Mark Rutte, waar wacht je op?

mei 1, 2020 by  
Filed under artikel, Geen categorie

Mark Rutte begint te aarzelen en het volk begint te morren. Elke dag horen we dat het beter gaat, dat er minder mensen in ziekenhuizen worden opgenomen, dat er minder mensen op de IC liggen, dat er minder mensen dood gaan. En toch zit de samenleving nog op slot. Dat gaat wringen.

Het wringt vooral omdat het kabinet haar strategie voor ons verborgen houdt. Ja, het doel is de overbelasting van ziekenhuizen tegen te gaan. Maar van welke strategie is dit doel een onderdeel? Ik zie drie strategieën en laat  Rutte nu eindelijk eens zeggen wat zijn strategie is. 

Soms denk je dat Rutte het virus wil verslaan. Oorlogsretoriek. We moeten het virus samen onder controle krijgen. Nog even doorbijten, nog even afstand houden en dan hebben we hem te pakken. Ja, je leest al dat het virus aan de “verliezende hand” is. En het is niet alleen retoriek van onze leiders. Ons wordt immers meer vrijheid beloofd als het reproductiegetal langere tijd onder 1 ligt. Dan dooft het virus uit. 

Helaas is dit onzin: het virus kunnen we niet verslaan. We kunnen het virus niet wereldwijd uitroeien. Het zal altijd weer ergens de kop op steken. Het gaat er om dat wij niet meer te besmetten zijn. Dit virus dooft pas uit als er een vaccin is of als zoveel mensen (na besmetting) antistoffen hebben aangemaakt dat er groepsimmuniteit ontstaat. Een vaccin is er misschien aan het einde van het jaar. Groepsimmuniteit ontstaat wanneer 60% van de mensen besmet is geweest en antistoffen hebben aangemaakt. De regering wil niet zeggen wanneer dat moment wellicht is aangebroken. 

Er zijn dus maar twee realistische strategieën:

 • de tijd uitzitten tot er een vaccin komt;
 • de tijd uitzitten tot er groepsimmuniteit ontstaat nadat 60% van de mensen besmet is geraakt. 

Dus, Mark, waar wacht je op? Op het vaccin of op een samenleving waarvan meer dan 60% van de mensen besmet is geraakt? Je zei ooit heel wijs dat je op het laatste wachtte, maar dat bleek politiek niet gezegd te mogen worden. 

In beide gevallen moet je niet de indruk wekken dat we het virus gaan verslaan. In beide gevallen is het verstandig om de curve te laten afvlakken om de zorg niet over te belasten (hoewel de winst daarvan veel minder groot is dan wordt gesuggereerd, zie mijn eerdere blog). 

In de strategie waarin we streven naar groepsimmuniteit is het niet erg als mensen besmet raken. Beter gezegd: is het juist goed als mensen besmet raken. Hopelijk zonder grote gevolgen. En daarom past het in deze strategie om alleen de samenleving van de kwetsbaren op slot te zetten. Om de zorg niet over te belasten en om het aantal doden drastisch te beperken. Het grote voordeel is dat de samenleving van de niet-kwetsbaren in deze strategie weer kan leven, kan werken, kan ademen. En laat iedereen zelf kiezen om wel of niet als kwetsbare in quarantaine te gaan.

In de strategie waarin we wachten op een vaccin mag de samenleving van het slot zolang de zorg maar niet overbelast raakt. Hoe meer vrijheid, hoe beter voor de samenleving. Er staan op dit moment meer dan 1000 IC-bedden leeg. Terwijl de economie klap op klap krijgt en de sociale armoede ondraaglijk wordt. Dus ook in die strategie verdienen we op dit moment meer vrijheid.

Mark, waar wacht je op? Wat is je strategie? 

