Aardbevingen in Groningen en bellenblazen in Den Haag

maart 8, 2019 by  
Filed under Geen categorie

Er komt een parlementaire enquête over de aardbevingen in Groningen. Om het vertrouwen van de (Groningse) burger in de overheid te herstellen. Zo luidt het motief van de Kamer. Ik gebruik het begrip Haags kaasstolp niet graag, vooral omdat ik niet graag afgeef op Den Haag. Maar hier is echt sprake van bellenblazen in de kaasstolp. 

Wat is namelijk het geval? De parlementaire enquête zal pas starten als met het afhandelen van de schadeclaims en met het versterken van de huizen voortgang wordt gemaakt. Hoe cynisch wil je het hebben? Al jaren wachten de Groningen op het afhandelen van hun schadeclaims en op het versterken van hun huizen. Elke schadeclaim lijkt tot op heden te verzanden in bureaucratie en vooral in deskundige tegenwerking. Elk huis dat moet worden versterkt wordt elke keer op een andere wachtlijst geplaatst. Dus als dat plotseling allemaal wel zou lukken, krijgen we een parlementaire enquête om het vertrouwen van de burgers in de overheid terug te winnen. 

Nee, het is nog cynischer. Ik hoor een braaf Kamerlid voor de radio vertellen dat die schadeclaims voortvarend zullen worden afgehandeld als een nieuw Instituut Mijnbouwschade in het leven is geroepen. Daarvoor hadden we het Tijdelijk Instituut Mijnbouwschade. Daarvoor hadden we het Centrum Veilig Wonen. En daarvoor klooide de NAM zelf maar wat aan met de burgers. In alle gevallen bleven de claims op een bureau liggen. En het brave Kamerlid belooft dat alles beter wordt als de Groningers weer met een ander instituut worden geconfronteerd. En voor de versterking van huizen moet volgens hetzelfde brave Kamerlid ook een nieuw instituut het licht zien. De  NCG, de nationaal coördinator Groningen (ofwel Hans Alders) was de afgelopen jaren daarvoor verantwoordelijk. Bij de NCG werken 250 ambtenaren die veel meer kosten dan inmiddels aan de versterking van huizen is uitgegeven. Die ambtenaren moeten blijkbaar eerst worden overgeplaatst naar een nieuw instituut voordat ze gaan doen waarvoor ze al jaren zijn aangesteld. 

Gelooft u het? Het afhandelen van schadeclaims en het versterken van huizen komt echt op gang als die twee nieuwe instituten van start zijn gegaan. Nieuwe huisvesting, nieuwe meubels, een nieuwe directeur, een nieuw Organisatie- & Formatierapport, oude medewerkers worden opnieuw benoemd, een nieuwe Ondernemingsraad, nieuwe bevoegdheden op basis van nieuwe wetgeving. Oh ja, en een nieuwe Raad van Toezicht (als voorzitter wordt gezocht in de kringen van Wallage, Kamminga, Alders, Hermans, Nijpels en Pechtold). En dat moeten we allemaal geloven van een braaf Kamerlid dat schuldbewust opmerkt dat hij “dit dossier” ook nog maar vanaf vorige zomer “doet”. 

En als we dat allemaal hebben gehad, komt er een parlementaire enquête om het vertrouwen van de burger in de overheid terug te winnen. Om vast te stellen wat er fout is gegaan. Het antwoord weten we al: veel. 

Als ik Groninger was hoefde die enquête voor mij niet zo nodig. Als ik Groninger was had ik ook geen behoefte aan weer een paar nieuwe instituten. Als ik Groninger was zou ik graag willen dat mijn schade eindelijk eens, en ruimhartig zou worden vergoed en dat mijn huis zou worden versterkt om toekomstige schade te voorkomen. Als ik Groninger was zou ik willen dat niet altijd over over mij werd besloten, maar dat ik zelf het heft in handen mocht nemen. En als ik Groninger was, was ik het vertrouwen in de overheid al lang kwijtgeraakt. 

[verschijnt in Trouw van 20 maart 2019]


Deel dit bericht:

Comments

4 Comments on "Aardbevingen in Groningen en bellenblazen in Den Haag"

 1. Theo Mensen on vr, 8th mrt 2019 11:30 

  Beste Wim,
  is “bellenblazen in Den Haag” een vorm van onbehoorlijk bestuur waarvoor derhalve ook bestuursaansprakelijkheid geldt? Is er een juridische titel waarop je deze aansprakelijkheid formeel kunt laten bevestigen?

  Groeten Theo
  Maastricht
  0653469834

 2. wimderksen on vr, 8th mrt 2019 12:21 

  Dat is een interessante gedachte. Ik zou aanvankelijk vooral denken aan het publieke debat en aan verkiezingen, waar mensen zich moeten laten horen. Maar sinds Urgenda kolencentrales weet te sluiten, zou dit bellenblazen misschien ook wel juridisch kunnen worden aangepakt.

 3. Bert Wierenga on zo, 10th mrt 2019 11:58 

  Over de Urgenda zaak wordt veel onzin geschreven. Die is gebaseerd op een verdrag uit 1992, wat door onze regering zelf is ondertekend en waarin ze zich verplicht hebben de CO2 uitstoot met 25% te verminderen. Urgenda is naar de rechter gestapt om de overheid aan de ZELF aangegane beloften te houden.
  De regering doet net alsof die uit de lucht kwamen vallen, maar ze hebben zelf dat verdrag ondertekend. Met het klimaatakkoord van Parijs heeft de Urgenda zaak niets te maken, is een veel oudere verplichting.
  Een dergelijke basis zie ik niet voor het geval Groningen, onbehoorlijk bestuur ligt juridisch heel moeilijk, bij een onderneming (civielrechtelijk) niet, maar bij de overheid (bestuursrechtelijk) wel.

 4. F.Bosman on wo, 20th mrt 2019 17:43 

  U heeft het misschien begrepen: Groningers,- een soort achterlijke diersoort-, zijn eerst jarenlang belazerd en voor 300 miljard getild ( 3 provincies kregen SAMEN 1 % v.d. opbrengst).EN NU?
  Nu zijn ze weer jaaaarenlang het verdienmodel voor kuddes ambtenaren, deskundigen, organisaties, constructeurs, aannemers, tig bestuurdertjes en Haagse Hopjes die een baantje behoeven. Miljarden vliegen de deur uit maar onze huizen worden alleen versterkt met stapels dossiers en van al dat gelul wordt het er niet steviger en veiliger op. Elke dag vraag je je af wanneer de zooi in elkaar stort…..

Tell us what you're thinking...
and oh, if you want a pic to show with your comment, go get a gravatar!