Bereiden journalisten zich voor op een persconferentie?

mei 19, 2020 by  
Filed under artikel, Geen categorie

Je verwacht daar de fine fleur van de Nederlandse journalistiek. Het land verkeert in crisis. Het kabinet praat ons eens in de twee weken bij. Mark Rutte is elke keer in topvorm. Hugo de Jonge wordt steeds beter en adequater. En laat elke keer zien dat hij zo de nieuwe leider van het CDA wordt. Na hun voortreffelijke verhalen, voortreffelijk voorbereid door hun ambtenaren, mogen de journalisten vragen stellen. Je verwacht dat alle media hun beste journalisten hebben afgevaardigd. En dat hun beste journalisten zich ongelofelijk goed hebben voorbereid. En wat krijgen we: gekromde tenen.

Elke keer zijn er twee soorten vragen. De ene helft van het journaille verplaatst zich in Tante Truus in Appelscha en komt zo onnozel, zo dom mogelijk uit de hoek. Tante Truus begrijpt er niets van en ik ook niet. Dat willen ze graag uitstralen. Gelukkig weten Mark en Hugo elke domme vraag weer aan te grijpen om hun verhaal nog beter te maken. De andere helft van het journaille zet het bekende cynische toontje op omdat iedereen weet dat die twee ministers ons nooit de waarheid vertellen. Ze verwarren bij voorkeur het stellen van scherpe vragen met een zeurderig toontje.

Ik word oprecht blij van de daadkracht van de overheid in deze crisis. Ik word oprecht blij van de overtuigingskracht en de transparantie van onze ministers. En ik word elke keer weer verdrietig van het niveau van de mensen die de macht altijd moeten blijven bevragen. 

Ik stel voor dat de media de volgende keer werkelijk hun beste journalisten naar de persconferentie sturen. Als het dan weer niet lukt, slaagt de overheid met vlag en wimpel in deze crisis. En zakt de journalistiek pijnlijk door het ijs. 

Maar let op: dat laatste mag je nooit van journalisten zeggen. Want zij horen hier de kritische vragen te stellen. Ik zou zeggen: doe dat dan ook!

Deel dit bericht:

Comments

Tell us what you're thinking...
and oh, if you want a pic to show with your comment, go get a gravatar!