Waartoe is minister Slob op aarde #OCW

mei 12, 2020 by  
Filed under Geen categorie

Minister Slob vindt het niet goed dat een school in Amersfoort eigenhandig de examencijfers verhoogt (met als enige reden dat het centraal examen is komen te vervallen). Het verwart me: hebben we daar een minister voor? Achter de verwarring gaat een andere vraag schuil: waarom hebben we eigenlijk een minister van OCW?

Het doet me denken aan een cursus die ik een aantal jaren geleden met Karen Ephraim mocht geven aan medewerkers van het departement van OCW. Het is onze expertise om departementen te vertellen wat ze met kennis kunnen doen. Zoals we ook graag aan onderzoekers vertellen wat zij voor het beleid kunnen doen. 

In de voorgesprekken werd ons verteld dat het departement van OCW erg weinig kennis gebruikt. Ik zal de anekdote niet gauw vergeten: de directeur-generaal vertelt in de Bestuursraad altijd over zijn dochter in 4 Gym. “En daarop is ons beleid gebaseerd.” Onze cursus moest dus in het teken staan van n=1. En die ene was de dochter van de d-g.

We gingen drie dagen aan de slag. En gelukkig viel het mee: niet alleen de private ervaringen van de directeur-generaal bleken het beleid te bepalen, het beleid werd ook onderbouwd door de al evenzeer private ervaringen van de (lagere) beleidsmedewerkers. De meeste deelnemers aan de cursus hadden jonge kinderen en de schoolervaringen van hun kinderen vormden tezamen de belangrijkste kennis aan onze tafel. En op het departement.

Maar er viel nog veel meer op. Het leek alsof elke cursist zich vooral bezighield met 1 casus. Dus “n=1” moesten we ook op die manier begrijpen! Zo vertelde een cursist dat hij een school in Winterswijk toestemming moest verlenen om voortaan meer Duits te geven. Dat zou belangrijk zijn voor leerlingen die later over de grens gingen werken (hetgeen ze in de praktijk nagenoeg niet doen, maar dat wist de cursist nou weer niet). Inderdaad, dat mocht de school in Winterswijk niet zelf beslissen, daarvoor had de school toestemming nodig van dat immense departement in Den Haag. Ja, er zijn mij in mijn leven niet meer schellen van mijn ogen gevallen dan tijdens die drie cursusdagen met beleidsmedewerkers van OCW. 

Mijn vraag aan de cursist luidde: “Hoe besluit je nu of die school meer uren aan Duits mag besteden?” De cursist meldde dat daar geen beleid voor was en dat je in zo’n geval zelf beslist. 

Aan het einde van de drie dagen concludeerden de cursisten lachend dat het beleid bestaat uit het behandelen van casussen en dat het antwoord van het departement geheel afhankelijk is van de toevallige ambtenaar die de casus op zijn bord krijgt. 

Er was dus geen kennis en er was geen beleid. 

Vanzelfsprekend riep ik op een gegeven moment: “Maar waartoe zijn jullie op aarde?” Het antwoord op die vraag leek ingestudeerd: het ministerie van OCW zorgt voor ‘goed onderwijs’. Wellicht omdat niemand daar tegen kan zijn. Toch stelde ik de vraag: “Wat is dan ‘goed onderwijs’?” En toen kwamen alle private ervaringen en alle private opvattingen weer ter tafel. En waren we dus weer terug bij Af. 

Het ministerie van OCW gebruikte dus geen kennis, had geen beleid en de minister had blijkbaar ook geen doelen. 

Het lijkt hilarisch, maar dat is het niet. Want de ongelijkheid van kansen in het onderwijs neemt de laatste jaren weer snel toe. Terwijl het gemiddelde niveau van onze leerlingen internationaal gezien snel daalt. Om maar twee dingen te noemen.

Je vraagt je dan ook af waarom het ministerie niks aan die grote  kansenongelijkheid in het onderwijs doet. Je vraagt je af waarom het ministerie er niet voor zorgt dat de leerkrachten alle ruimte krijgen om goed onderwijs te geven. Bijvoorbeeld door te snijden in al die bestuurslagen tussen het departement en het leslokaal. En in al die circulaires die het ministerie elke dag het land instuurt. Dat zou ik ‘beleid’ noemen. 

Nee, dat doet het ministerie niet. Zelfs de minister bemoeit zich met individuele scholen in Amersfoort. Want de directeur-generaal had verteld dat zijn dochter het “gemeen” vond dat de examencijfers op die school “zo maar waren verhoogd.”

Deel dit bericht:

Comments

3 Comments on "Waartoe is minister Slob op aarde #OCW"

 1. Jaap Koster on di, 12th mei 2020 11:06 

  Ja Wim , Dat was de laatste keer dat je uitgenodigd wordt bij OCW. De DG las je column thuis voor en zijn dochter zei dat het afgelopen moest zijn met die Derksen.

 2. wimderksen on di, 12th mei 2020 11:17 

  Toen één van de cursisten op de laatste dag riep dat hij meteen ontslag nam, hadden we al begrepen dat onze cursus te veel vragen opriep… Ook onze opdrachtgever kwam tot die conclusie.

 3. Mieke Jansen on wo, 13th mei 2020 11:07 

  Covad 19 loslaten op ministerie?
  Deze verhalen hoor je in alle lagen van de samenleving .
  We worden niet gehinderd door kennis binnen het OCW.
  Regeren bij de waan van de dag .

Tell us what you're thinking...
and oh, if you want a pic to show with your comment, go get a gravatar!