Waarom er hoogopgeleiden en laagopgeleiden zijn

februari 14, 2020 by  
Filed under artikel, Geen categorie

Je hoort het soms: “We moeten niet meer spreken over hoogopgeleid of laagopgeleid”. Het klinkt sympathiek, maar niet alles wat sympathiek klinkt, is ook wijs. 

Waarom is het sympathiek? Omdat het onderscheid tussen hoog- en laagopgeleid suggereert dat de een meer waard is dan de ander. En dat is gelukkig niet de wijze waarop we in onze samenleving over mensen denken. Bovendien zegt hoogopgeleid weinig of niets over vele andere kwaliteiten. Een hoogopgeleide is niet meteen aardiger of slimmer of bruikbaarder dan een laagopgeleide. Hij heeft alleen een opleiding die hoger wordt ingeschat. Het is dus in ieder geval sympathiek om minder gewicht te geven aan het onderscheid tussen hoogopgeleid en laagopgeleid. 

Waarom is het onwijs? 

Ten eerste: er valt informatie weg om een samenleving te duiden. Ook als we gaan spreken over theoretisch en praktisch opgeleide mensen (wat we overigens ook gewoon kunnen doen als we het onderscheid tussen hoogopgeleid en laagopgeleid blijven gebruiken), weten we gewoon minder over iemand. Hoe onbelangrijk die opleiding in bepaalde opzichten ook mag zijn. 

Ten tweede: waar trek je de grens? Moeten we ook het onderscheid tussen hogere en lagere inkomens laten vervallen? En tussen jong en oud? En tussen man en vrouw? Omdat we het onjuist vinden dat sommige mensen meer verdienen dan anderen. Omdat de ervaring van jongeren niet minder belangrijk is dan die van ouderen. Omdat het inkomen van vrouwen nu eindelijk gelijk moeten worden getrokken met het inkomen van mannen. 

Ten derde: het is verhullend. Nu weten we nog dat hoogopgeleiden vaker kosmopolitischer denken dan laagopgeleiden. Nu weten we nog dat laagopgeleiden meer geneigd zijn op populistische partijen te stemmen. Nu weten we nog dat laagopgeleiden ondervertegenwoordigd zijn in de Tweede Kamer. En we weten bijvoorbeeld dat laagopgeleiden nog altijd veel minder verdienen dan hoogopgeleiden. 

Ten vierde: het is gewoon vals. Ook als je niet meer over hoogopgeleid en laagopgeleid praat, zullen nog steeds veel mensen bij een sollicitatie simpel worden afgewezen omdat ze geen diploma hebben.  Hoe belangrijk andere vaardigheden op je werk ook zijn, voor heel functies is gewoon vereist dat je een master of een bachelor succesvol hebt afgerond. Daarom is het voorstel om niet meer over hoog- en laagopgeleid te spreken vooral een luxe van mannen en vrouwen die hun diploma’s al lang op zak hebben. 

Deel dit bericht:

Comments

Tell us what you're thinking...
and oh, if you want a pic to show with your comment, go get a gravatar!