Drukte hoort bij de Triomf van #Amsterdam

april 17, 2016 by  
Filed under artikel, De Stad

Het is druk in Amsterdam. Te druk volgens de PvdA. En volgens veel inwoners van de stad. Wie het nieuwe Amsterdam Centraal weet te verlaten, struikelt op het Damrak al snel over de toeristen. Zelfs op een rustige zonnige zondagmorgen kan je op het Museumplein over de hoofden lopen. Voor het Anne Frankhuis staat op mooie dagen een rij van 4 uur te wachten op een korte blik op die ene Achterkamer. En niet te vergeten de ellende van de rolkoffers. Sommigen willen hun geliefde appartement al verkopen omdat de bonkende Airbnb-ers niet meer zijn te harden boven hun bed.

De PvdA grijpt de drukte aan om zich als oppositiepartij te profileren. De partij wil een einde maken aan de overlast. En de burgemeester wil al een deel van de toeristen in Rotterdam laten slapen. Maar wat is dat een misverstand! Wat een armzalig denken! Ik geef het toe, ik woon in het rustige en provinciaalse Den Haag. Ik hoor nooit iets van mijn bovenburen. Maar ik woon ook in een regio die na de crisis 18.000 banen heeft verloren, terwijl Amsterdam er 12.000 banen bijkreeg.

Laten we dus beginnen met de constatering dat de drukte van Amsterdam vooral een bijproduct is van het succes van de stad. Amsterdam past precies bij wat de nieuwe economie vraagt. Kennisinstellingen (twee universiteiten!), hoogopgeleide inwoners en veel interactie tussen al die kenniswerkers. Dat is de nieuwe trend. Daar ontstaat de innovatie, daar ontstaat de economische groei. Daar draait de motor van de nationale economie. Al die hoogopgeleide kenniswerkers willen in Amsterdam wonen omdat Amsterdam in veel opzichten een aantrekkelijke stad is. Dat de huizenprijzen daarbij torenhoog zijn kan vervelend zijn voor wie een huis wil kopen, maar het is ook het bewijs van de aantrekkelijkheid van die stad! En al die hoogopgeleiden gaan de straat op, bevolken de terrassen en voetballen op zondagmorgen op het Museumplein. Ja, dat geeft rumoer, maar het is het rumoer van de op volle toerende draaiende motor van de nationale economie. Blijf af! Leg die motor nooit het zwijgen op!

En ja, daar komen die toeristen nog eens bij. Die komen ook af op al die attracties van Amsterdam. Bijna dezelfde attracties waarom die hoogopgeleide kenniswerkers in Amsterdam willen wonen en werken. Er is wel een duidelijk verschil: toeristen leveren vooral inkomsten, hoogopgeleide kenniswerkers leveren economische groei. De laatsten zijn veel belangrijker. Maar ook de eersten leveren aangename brandstof voor de motor van Amsterdam.

De overlast is dus een bijproduct van het succes. En wie de overlast te lijf wil gaan met nostalgie speelt dan ook met vuur. Op dit moment is juist een ander beleid gevraagd, waarmee het succes van de stad wordt bestendigd. Geen stokken tussen de spaken, maar de oliespuit hanteren waar het nodig is.

Zo heeft de stad veel nieuwe woningen nodig, nu zoveel mensen in Amsterdam willen wonen. Gelukkig heeft Amsterdam vorig jaar al 8300 nieuwe woningen gebouwd. Gelukkig wil de stad 50.00 woningen bouwen tot 2025. Gelukkig heeft Amsterdam fantastische stedenbouwkundigen, die aan het IJ een prachtige stad aan het bouwen zijn. Maar dat is te weinig. Het zou me niet verbazen als Amsterdam de komende 20 jaar zeker 200.000 woningen zou moeten bouwen. In Amsterdamse stijl, dus geen kille hoogbouw, maar wel in grote dichtheden. Ook IJburg kan nog meer stad worden door verdere verdichten. Amsterdam is geen stad voor Vinex. En waarom zijn de stations in Duivendrecht en Sloterdijk zo desolaat? In de stad van Berlage en Van Eesteren moeten ze toch beter kunnen?

De stad moet ook hard werken aan de uitbreiding van het metronet, na de totstandkoming van de de Noord/Zuidlijn. Amsterdam-Zuid naar Schiphol, Amsterdam Centraal naar Isolatorweg. En let wel: hoe meer huizen in de stad worden gebouwd, hoe minder mensen met hun auto in de file hoeven te staan.
En als het te druk is bij de musea: waarom bouwt Amsterdam er niet meer? De depots van het Stedelijk en het Rijks liggen vol met kunst dat zeer de moeite waard is. Waar zijn die prachtige Anselm Kiefers van het Stedelijk gebleven? Bouw extra musea, spreidt de toeristenstromen.

Natuurlijk: de uitwassen moeten worden bestreden. Dat gedoe met Airbnb is een uit de hand gelopen. Dat moet niet worden gedoogd. Tegelijkertijd weten we dat elke transformatie met verlies gepaard gaat. En Amsterdam verkeert in een proces van transformatie. Met grote kansen op grote bloei. Laat geen onnozele hals die ontwikkeling verstoren. De politiek zou er beter aan doen om ervoor te zorgen dat al die duizenden die momenteel nog te weinig van de grote profiteren, ook in de bloei van Amsterdam gaan delen. En als Hagenaar zou ik willen zeggen: wees vooral trots op het succes van je stad.

Deel dit bericht:

Comments

2 Comments on "Drukte hoort bij de Triomf van #Amsterdam"

 1. André Rodenburg on ma, 18th apr 2016 10:31 

  Zoals Jenny Arean al zong (op tekst van Ischa Meijer):
  “wie weg wil, nou, die moet ‘m maar smeren!”

  http://www.songteksten.nl/songteksten/18620/jenny-arean/mijn-stad.htm

 2. Evert Verhagen on ma, 18th apr 2016 18:55 

  Helemaal mee eens. Investeer in de stad en maak veel meer plekken die de moeite waard zijn om naar toe te gaan. De twee projecten waar ik na het succes van de Westergasfabriek aan gewerkt heb zijn beide de nek omgedraaid terwijl ze juist uitstekend geschikt zijn om de stad buiten het centrum aantrekkelijk te maken. (noorderpark en sportas).
  Waar ik het niet mee eens ben is de kritiek op AirBnB. AirBnB is de democratisering en de spreiding van het verdienmodel. Gewone mensen kunnen nu ook meeverdienen aan de aantrekkelijkheid van de stad. Je zou verwachten dat het juist het draagvlak zou vergroten. Veel van de klagers verhuren zelf met AirBnB. Maar het zijn natuurlijk altijd de anderen die de overlast veroorzaken.

Tell us what you're thinking...
and oh, if you want a pic to show with your comment, go get a gravatar!