@diederiksamsom verdient veel lof voor dit kabinet

februari 9, 2016 by  
Filed under artikel

Gisteravond at ik met een vriend. We spraken over onze partij, de #PvdA. Mijn vriend vertelde dat hij het wel had gehad, met de Partij van de Arbeid. Dat het niet lang meer zou duren voordat hij zijn lidmaatschap zou opzeggen. Deze vriend was ooit actief in de top van de partij. Ik vroeg me verbijsterd af waarom deze wijze man meegaat in het populistisch gepraat dat de PvdA het slecht doet. En een afstraffing verdient.

Een paar uur ervoor sprak ik een ervaren journalist. Ook bij hem die overtuiging dat de PvdA de nederlaag niet meer kan ontlopen. “Ondanks het feit dat Diederik Samsom misschien wel de beste politicus is die we momenteel hebben”. “Die man weet alles, die debatteert zo goed, die is zo overtuigend”. “Maar bij de start van het kabinet heeft hij een fout gemaakt”.

Ligt het helemaal aan mij? Dat ik maar niet kan inzien wat de PvdA allemaal fout doet? Ben ik een verstokte sociaal-democraat (ben ik), die de fouten van zijn eigen partij niet kan zien (kan zijn)? Natuurlijk weet ook ik dat de PvdA wel heel snel en heel gemakkelijk in een coalitie met de ‘aartsvijand’ is gestapt. Over die stap hadden ze veel langer kunnen doen, op zijn minst om ons allen een beetje te laten wennen. Ik weet ook dat er een breukvlak is ontstaan aan de linkerkant van het electoraat tussen beschaafd en populistisch, tussen kosmopolitisch en nationalistisch. Tussen D66/GroenLinks en SP. En dat het de PvdA niet meer schijnt te lukken om de burgfunctie tussen die twee linkse kampen te vervullen. Overigens hebben we met zijn allen een beperkt geheugen: in 2012 vervulde Diederik Samsom op overtuigende wijze die brugfunctie, waardoor niet Roemer maar hij de formatie bepaalde. Drie jaar geleden.

Maar Samsom wordt vooral zijn steun aan dit kabinet verweten. En als ik al twijfels heb, betreft het niet dit kabinet. Het is een geslaagd kabinet, ook uit het oogpunt van de PvdA. Natuurlijk wordt er eindeloos gepolderd en worden er eindeloze compromissen gesloten. Maar is dat ooit anders geweest in dit land van minderheden? Daarom moet je kabinetten niet met verkiezingsprogramma’s vergelijken, maar met hun voorgangers! Dat die programma’s niet worden gerealiseerd hoeft toch niemand te verbazen. En als je dit kabinet met zijn voorgangers vergelijkt moet de conclusie zijn dat het een uitermate productief kabinet is. Met grote beleidswijzigingen, die alle door links zouden moeten worden omarmd.

Daar gaan we! Dit kabinet heeft niet alleen de woningmarkt in beweging gekregen (is het rechts beleid dat starters weer kansen hebben gekregen?), maar heeft ook (eindelijk!) de hypotheekrenteaftrek aangepakt (zonder meer progressief). Dit kabinet heeft de pensioengerechtigde leeftijd opgetrokken, omdat we allemaal veel langer gezond zijn en veel langer leven (wat is er rechts aan om langer te mogen en te kunnen werken?). Dit kabinet heeft het sociale leenstelsel ingevoerd (waardoor de kansrijken niet alleen fors door de staat worden ondersteund, maar daarvan ook een klein deel gaan terugbetalen: keihard links beleid). Dit kabinet heeft een halt toegeroepen aan het uit de klauwen lopen van de AWBZ, waardoor het geld niet meer alleen terecht kwam bij de mensen die het echt nodig hebben (rechts beleid?). Dit kabinet heeft met maatschappelijke partners het Energieakkoord gesloten, dat nog lang niet ver genoeg gaat, maar dat wel voor het eerst een omslag in het denken over klimaatverandering symboliseert (links beleid).

Laten we in gedachten eens terug gaan naar voorgaande kabinetten. Ik kan me geen kabinet herinneren dat zulke grote stappen voorwaarts heeft gezet. Misschien de kabinetten van Wim Kok, die in een ongelofelijke rust hun werk konden doen. Iets anders dan de tijden van financiële crisis en van Eurocrisis en van migrantencrisis van dit moment. In ieder geval heeft het sterk overschatte kabinet van Joop den Uyl de samenleving veel minder een dienst bewezen dan Diederik Samsom met dit kabinet.

En laten we niet vergeten wie de PvdA heeft geleverd: Jeroen Dijsselbloem (wat een geweldige minister), Lodewijk Asscher (inderdaad kandidaat voor het partijleiderschap als Diederik Samsom over jaren zijn werk heeft afgerond), Frans Timmermans (ondanks het verlies van Tom Dumoulin in de Vuelta), Jet Bussemaker (een gedegen minister op een wanhopig departement), Martin van Rijn (die pgb’s gingen goed fout, maar is het wel opgevallen dat een grote stilte is gevallen over de drie grote decentralisaties?), Lilian Ploumen (die eindelijk een realistisch ontwikkelingsbeleid voert).

Ja, Jan, waarom zal je deze partij eigenlijk verlaten?

Deel dit bericht:

Comments

3 Comments on "@diederiksamsom verdient veel lof voor dit kabinet"

 1. Michielmorel@gmail.com on za, 19th sep 2015 20:30 

  Degelijk verhaal. Veel waardering voor Samson, wat blijft hij goed overeind. Nooit op jullie partij gestemd, volgende keer heeft hij mijn stem. Hopelijk komt er eens een combi met de andere linkse partijen. Het stoort dat ze maar in hun eigen loopgraven blijven hangen. Kom op Samson!

 2. wimderksen on za, 19th sep 2015 22:46 

  geweldige reactie!

 3. Cor van Leeuwen on zo, 4th okt 2015 17:43 

  Lof voor Diederik Samson en dit kabinet? Gaat u dit maar uitleggen aan de zwaksten in de samenleving, zoals chronisch zieken, mensen die afhanelijk zijn van de zorg of er werken. Juist de Partij van de Arbeid, altijd het boegbeeld voor de zwaksten in de samenleving is veranrwoordelijk voor de schaamteloze afbraak van alles in de zorg.
  Ook ik zal er niet meer op stemmen, want ik kan net zo goed voor de VVD kiezen.
  Ik zie het verschil niet.

Tell us what you're thinking...
and oh, if you want a pic to show with your comment, go get a gravatar!