#Amsterdam is de Randstad, de Randstad is Amsterdam

februari 18, 2016 by  
Filed under De Stad, Geen categorie

Het begint er steeds meer op te lijken. We hebben geen Randstad, we hebben Amsterdam. En de rest is daarvan afgeleid. Tien jaar geleden kwam het Ruimtelijk Planbureau al tot de conclusie dat de Randstad niet bestond. Conclusie: er zijn vier stadsgewesten, vier daily-urban-systems. En als er al een beweging is naar een groter geheel dan is er een trend in de richting van Amsterdam. Amsterdam was niet alleen het centrum van Nederland, maar ook bij uitstek het centrum van wat wel de Randstad werd genoemd.

Inmiddels zijn er weer allerlei nieuwe cijfers die laten zien hoe dominant die positie van Amsterdam begint te worden. Zo kan je patronen afleiden van de plaatsen waar mensen hun elektrische auto opladen. Toevallig kreeg ik daarvan een overzicht:

 • Van de mensen die zijn opgeladen in Amsterdam, laadt 78% de volgende keer weer op in Amsterdam;   7% in Rotterdam, 8% in Den Haag en 7% in Utrecht.
 • Van de mensen die zijn opgeladen in Rotterdam, laadt 51% de volgende keer weer op in Rotterdam; 28% in Amsterdam, 14% in Den Haag en 7% in Utrecht.
 • Van de mensen die zijn opgeladen in Den Haag, laadt 42% de volgende keer weer op in Den Haag; 36% in Amsterdam, 14% in Rotterdam en 7% in Utrecht.
 • Van de mensen die zijn opgeladen in Utrecht, laadt 40% de volgende keer weer op in Utrecht; 40% in Amsterdam, 9% in Rotterdam en 10% in Den Haag.

De cijfers moeten met grote voorzichtigheid worden geinterpreteerd. Mensen met elektrische of hybride auto’s zijn geen doorsnee-Nederlanders. Bovendien kan er sprake zijn van onderzoek-artifacten omdat de steden niet allemaal even ver van elkaar afliggen. Maar toch.

Het overheersende patroon is duidelijk. Als men niet in de eigen stad blijft, is de kans het grootst dat men naar Amsterdam gaat. De Randstad is geen verzameling min of meer gelijkwaardige stadsgewesten. Amsterdam steekt daar ver boven uit.

En er is nog iets: het lijkt zelfs alsof mensen in Den Haag en Rotterdam meer met Amsterdam hebben dan met elkaar. Dat idee van die Zuidvleugel lijkt geen maatschappelijke realiteitswaarde te hebben. Het moet de Metropoolregio Rotterdam-Den Haag te denken geven.

 

 

Deel dit bericht:

Comments

2 Comments on "#Amsterdam is de Randstad, de Randstad is Amsterdam"

 1. Arjen on do, 18th feb 2016 13:06 

  Wim, Erg mooie en handzame cijfers. En je conclusie is correct.
  Alleen: gaat het om de gemeente Amsterdam of de regio?
  Groet,
  Arjen

 2. Klaas-Jan on ma, 6th jun 2016 21:40 

  Dat Amsterdam zo elektrisch gezien zo dominant is heeft wellicht ook een belastingtechnische angle: enige jaren geleden was de aanschaf van een elektrische auto een no-brainer: een reguliere auto van de zaak (via je eigen BV of een leasemaatschappij) was aanzienlijk duurder dan wanneer je een elektrische auto op naam ban je eigen BV zet. Dit werkt met name voordelig uit voor de vrije beroepsbeoefenaren, degenen met een eigen BV en waarvan er in Amsterdam bovengemiddeld veel zitten (iemand in loondienst kom dit voordeel niet realiseren). Bovendien kreeg je dan nog van de gemeente Amsterdam een eigen laadpaal voor je deur. Kortom wellicht zegt het iets over de dominantie van Amsterdam, maar het valt wel op dat die auto’s dan met met name voor binnenstads verkeer zijn gebruikt, dus kennelijk niet er buiten ….

Tell us what you're thinking...
and oh, if you want a pic to show with your comment, go get a gravatar!