Zeeland is veel mooier dan haar commissaris vertelt

februari 18, 2020 by  
Filed under artikel, Geen categorie

Een vriend vroeg wat ik van ‘Zeeland’ vond. Hij doelde op de mariniers die niet komen. Dat vond hij heel onfatsoenlijk. Je hoort je aan afspraken te houden. Hij begreep de boosheid van de commissaris van de koning in Zeeland, Han Polman, heel goed.

Ik antwoordde dat ik het wel een mooi toneelstukje vond, waarin een verkeerd besluit uit het verleden door een staatssecretaris werd gerepareerd. Het is immers niet meer van deze tijd om mariniers met hun werkende vrouwen en schoolgaande kinderen zo maar van Doorn naar Vlissingen te verplaatsen. Alsof het koelkasten zijn. Niet voor niets zijn veel mariniers in de afgelopen jaren reeds vertrokken om de overstap naar Vlissingen voor te zijn. Als Barbara Visser nog even had gewacht, was er niemand meer om overgeplaatst te worden. 

Zo’n fout moet dus worden hersteld. Dat laat je een staatssecretaris doen. De minister-president houd je buiten beeld, hij moet niet worden beschadigd door zo’n simpel akkefietje. En als die staatssecretaris te veel brokken maakt, laat je haar straks vallen. Ook dat offer wil je wel brengen als kabinet. Bovendien laat je de staatssecretaris zogenaamd eerst nog eens in het zand bijten in de Trèveszaal om iedereen te laten zien dat je veel moeite hebt met het besluit. En Hugo de Jonge mag als oer-Zeeuw vertellen dat hij er niets van wist. Je weet immers dat de Zeeuwen boos worden. Ze voelen zich achtergesteld. Ze zijn al een rechtbank kwijtgeraakt en hadden gehoopt dat al die mariniers met hun werkende vrouwen veel economische voorspoed zouden brengen. 

Tot op heden verloopt alles volgens de regels van het spel. Ook Zeeland kent die regels. Dat ze die mariniers nooit zullen zien, wisten ze al jaren. Maar daar moet wel iets tegenover staan. Dus je zegt niet dat je het besluit van het kabinet kan begrijpen, nee, je zegt dat je heel boos bent. Je roept dat “afspraken zijn geschonden”. Maar het grappige is dat we in Nederland hogere en lagere overheden hebben. En het Rijk heeft gewoon de bevoegdheid om te besluiten of die mariniers wel of niet naar Vlissingen gaan. En het Rijk heeft ook de bevoegdheid om op dat besluit terug te komen.

Het woord “afspraak” is dus een geweldig frame, om de indruk te versterken dat je bent genaaid. En als iedereen gelooft dat je bent genaaid, kan je compensatie eisen voor het enorme verlies dat je lijdt. Dus hoe harder Polman iets roept, des te groter is de kans dat Zeeland er iets voor terugkrijgt. Allemaal toneel. 

Toch is het de vraag hoe wijs Polman’s gedrag hier is. Al dat misbaar versterkt de gedachte dat Zeeland steeds verder wegzakt. Dat Zeeland een provincie is waaruit langzaam het laatste leven verdwijnt. Het zou beter zijn als Polman zijn provincie op een andere manier zou bezien. Persoonlijk vind ik Zeeland een pareltje onder de Nederlandse provincies. Prachtige stadjes, prachtige stranden, lieflijke dorpjes. En ja het gebied is wel kwetsbaar. Ecologisch door de vervuilende Deltawerken, en economisch door de vernietigende industrieterreinen. Dus Polman zou er goed aan doen om de Zeeuwse wateren weer op te schonen en snel afscheid te nemen van de vervuilende industrie. Meneer Polman, geniet van uw prachtige provincie, werk aan de echte kwaliteiten van Zeeland en zeur niet om die paar mariniers.

Deel dit bericht:

Comments

One Comment on "Zeeland is veel mooier dan haar commissaris vertelt"

  1. Evert on di, 18th feb 2020 21:24 

    Zorg er vooral voor dat talentvolle jongeren er naar toe willen komen en er willen blijven. Dat betekent goede opleidingen en het liefst een universiteit. Desnoods een halve universiteit uit een stad waar het nu al onmogelijk is voor studenten om de huur te betalen. We stemmen met onze voeten vooral als we jong zijn. Zorg dus dat je aantrekkelijk bent voor die jonge mensen die zich nog willen verplaatsen. Als we wat ouder zijn verhuizen we gewoon liever niet. Wat iedereen daarover ook beweren mag: liever NIET. Van toerisme alleen in die leuke schone stadjes kan Zeeland nooit leven.

Tell us what you're thinking...
and oh, if you want a pic to show with your comment, go get a gravatar!