Hoeveel mensen zijn al besmet, wanneer is #corona over

april 20, 2020 by  
Filed under artikel, Geen categorie

Twee interessante feiten gehoord in de afgelopen week over die prangende vraag die veel mensen bezighoudt: hoeveel mensen zijn er al besmet door het coronavirus? 

Het eerste feit: het was al lang bekend dat veel zorgmedewerkers besmet zijn. Maar ik wist nog niet dat de onderhavige zorgmedewerkers (uit Breda) niet binnen maar buiten het ziekenhuis besmet zijn geraakt. Zoals Van Dissel het deze week tijdens de briefing van de Tweede Kamer tamelijk achteloos vertelde. Als Van Dissel gelijk heeft, kunnen we de onderzochte zorgmedewerkers beschouwen als een aselecte steekproef uit de samenleving. Het enige specifieke aan hen is dat ze uitvoerig en breed zijn getest. Ik zocht het bericht terug op de site van het RIVM. Daar staat op 10 maart: 4% van de zorgmedewerkers zijn besmet. Dat zou betekenen dat al voor 10 maart 2020 4% van de Bredase bevolking besmet was. 

Het tweede feit: Sanguin doet onderzoek naar de opgebouwde immuniteit onder de bevolking. Welk deel van de bevolking heeft reeds door een besmetting anti-stoffen opgebouwd? De eerste, zeer voorlopige cijfers verschenen deze week: ruim 3% van de bevolking heeft antistoffen. Dat komt overeen met een half miljoen mensen. Maar in de kleine lettertjes stond dat antistoffen pas drie weken na besmetting zijn te detecteren. En dat het onderzoek al weer een week oud is. Dus gaat het hier om een analyse van Nederland anno 10 maart 2020. 

Vervolgens nemen we de cijfers over besmettingen en ziekenhuisopnames erbij. Wat zien we? Voor 10 maart was nog maar een fractie van de mensen besmet die tot op heden besmet zijn geraakt. Ik weet het: die cijfers over besmetting zijn zeer vervuild want ze worden vooral bepaald door het aantal test dat wordt uitgevoerd. Okay, laat ik het anders zeggen: voor 10 maart was het aantal corona-gerelateerde ziekenhuisopnames nog maar een fractie van alle corona-gerelateerde ziekenhuisopnames tot nog toe. Een fractie. Ik weet het: een deel van de mensen die na 10 maart is opgenomen in het ziekenhuis is reeds voor 10 maart besmet geraakt. Dus het moet echt weer op de achterkant van een sigarendoosje: als op 10 maart 3 tot 4% van de bevolking besmet was (geweest), moet op dit moment toch zeker 20 tot 25% besmet zijn (geweest). Dat gaat om 3 tot 4 miljoen mensen die mogelijk antistoffen tegen COVID-19 dragen. 

Groepsimmuniteit bereiken we met 10 miljoen besmette mensen. Dat betekent: hou vol! En om het cru te zeggen: vooral met het besmetten van elkaar. 

Deel dit bericht:

Comments

2 Comments on "Hoeveel mensen zijn al besmet, wanneer is #corona over"

  1. Hilde van Dijk on wo, 22nd apr 2020 10:02 

    Interessante berekening, Wim. Zou mooi zijn als het zo ongeveer die kant opgaat. Stemt optimistisch. Ik denk alleen dat de zorgmedewerkers in Breda geen a-selekte groep zijn. Zorgmedewerkers zijn meestal jonge mensen, maar, wat belangrijker is, het zijn carnavalvierders. En dat is de rest van Nederland niet. Ik denk dat die 4% niet geextrapoleerd kan worden.

  2. Jan Maarten de Bruijn on do, 30th apr 2020 16:21 

    De algehele onderzoeksstrategie, berichtgeving en communicatie in deze Coronacrisis komt inderdaad wat rommelig en soms amateuristisch over, althans voor een wetenschapper. Mogelijk (en hopelijk) is er achter de schermen meer duidelijkheid? Op basis van een eigen besmettingsmodel kom ik als gevolg van de huidige lockdown medio mei op een berekend totaal van ca. 1,7 miljoen Coronabesmettingen, ofwel 10 % van de bevolking! Ruim onvoldoende dus voor een groepsimmuniteit. Landen als België, Spanje, Italië, Frankrijk en UK zitten volgens mij nu al ergens tussen de 10-20 % besmettingen.

Tell us what you're thinking...
and oh, if you want a pic to show with your comment, go get a gravatar!