Over 4 weken kan #corona over zijn

april 7, 2020 by  
Filed under artikel, Geen categorie

Op 16 maart jl schreef ik hier dat de scholen niet 2 maar 200 weken dicht moesten. Dat was een bewuste overdrijving. Sta me toe om vandaag eens de andere kant uit redeneren. Vooral om ik ook wel weer eens naar buiten wil, omdat de boot weer moet worden opgetuigd, nou ja gewoon, het wordt tijd om het normale leven te hervatten. Ik schrijf dat te meer omdat juist in deze dagen allerlei modellen aantonen dat we zeker tot de zomer van 2021 nog vast zitten aan allerlei beperkende maatregelen. Ja, die 200 weken van mij waren zonder modellen zo gek nog niet geschat.

Maar al die modellen en redeneringen kennen één grote onzekerheid: we weten niet hoeveel mensen op dit moment al besmet zijn. We testen maar een heel klein deel van de natie. Als dat een aselecte steekproef zou zijn, zouden we daaraan nog aardige conclusies kunnen verbinden. Maar dat is het niet. We testen vooral mensen die ziekenhuizen worden binnengedragen. 

Daarom zijn de cijfers van Duitsland zo opvallend: Duitsland heeft ongeveer even veel corona-doden als Nederland (2000) en 5 maal zoveel besmettingen. Ik geloof niet dat onze gezondheidszorg slechter is dan die van Duitsland, ik geloof niet dat wij gemiddeld ongezonder zijn dan Duitsers. Ze hebben alleen veel meer getest dan wij. We mogen dus aannemen dat ons sterftecijfer zeker niet hoger ligt dan het Duitse sterftecijfer. Dat bedraagt dus naar het schijnt 2,0%. 

Ik weet ook dat meer dan 80% van de besmette mensen slechts milde symptomen hebben. Ook in Duitsland moet alle hens aan dek, dus ik kan me niet voorstellen dat die 80% mensen in Duitsland wel getest zijn. Dat betekent dat het sterftecijfer in Duitsland maximaal 0,4% is. Van die resterende 20% besmette mensen is een kwart echt ziek. Ik kan me dus heel goed voorstellen dat ook van die 20% maar de helft is getest. Ja het zijn allemaal aannamen, maar dan ligt het sterftecijfer in Duitsland op 0,2%. En ik zou niet weten waarom het hier anders is. 

Dat betekent dat 1 dode in Nederland staat voor 500 besmettingen. We hebben nu 2100 doden te betreuren in Nederland, dat betekent dat er dus al ruim 1 miljoen mensen besmet zouden zijn. 

Ho, we zijn er nog niet. Je gaat namelijk niet meteen dood als je besmet bent. Laten we zeggen dat daar nog 14 dagen gemiddeld tussen liggen. Dus we hadden 14 dagen geleden al 1 miljoen besmettingen in Nederland. 

We hebben in de afgelopen 2 weken wellicht nog minder getest dan de weken daarvoor. Pas de laatste dagen wordt er weer meer getest. En toch zie je in de grafieken dat in de laatste twee weken zeker 3 x zoveel mensen zijn besmet als in alle weken ervoor. Het was immers lange tijd een exponentiële groei. 

Als je dit op je laat inwerken zouden voor 24 maart 1 miljoen mensen besmet zijn en daarna nog eens 3 miljoen. Inmiddels zouden dus 4 miljoen mensen besmet zijn in Nederland. We hebben groepsimmuniteit bij 60% van de bevolking, zeg ongeveer 10 miljoen mensen. Als we in het huidige tempo doorgaan zitten we dus over 4 weken op die ‘gewenste’ 10 miljoen. 

Ik geef toe er zitten nogal wat aannamen van een socioloog in dit blog. Zo ga ik ervan uit dat tussen besmetting en overlijden gemiddeld 14 dagen ligt. Wellicht is deze periode langer en dat betekent dat er feitelijk nog meer mensen al besmet zijn.

De grootste onzekerheid zit hem in het registeren van de doden. We weten uit cijfers van het CBS dat het feitelijke aantal corona-doden in Nederland naar alle waarschijnlijkheid het dubbele is van het aantal geregistreerde corona-doden. Omdat corona vooral onder ouderen veel slachtoffers maakt en omdat ouderen heel vaak na griep en longontsteking komen te overlijden. Dan zijn ze al dood voordat iemand ze op corona heeft getest.

Op zich zijn deze Nederlandse cijfers niet relevant voor mijn redenering, op voorwaarde dat Duitsland zijn doden vergelijkbaar registreert. Als Duitsland beter zou registreren, zou dat betekenen dat er feitelijk nog meer Nederlanders al besmet zijn. Als Duitsland minder goed zou registreren zouden minder Nederlands besmet zijn. Maar ik kan me eerlijk gezegd niet voorstellen waarom Duitsland nog ‘slechter’ zijn doden registreert dan Nederland. Zo kennen we ze niet. 

We zouden dus aan 4 weken in het huidige tempo genoeg hebben om te komen tot groepsimmuniteit. We zien de cijfers de laatste dagen wel stagneren en zelfs dalen. Dat kan twee oorzaken hebben. Dat duidt erop dat de beperkende maatregelen effect hebben. Dat betekent wel dat die 4 weken niet genoeg zullen zijn. Terwijl er nog veel IC-bedden leeg staan. 

Als mijn redenering klopt zouden we dus minder beperkende maatregelen moeten nemen om sneller immuniteit op te bouwen, maar wel zoveel beperkingen moeten opleggen dat de IC-bedden nog voor enige tijd goed gevuld zijn. 

Nee, ik zou niet graag in de schoenen van de regering willen staan. Maar ik wil in mei wel graag naar mijn boot toe. 

Deel dit bericht:

Comments

3 Comments on "Over 4 weken kan #corona over zijn"

 1. Frank van Dam on di, 7th apr 2020 16:38 

  Een beetje wishful thinking wordt je niet kwalijk genomen…

 2. Robertus Petrus Lambertus Giebels on ma, 13th apr 2020 15:30 

  beste Wim

  je onderschat hoe weinig wij nu nog weten over mate van besmetting en vooral bij wie, wijze van verspreiding (wie?),immuniteit (lichte klachten weinig immuniteit?). ik verwijs onder andere naar betogen van Jaap Goudsmit.

  Dus naar mijn mening is nu de grootste opgave het ontlasten van het zorgsysteem. het gaat niet alleen om apparaten maar ook het personeel waarop een zware wissel wordt getrokken.

  mijn voorstel: tot nader order quarantaine 70plussers (hoor ik zelf bij) want dat is de groep die het zorgsysteem nu het meest belast. dit tot meer bekend is (zie boven).
  Deze maatregel ontlast het zorgsysteem en biedt mogelijkheid om de generale maatregelen en vooral die bij het onderwijs te verlichten.

  groet

  rob g

 3. wimderksen on ma, 13th apr 2020 17:29 

  Je bent wijs, Rob! Maar omdat we zo weinig weten zou mijn redenering ook waar kunnen zijn. Groet!

Tell us what you're thinking...
and oh, if you want a pic to show with your comment, go get a gravatar!