Waarom zijn politci vaak zo voorspelbaar?

november 12, 2018 by  
Filed under artikel

Twee interviews voor de radio. En ik wist meteen weer waarom politici me vaak niet meer boeien. Het eerste interview met Diederik Samsom. We kennen hem. Hij legde uit waarom hij sinds het begin van deze eeuw veel positiever is gaan denken over kernenergie. Ja, er waren veel bezwaren, maar aan alle energiebronnen kleven grote en kleine bezwaren. En we moeten beslist iets doen aan het klimaat. Een eerlijk verhaal, een genuanceerd verhaal. Geen cliché’s en zeker geen vooringenomenheid. Het tweede interview met Jan Driessen. Jan deed lange tijd communicatie en strategie bij de VVD. Onder andere. Hij vertelde genuanceerd waarom hij tegen kernenergie is (onbetaalbaar vooral) en voor een kinderpardon (het is de schuld van de overheid dat die kinderen veel te lang op een uitspraak hebben moeten wachten). 

Twee verfrissende interviews. Een PvdA-er die uiteindelijk voor kernenergie is en een VVD-er die ertegen is en die en passant ook nog een kinderpardon bepleit. Wat een vreugde. Geen voorspelbare standpunten. Geen gebakken lucht om de eeuwige partijstandpunten ogenschijnlijk te verdedigen. Geen kramp. Geen kromme tenen bij de luisteraar. Gewoon weloverwogen standpunten. Rustig redeneren, omdat de problemen al ingewikkeld genoeg zijn. 

Ik hoor voor de radio ook heel vaak politici. En steeds vaker heb ik de neiging om bij hen weg te zappen. Nooit verrassende standpunten, nooit een redenering die bij argumenten begint maar altijd een redenering waarin willekeurige argumenten bij een muurvaste conclusie worden gezocht. En altijd elkaar in de reden vallen, zonder iets te willen toevoegen. En altijd drie stoplappen, voordat een loze opmerking wordt gemaakt. 

Dames en heren politici, u zit daar om de hele dag over de samenleving na te denken. Doe dat dan ook! En laat het ons weten als u tot nieuwe inzichten bent gekomen. 

 

Deel dit bericht:

Comments

Tell us what you're thinking...
and oh, if you want a pic to show with your comment, go get a gravatar!