar buiten. Code Oranje voor het klimaat. Er moet snel iets gebeuren en in Parijs moeten grote besluiten worden genomen. Ik begeef me spoorslags naar de website van het KNMI (de site staat bij mij de hele dag open) en vind daar 10 klimaatfeiten op een rij. Nummer 9 is misschien wel het meest interessant:

9. Wat is de rol van het KNMI?

Het KNMI meet het weer en doet aan klimaatonderzoek. Het is betrokken bij Europees onderzoek en staat aan de lat van de verbetering van de oceaan- en stralingsmodules in klimaatmodellen. Het KNMI ontwikkelt klimaatscenario’s die worden gebruikt voor studies naar de effecten van klimaatverandering en adaptatie aan die verandering.

Er staat nergens dat het KNMI een politieke organisatie is. Er staat nergens dat het KNMI een belangrijke rol heeft in het maatschappelijke debat over klimaat. Er staat nergens: het KNMI waarschuwt voor de laatste keer. Misschien moeten ze dat intern even beter afstemmen als zo nadrukkelijk de media wordt gezocht.

Overigens zou ik ze ook aanraden om dit soort acties niet te herhalen. Om twee redenen. Het KNMI doet onderzoek en onderzoek toont niet aan wat je moet doen en al zeker niet wat ik moet doen.

Toch begrijp ik de grote zorgen van de klimaatwetenschappers en hun blijkbaar onbedwingbare behoefte om ons daarvan kond te doen, heel goed. Het klimaatbeleid moet drastisch worden bijgesteld. En zeker in Nederland, dat bij ongeveer iedereen achterop loopt. Vind ik, als burger van dit land. Maar moet het KNMI ook aan die (blijkbaar onbedwingbare) behoefte toegeven? Wat winnen ze ermee? Vandaag meldt de website van de Volkskrant: “Kritiek op KNMI na afgeven code Oranje voor klimaat”. Ik neem aan dat dat het tegendeel is van wat werd beoogd.

Die kritiek kan je nog voor lief nemen, als je weet dat je tegelijkertijd heel veel mensen van de noodzaak van een strenger klimaatbeleid hebt overtuigd. Maar dat laatste betwijfel ik nu juist. Ik vrees dat het KNMI vooral twee dingen heeft bereikt: de tegenstanders van een strenger klimaatbeleid hebben een kans voor open doel om het debat te verplaatsen naar de rol van het KNMI én de wetenschappelijke status van het KNMI is er niet beter op geworden. Kan een instituut dat ons voor de laatste keer waarschuwt, ooit nog de nuances van de klimaatverandering in beeld brengen?

Ja er is een groot verschil tussen inhoudelijke rationaliteit en politieke rationaliteit. De actie van gisteren toonde vooral aan dat het KNMI begenadigd is met een overdosis van het eerste.

Deel dit bericht:

Comments

2 Comments on "#KNMI heeft gelijk, maar had beter kunnen zwijgen"

 1. Terlaak Poot on ma, 23rd nov 2015 14:29 

  Geachte heer Derksen,

  ik ben het100% met u eens: het KNMI moet niet dit soort uitspraken rond laten waaien en zeker niet op dit moment met code geel gaan zwaaien en onnodig angst zaaien. Wie angst zaait, zal storm oogsten, toch? En zie wat er nu al gebeurt!

  Met vriendelijke groet,

  Joke Terlaak Poot

 2. André Rodenburg on di, 24th nov 2015 16:44 

  Het KNMI schrijft “Jarenlang klimaatonderzoek toont aan dat de opwarming van de aarde onverminderd doorgaat.” De warme novemberdagen noemen ze als een van meerdere voorbeelden.
  In De Telegraaf schijft klimaatscepticus Crok dan “Ook is het wat raar om je op tien dagen te baseren. Dat is een wel erg korte periode.” Van professor Tol die eveneens kritisch is opd e uitspraken van het KNMI wordt gemeld dat hij tot voor kort deel uitmaakte van het ‘prestigieuze VN-klimaatpanel’. In een reactie op de oproep van een 60-tal hoogleraren om kolencentrales te sluiten staan de kosten die dat meebrengt voorop en minister Kamp wijst op de ‘sunk cost’ van de huidige centrales (met bijmenging van biomassa).

  Ik neem toch aan dat bij het KNMI de economische belangen bij de ene of de andere vorm van energie (-levering of -besparing) niet in het geding zijn. Als het KNMI zou moeten zwijgen, mogen dan alleen de mensen of instanties zich uiten die wel een dergelijk belang hebben?

Tell us what you're thinking...
and oh, if you want a pic to show with your comment, go get a gravatar!