Deel dit bericht:

Comments

6 Comments on "Mark Rutte, waar wacht je op?"

 1. Arjen van der Burg on vr, 1st mei 2020 11:20 

  Helder verhaal, vaccin of groepsimmunitiet zijn inderdaad de twee hoofdrichtingen.
  In beide gevallen is het de vraag of we ouderen moeten opsluiten. Het ABP heeft gemiddeld voor 16 jaar pensioen klaarstaan (b.v. voor oud-ambtenaren), dus in de oude tijdsrekening: 65 JAAR + 16 = 81. Kortom, na het 81ste levensjaar zijn er geen financiële garanties meer. Mogen mensen trouwens zelf kiezen voor al dan niet besmettingsrisico nemen als ze oud zijn?
  En: Wat is jou keuze?

 2. wimderksen on vr, 1st mei 2020 11:32 

  Wat mij betreft kiest inderdaad iedereen zelf of hij in quarantaine gaat of niet. Als je het doet doet het leger de boodschappen voor je…

 3. Robert Scheltens on vr, 1st mei 2020 12:20 

  Je verwijst naar oorlogsretoriek en die metafoor spreekt mij aan. Vaak is het gemakkelijker om een oorlog te beginnen dan er een te beëindigen en dat lijkt nu ook te gebeuren. Nu de nadelen van de lock-down de voordelen gaan overtreffen zal Rutte met een heldere exit-strategie moeten komen. Ik deel je mening dat wij daar zelf ook onze eigen keuzes in moeten maken, net zoals we kunnen kiezen om gezond of ongezond te leven.

 4. Jan Maarten de Bruijn on vr, 1st mei 2020 12:39 

  Exit-strategie overheid inderdaad onduidelijk. Opbouwen groepsimmuniteit zal ongeveer even lang duren als het beschikbaar komen van een vaccin. Als we in de tussentijd het virus zijn gang laten gaan zullen in het gunstigste geval tenminste ca. 35.000 Coronadoden in NL te betreuren zijn. Vraag is of we dat, inclusief een veelvoud aan mensen die (ernstig) ziek zullen worden, er voor over hebben om de economie weer in gang te trekken? M.i. is het verstandiger in grote omvang slim te testen en contactonderzoek uit te voeren (zie voorbeelden in Azië en bijvoorbeeld Duitsland). De besluitvorming hierover in NL is veel te traag waardoor we ons niet goed voorbereiden op de exit en een tweede besmettingsgolf waarschijnlijk is.
  N.b. er zal goed nagedacht moeten worden wat slim testen inhoudt, maar ik heb daar wel ideeën over.

 5. Willem Lujt on vr, 1st mei 2020 17:22 

  Er is uiteraard geen sprake van dat we “het virus zijn gang laten gaan” als de economie weer voorzichtig opgestart wordt. Iedereen doet wat voorzichtiger dan voor de uitbraak, houdt meer afstand, denkt aan de hygiëne, werkt zo mogelijk meer thuis en blijft in bed als hij/zij zich niet lekker voelt. “Het virus zijn gang laten gaan” betekent carnaval vieren, naar de après-ski en een tjokvolle Ziggodome. Dat veel (meer) testen heel nuttig en nodig is staat natuurlijk buiten kijf.

 6. Arnold Koper on vr, 1st mei 2020 18:07 

  Mij lijkt dat er nog een derde strategie is: volhouden tot we 1) het virus binnen onze grenzen sterk hebben teruggedrongen, en 2) zorgen dat we op dat moment voldoende testmateriaal en personeel hebben om over te gaan op een Aziatisch model: nieuwe gevallen isoleren et cetera.
  Ja, dat doet nog maanden pijn, maar daarna kun je net als in delen van Azië weer gaan functioneren tot dat vaccin er is (if ever).
  Ik denk dat zo als we zo doorbijten en aanvaarden dat we in een ander soort (controle)samenleving terecht gaan komen, uiteindelijk het grootse geluk voor de meeste mensen gaat opleveren. Bovendien gaat zo’n strategie er vanuit dat er misschien, helaas, helemaal geen vaccin komt, en/of langdurige ‘groepsimmuniteit’.

Tell us what you're thinking...
and oh, if you want a pic to show with your comment, go get a gravatar!