Statistieken liegen niet

juni 4, 2019 by  
Filed under Geen categorie

Er zijn 1.600 kinderen kwijt in de asielzoekerscentra. Begrijpelijk dat de media daarvan uitgebreid melding maken. Ik zat (weer eens) in de auto en kreeg alles mee. Hoe erg het was. Mensenhandel, prostitutie. Dat zoiets in Nederland kan gebeuren. 

Maar duiding ontbrak. Laat duidelijk zijn: elk kind dat zoek raakt is er één te veel. Maar ik heb wel behoefte aan cijfers, aan statistieken. 

Mijn eerste vraag zou luiden: op welke periode hebben deze 1.600 kinderen betrekking. In de NRC las ik dat het om een periode van 4,5 jaar ging. Dus minder dan 400 kinderen per jaar. Maar die 4,5 jaar werd op de radio nergens genoemd.

Mijn tweede vraag zou luiden: hoeveel kinderen zijn niet kwijtgeraakt? Gaat het bij die 400 kinderen om 50% van alle kinderen, om 10%, om 1% of om 0,1%? 

Mijn derde vraag zou luiden: hoeveel volwassen asielzoekers raken per jaar kwijt in asielzoekerscentra? We weten dat veel uitgeprocedeerde asielzoekers niet teruggaan naar hun land van herkomst, maar ergens in de samenleving verdwijnen. Ik zou hopen dat ze hun kinderen meenemen in hun (formeel gedefinieerde) illegaliteit. Stel dat er kinderen niet meegaan met hun ouders bij hun vlucht uit een asielzoekerscentrum, dan zou dat een groter probleem zijn dan die “1.600 kwijtgeraakte kinderen”. 

Mijn vierde vraag zou zijn: hoeveel kwijtgeraakte kinderen raken in handen van mensenhandelaren? Ik begreep dat ook veel kinderen onderdak vinden bij familie in Nederland en Duitsland. Dat lijkt me voor een kind veel aangenamer dan om alleen in een asielzoekerscentrum te zitten. Hier raken geen kinderen kwijt, maar worden kinderen teruggevonden. 

Ja, een beetje statistiek is heel nuttig voor de duiding van een probleem. Als er al sprake is van een probleem. 

Deel dit bericht:

Comments

Tell us what you're thinking...
and oh, if you want a pic to show with your comment, go get a gravatar!