De schaduw van de stad

april 9, 2019 by  
Filed under Stad

Parijs wordt te duur, Bordeaux heeft de toekomst. Zo meldt de Volkskrant van vanmorgen. Kranten zijn dol op nieuwe trends. Je moet dus altijd voorzichtig zijn met dat soort berichten. Zo valt het me op dat Parijs in de bijbehorende grafiek 2 miljoen inwoners heeft tegen Berlijn bijna 4. Daar worden blijkbaar appels met peren vergeleken. Toevallige gemeentegrenzen versus agglomeraties. En de simpele vraag waarom Parijs zo duur wordt, komt niet aan de orde. Zou het iets te maken kunnen hebben met het feit dat heel veel mensen daar willen wonen. En dat met name de hoogopgeleide hogere inkomens daar willen wonen? Zo slecht zal het er dus toch niet zijn. 

Toch gedijt het bericht op een nieuwe onderstroom. Na alle succesverhalen over de steden (de Triomf van de stad) begint aandacht te komen voor de achterkant van die Triomf. Voor het feit dat de middeninkomens de steden worden uitgedreven, nadat de lagere inkomens al veel eerder in hun banlieus zijn opgesloten. Dat gentrificatie niet alleen betekent dat er meer plek voor hogere inkomens, maar dat ook lagere inkomens zijn verdreven. Dat niet alle steden even populair zijn. En dat een gebrek aan opleiding een steeds grotere handicap wordt. 

Maar het is niet alleen aandacht voor de andere kant van de medaille, het lijkt er ook echt op dat het omslagpunt soms is bereikt. Huizen in de steden worden niet alleen onbetaalbaar duur (althans voor velen), ze worden ook een beleggingsobject. Toeristen brengen niet alleen steeds meer geld in het laatje, maar verstoppen ook delen van de stad. De groei van de infrastructuur kan de groei van de mobiliteit niet meer bijbenen. Het grote aantal nationaliteiten geeft bij groepen autochtonen een ontheemd gevoel. 

Ik weet het: al die nadelen zijn minder sexy dan de Triomf van de stad, met al zijn expats, kenniswerkers, valley’s en campussen. Over dat laatste worden veel gemeentelijke nota’s geschreven. Maar het is de vraag of dat juist is. Want hoeveel invloed heeft de lokale overheid op de Triomf van de stad? Het zou best eens kunnen zijn dat de lokale overheid veel meer kan doen aan het tegengaan van de schaduw van de stad. 

En daarmee is de titel van mijn nieuwe boek genoemd. De schaduw van de stad. Ik zal hier de komende tijd regelmatig teksten publiceren die onderdeel zijn van dat project. Correcties en commentaar zijn van harte welkom. 

Deel dit bericht:

Comments

3 Comments on "De schaduw van de stad"

 1. Nico Janssen on di, 9th apr 2019 14:23 

  Ha Wim, lijkt me leuk om commentaar op je boek te leveren. Graag dan wel met enige interactie / discussie / feedback, want in alleen zenden heb ik niet zoveel zin.

  Ik heb al regelmatig discussies over dit onderwerp gehad met o.a. Jos Gadet, Zef Hemel e.d. en merk dat ik als pseudo-stedenbouwkundige, ex-politicus met een brede achtergrond, vaak heel anders tegen dit onderwerp aankijk dan mensen die normaal aan het roer van ‘stadmaken’ staan (projectontwikkelaars, planologen, architecten en stendebouwkundigen). Niet voor niets heb ik ooit met een collega, werkzaam voor het PBL, een uitgebreid onderzoeksproject uitgevoerd naar het sociale programma van de stad.

  Ik hoor het wel.

  Vr.gr.
  Nico Janssen

 2. wimderksen on di, 9th apr 2019 14:36 

  Zeker debat! Graag.

 3. Robert Scheltens on wo, 17th apr 2019 13:47 

  Ik denk dat de lokale overheid zeker mogelijkheden heeft om de stad leefbaar te houden. Zo lijkt het mij een goed idee dat Amsterdam overweegt om aan het kopen van een huis de voorwaarde te verbinden dat men er zelf gaat wonen. Dat zet beleggers de voet dwars.
  Los daarvan: het meest recente nummer van National Geographic (april 2019) met de titel “Cities” is geheel gewijd aan mogelijkheden om de schaduwzijden van steden tegen te gaan. Mocht je het niet gezien hebben: in je belangstelling aanbevolen.

Tell us what you're thinking...
and oh, if you want a pic to show with your comment, go get a gravatar!