Maarten

augustus 23, 2018 by  
Filed under artikel, lopen

De helft van de (schrijvende) natie was lyrisch over onze ‘held’ Maarten van der Weijden. En de andere helft was cynisch. De gelovigen beschreven elk detail van de lijdensweg langs de Friesche steden. De cynici schimpten dat van een simpele zwemmer een Jezus werd gemaakt die voor het goede doel (kankeronderzoek) tot diep lijden bereid was. Zie zijn verweerde voeten, zie hoe zijn Daisy die als een Piëta onze held verzorgt, als de heldhaftige strijd moet worden gestaakt.

Ik geef toe dat ik tijdens de lijdensweg tot de gelovigen behoorde. Vooral vanaf de laatste dag, toen de brug van Bartlehiem in zicht kwam. En de tocht nog een tijdje op de Dokkumer Ee werd voortgezet. Ik ken het gebied. Ik zeilde er vorig jaar nog. Maar ik ken het gebied vooral op mijn duimpje omdat ik twee keer die vermaledijde Elfstedentocht uitreed. Vier keer langs Bartlehiem. De eerste keer wurmde ik een plas uit mijn schaatspak. En ik ken, op een ander niveau, het lijden. Twee keer 78 km hollen in de bergen met 2600 meter stijgen én dalen. Met tweemaal overgeven. Met maar één doel: uitlopen. Ik geniet nog bijna dagelijks van mijn twee Elfstedentochten en van mijn twee Swiss Alpines in Davos. Dan verlies je al snel elke afstandelijkheid. 

Toch ging het bij Maarten’s lijdensweg in de kern niet om een strijd tussen gelovigen en cynici. Het ging hier om een land dat werd bevestigd in zijn identiteit, het ging hier misschien wel op identiteitspolitiek. Mark Rutte had dat goed door, door in wit overhemd aanwezig te zijn bij de huldiging van de held die het niet had gehaald. Het ging hier om het landmark van onze identiteit bij uitstek, de Elfstedentocht. Het ging hier om onze onbaatzuchtigheid, althans zo zien we onszelf graag. Het ging hier om zwemmen en water en we hebben allemaal leren zwemmen. Al kan ik alleen maar diploma A overleggen omdat ik geen zeven seconden onder water durfde te blijven. Het ging hier om riet en om oude stadjes. Het ging hier om Calvinistisch doorzettingsvermogen. En de Noordelingen vergaten even dat het om een Brabander ging die ons voorgang in onze diepe identiteit. En nergens was een allochtoon te bekennen.  

Deel dit bericht:

Comments

Tell us what you're thinking...
and oh, if you want a pic to show with your comment, go get a gravatar!