Gezond eten is gevaarlijk: #orthorexia @Radio1

november 7, 2016 by  
Filed under artikel

Vanmorgen hoor ik professor Erik van Furth voor Radio 1. Hij spreekt over orthorexia. Een heel ernstige ziekte, zo moeten we geloven. Mensen die ten onder gaan aan te gezond eten omdat gezond eten een obsessie voor hen wordt. De gedachte is niet zo onlogisch, maar het gesprek is wel hilarisch. Zo is nog onbekend  of, en hoe vaak de ziekte zich in de praktijk voordoet. Van Furth concludeert dan ook in alle ernst dat het hoog tijd wordt dat we onderzoek gaan doen. Maar dat is niet zo eenvoudig, omdat we de ziekte nog niet hebben gedefinieerd. We weten dus nog niet waarnaar we moeten zoeken. De interviewer schiet niet in de lach, maar heeft inmiddels dezelfde ernstige toon aangenomen als Van Furth. De sociale media krijgen vanzelfsprekend de schuld. En de conclusie luidt dat het toch wel bijzonder is dat er binnen de psychiatrie zo weinig aandacht voor deze ziekte bestaat. Hartelijk dank voor dit gesprek.

Zoals bekend ben ik erg geinteresseerd in wetenschap en in wetenschapscommunicatie. Universiteiten doen er alles aan om in het nieuws te komen. Wetenschappers praten graag over hun vondsten. Maar, als ik het goed begrijp, is hier nog helemaal geen vondst. De ziekte is nog niet goed omschreven en we hebben nog geen idee of hij wel voorkomt. En de interviewer las braaf de vraagjes op die de redactie-assistent in de vroege ochtend had opgeschreven. Maar wetenschapscommunicatie is gebaat bij kritische journalisten. Want waarom vroeg hij niet waarom we niet weten hoe vaak de ziekte voorkomt. En waarom binnen de psychiatrie zo weinig aandacht door deze zelfbedachte ziekte bestaat. En of we nu weer massaal moeten gaan uitkijken voor gezond eten. En juist weer meer suikerklontjes moeten gaan eten, en vette frieten en pepernoten. En of die zelfbedachte ziekte misschien niet gewoon een obsessie is van Van Furth. Aan de andere kant: ik werd vandaag alweer vroeg vrolijk.

Deel dit bericht:

Comments

One Comment on "Gezond eten is gevaarlijk: #orthorexia @Radio1"

  1. Michiel on ma, 7th nov 2016 09:58 

    Is Van Furth op het idee gebracht door een fact-check van NRC? https://www.nrc.nl/nieuws/2015/02/27/aantal-ondervoede-kinderen-neemt-toe-door-gezond-1469112-a1046452

Tell us what you're thinking...
and oh, if you want a pic to show with your comment, go get a gravatar!