Rotterdam verlaagt zich door zijn armen de stad uit te jagen

februari 15, 2016 by  
Filed under Stad

Volgens NRC Next zijn veel inwoners van Rotterdam boos op hun gemeente. Erg boos. De gemeente wil 20.000 goedkope woningen slopen en vervangen door 35.000 dure woningen. Arme mensen moeten de stad uit, hipsters met bakfietsen erin. Migranten de stad uit, expats erin.

Ongetwijfeld staat het er anders, meer omfloerst, in die nieuwe Woonvisie van de gemeente. Maar het klinkt wel bekend. Alle steden zijn op zoek naar de hoogopgeleiden, naar de hogere inkomens, die de stedelijke economie een belangrijke impuls kunnen geven. Het klinkt ook bekend, omdat het maakbaarheidsdenken in Rotterdam altijd goed ontwikkeld is geweest. Maar het is de vraag of het klopt.

De theorie is simpel: het gaat in steden tegenwoordig om kennis, hoger-opgeleiden en economie. Wie daarvan de goede mix in huis heeft, hoeft zich nergens meer zorgen over te maken. Economen menen zelfs dat de bedrijven vanzelf volgen als je de goede bewoners hebt. En hoe krijg je goede bewoners? Door voor hen aantrekkelijk te zijn. Daarom doen de steden met een historische binnenstad het tegenwoordig vaak zo goed. En daarom gaat Amsterdam er in de komende 10 jaar 50.000 woningen bij bouwen! Zonder arme mensen doelbewust te verjagen.

De theorie is eenvoudig uit te leggen. De praktijk is natuurlijk weerbarstiger. Je kan wel mooie huizen bouwen voor rijke en hoogopgeleide mensen. Maar die zullen niet komen, als er geen banen zijn. Natuurlijk, volgens de theorie komen die banen vanzelf, als er werkloze hoogopgeleide mensen in rotten van drie op je zitten te wachten. Maar het vervelende is dat die hoogopgeleide mensen niet in rotten van drie gaan zitten wachten in Rotterdam, tot die banen zich eindelijk aandienen.

Eigenlijk kan je die stedelijke economie heel goed vergelijken met een vliegwiel. Als het eenmaal draait gaat het geweldig. En volgen bedrijven mensen en volgen bedrijven andere bedrijven. Maar als het niet goed draait volgt niemand iemand. Dan heb je weinig aan nieuwe dure woningen voor nieuwe dure mensen.

Ik wil niet zeggen dat de economie in Rotterdam stil staat. Het lijkt zelfs beter te gaan met Rotterdam. Maar nog steeds zijn de huizenprijzen relatief laag in Rotterdam. Dat betekent niet dat Rotterdam aantrekkelijk is. Dat betekent juist dat Rotterdam niet aantrekkelijk genoeg is. Wat werk betreft, wat wonen betreft. Rotterdam doet er dus goed aan om voor voldoende dure woningen te zorgen. Als een hoger-opgeleide rijkere in Rotterdam wil (blijven) wonen, moet hij in ieder geval een huis kunnen vinden.
Maar om nu ook maar meteen 20.000 goedkope woningen te slopen, is wel het andere uiterste. Waarom moeten die woningen en die mensen weg? Als Amsterdam er 50.000 woningen bij kan bouwen, zonder te slopen, heeft Rotterdam toch zeker plek genoeg? Bovendien als dat vliegwiel van Rotterdam eindelijk in beweging komt, zullen die armen ook wel vanzelf verdwijnen. Als ik het gemeentebestuur van Rotterdam was, zou ik me liever daarover zorgen maken.

Daar komt nog iets bij. Rotterdam moet aantrekkelijk worden voor hoogopgeleiden. Daarom moeten er voldoende woningen zijn. Maar ook een cultureel klimaat dat voor hoogopgeleiden aantrekkelijk is. Wellicht horen bij dat klimaat begrippen als tolerantie, kosmopolitisme, grootmoedigheid, veelkleurigheid, ruimdenkendheid en ruimhartigheid. Wie dat klimaat mist, moet niet gek opkijken als die dure woningen straks helemaal niet worden verkocht.

Deel dit bericht:

Comments

3 Comments on "Rotterdam verlaagt zich door zijn armen de stad uit te jagen"

 1. Reinard on di, 16th feb 2016 08:35 

  Goed verhaal! Er zijn wel banen in Rotterdam, maar vooral gerelateerd aan de haven en wat grote bedrijven. Zij missen volgens mij een internationale tak die bijvoorbeeld Den Haag en Amsterdam wel hebben.

 2. Jan Dirk Dorrepaal on di, 16th feb 2016 09:18 

  Stad, hoogopgeleiden….als je bedenkt, dat nu 70 jaar na het bombardement het nieuwe centrum Centraal Station/Mark(hal)/Kop van Zuid/Museumpark afgerond lijkt evenals de daaromheen gelegen sport, recreatie en vermaaksring Diergaarde Blijdorp/Roeibaan/Stadion Feyenoord/AHOY. Als je bedenkt, dat de aantrekkelijkheid van Rotterdam de sociale vermenging met misschien als uitzondering Kralingen ( overigens met een flink aandeel Laagopgwleiden, Hillegersberg en straks misschien Nesselande dan mis je een dergelijke wijk eigenlijk alleen in West en Zuid. De huidige aandacht voor het oude havengebied op beide oevers is dan een mooie kans zeker met zo’n derde brug voor de bakfietsen van een nieuwe woonwerkwijk.
  Bedenk dan dat een nieuw sloop-bombardement niet echt verstandig is.

 3. Theo Strijers on di, 16th feb 2016 12:48 

  Rotterdam zal toch voor herhuisvesting moeten zorgen, en meer koopwoningen zet de verkoopprijzen alleen maar verder onder druk. Maar Rotterdam is wel met een inhaalslag bezig. Het aandeel hoogopgeleide inwoners stijgt bijvoorbeeld sneller dan in Den Haag (maar is nog wel lager).

Tell us what you're thinking...
and oh, if you want a pic to show with your comment, go get a gravatar!