De lokale politiek is nauwelijks interessant

februari 6, 2019 by  
Filed under artikel, De Stad

De gemeenteraadsverkiezingen van vorig jaar zijn geanalyseerd. In een mooi rapport, onder de titel Democratie dichterbij. Een keur aan goede onderzoekers hebben eraan bijgedragen. De uitkomsten zijn verrassend voor degenen die in de lokale democratie nog altijd de ware democratie willen zien. De algemene indruk laat zich namelijk simpel samenvatten: burgers zijn tevreden over hun gemeente en burgers hebben weinig interesse in de lokale politiek. En dat laatste geldt voor jongeren nog meer dan voor ouderen.

Natuurlijk we wisten al dat de opkomst bij de gemeenteraadsverkiezingen niet hoger was dan 55%, terwijl meer dan 80% van de kiezers opkomt voor de Kamerverkiezingen. Maar dat kan je nog relativeren door te wijzen op de grote belangstelling van de (landelijke) media voor de Kamerverkiezingen. Die relativering is niet op zijn plaats: burgers vinden de landelijke politiek gewoon (veel) belangrijker dan de lokale. Niet de lokale maar de landelijke democratie is het hart van de democratie in Nederland. 

Is dat nu echt verrassend? Nee. Gemeenten zijn immers vooral uitvoerders van Rijksbeleid. Omdat dat efficiënter en effectiever is. En over die uitvoering zijn de burgers tevreden. Maar daarmee is de gemeente politiek niet meteen interessant. Want de grote beslissingen worden elders genomen. Het Rijk bepaalt de hoogte van de bijstand en bepaalt of een wederprestatie is vereist. De gemeente bepaalt of u voor die bijstandsuitkering in aanmerking komt. 

Daarom is het meest verrassende aan het rapport dat het de gemeente steeds tegenover de rijksoverheid plaats, de lokale verkiezingen tegenover de Kamerverkiezingen. Terwijl in Den Haag het politieke debat wordt gevoerd over wat gemeenten straks moeten gaan doen. 

Deel dit bericht:

Comments

6 Comments on "De lokale politiek is nauwelijks interessant"

 1. Bart Muurling on wo, 6th feb 2019 10:43 

  Het hangt er maar van af hoe jouw gemeente al die opdrachten uit Den Haag uitvoert. Als dat allemaal picobello is dan kan ik met je meegaan. Maar dat is maar zelden zo. Je zal maar, zoals wij, prachtig wonen in een zeer waterrijke omgeving en de gemeentelijke kwaliteit, heel toepasselijk, als ”bagger” moeten betitelen. Kijk maar eens op onze site wat hier zoal mis gaat. Ik ben helemaal niet zo van ”groot, groter, grootst” maar ik kan niet wachten tot wij in 2021 bestuurlijk gaan fuseren met onze buurgemeente. Beroerder dan onder ons bestuur kan het nooit worden. Dus nee, deze keer niet met je eens Wim!

 2. Eveline on wo, 6th feb 2019 23:34 

  Dag Wim, en als het dan om woningbouw gaat? Dan wijst het rijk naar de gemeenten en moeten die het maar oplossen zonder de centen erbij. Ergens heb ik het idee dat het wringt tussen rijk en gemeenten. Wie de zeggenschap heeft zonder geld bereikt niets, en wie geld heeft zonder zeggenschap ook niet. Dus: of samen ervoor gaan, of geld en zeggenschap beter regelen.

 3. wimderksen on do, 7th feb 2019 08:24 

  Tuurlijk, ze hebben elkaar erg nodig. Het Rijk bereikt weinig als de gemeenten niet uitvoeren. Maar ik vond de uitkomst van dat onderzoek zo treffend, dat ik eerst maar eens het basisbeeld heb neergezet.

 4. André Rodenburg on do, 7th feb 2019 16:28 

  Ach, wij zeiden als lokale ambtenaren bij de gemeente Den Haag, toen daar begin jaren ’90 de opkomst voor raadsverkiezingen onder de 50% zakte) tegen elkaar:

  “De gemeenteraadsverkiezingen, daar blijf je voor thuis!”

 5. Willem Meijerman on zo, 10th feb 2019 18:06 

  Dat basisbeeld is dan wel wat kort door de bocht. Natuurlijk is het zo dat de landelijke politiek de opkomst en de uitslag van de gemeenteraadsverkiezingen domineert.
  Maar er zijn tal van gemeentelijke zaken waar de burger zich wel voor interesseert, soms in heel hevige mate.
  En die kunnen de opkomst en de uitslag van die verkiezingen soms op beslissende wijze beïnvloeden.

 6. Robert Scheltens on di, 12th feb 2019 10:46 

  Ik begrijp je analyse en vind het jammer dat dit kennelijk het beeld is. Juist op gemeentelijk niveau zijn er vele mogelijkheden tot directe invloed op wat bestuurders doen. Dat geldt bijvoorbeeld voor de toenemende invloed van de gemeenten op de jeugdzorg. Als iemand daar wat mee wil, dan is een gemeenteraadslid veel dichterbij dan een politicus op het Binnenhof. Nogmaals: jammer dat dit in de praktijk niet zo werkt.

Tell us what you're thinking...
and oh, if you want a pic to show with your comment, go get a gravatar!