Leven in tijden van corona (1)

maart 23, 2020 by  
Filed under artikel, Geen categorie

Ja, ik deed het dus helemaal verkeerd. De hele dag het nieuws volgen, eindeloos op internet rondstruinen op zoek naar nieuwe informatie, nieuwe duiding. En als ik weer iets had begrepen snel een blog schrijven en daarover dan weer met allerlei mensen communiceren. Ik kan niet beloven dat ik dit oude gedrag geheel achter me zal laten. Toch heb ik veel van die psycholoog geleerd die vorige weer in de Volkskrant verhaalde hoe we persoonlijk met deze crisis moeten om gaan. Ik heb vier adviezen onthouden, waarvan ik er drie navolg. Ze zijn allemaal even simpel als effectief.

Kijk niet elke vijf minuten of er nog nieuws is. Want er is altijd nieuws. Elke vijf minuten duikt wel ergens in de wereld een belangwekkend feitje op. Maar mij helpt het niets. Ik word er onrustig van, ik word er soms angstig van. Ik merk dat mijn neus verstopt zit. Of dat ik minder adem heb dan gisteren om deze tijd. Inderdaad, als je twee keer per dag alle nieuwssites leest, weet je echt genoeg. 

Breng structuur aan in je dag. Veel afspraken zijn weggevallen. Mijn werk komt snel tot stilstand. Het conservatorium is gesloten. Alle concerten waaraan ik zou bijdragen zijn gecanceld en dus ook alle repetities. Oftewel: een zee van ruimte. Verzuip niet, creëer structuur.  Welk boek lees ik vandaag, wanneer speel ik fagot en wanneer ga ik hardlopen? En schrijf ik nog een blogje? 

Maak je niet druk over zaken waar je geen invloed op hebt. De snelheid waarmee het virus in Italië om zich heen grijpt is voor de Italiaanse regering al nauwelijks te behappen. Dus waarom zou ik daarover iets moeten vinden? Dat geldt ook voor het aantal IC-bedden in Brabant of het aantal strandwandelaars in Noordwijk. Hoe druk ik me ook maak, er verandert daardoor niets aan de situatie. Ik kan er beter voor zorgen dat ik afstand bewaar van mensen, dat ik überhaupt zo weinig mogelijk mensen zie, dat ik regelmatig mijn handen was en dat ik bij voorkeur de AH mijd. En dat ik via whatsapp en telefoon veel contact onderhoud met al mijn dierbaren. Zo borrelden we gisteren voor het eerst digitaal met vrienden. Het was een mooie nieuwe ervaring.

En dat was meteen strijdig met het laatste advies dat ik heb onthouden: wees terughoudend met alcohol. Maar dat advies verbaast me ook: alcohol is toch heel reinigend?

Deel dit bericht:

Comments

Tell us what you're thinking...
and oh, if you want a pic to show with your comment, go get a gravatar!