Helaas, Femke, het is tijd om te gaan #Halsema

juni 8, 2020 by  
Filed under artikel, Geen categorie

Natuurlijk moet ze opstappen. Het is goed om dat nog eenmaal vast te stellen. Vooral omdat ze uiteindelijk zal blijven zitten. Omdat een motie van wantrouwen geen meerderheid krijgt. Om de simpele reden dat die motie door Annabel Nanninga van Forum voor Democratie wordt ingediend. En zo schiet beschaafd-links-Amsterdam in zijn eigen voet. 

Waarom moet Halsema weg? Niet omdat ze een vrouw is, niet omdat ze links is. Maar om de simpele reden dat ze als burgemeester te grote fouten heeft gemaakt. En ik heb geen zin om haar anders te beoordelen omdat ze vrouw is of links is of aardig is of slim is, of wat dan ook.

Wat deed Halsema fout?

 • Ze onderschatte de opkomst van de ant-racisme-demonstratie op de Dam schromelijk. Er kwamen geen 500, maar 10.000 mensen. Daarin stond ze niet alleen. Ook de politie had deze opkomst niet voorzien. Maar Halsema is wel verantwoordelijk. 
 • Ze zei tegen AT5 dat Covid-19 geen reden was om de demonstratie te beëindigen omdat “dit belangrijker was”. Daarmee gaf ze een waardering aan de demonstratie en blijkbaar vindt ze de ene demonstratie belangrijker dan de ander. Ze bevestigde die opvatting door een button van de demonstratie te dragen. Een grondfout voor een burgemeester. Voor haar moet het grondrecht van de ene burger op demonstreren niet belangrijker zijn dan dat van de ander. 
 • Het recht tot demonstreren mag een grondrecht zijn, een burgemeester hoort dat recht altijd af te wegen tegen de rechten van anderen. Bijvoorbeeld tegen het recht op gezondheid. Zeker als de hele samenleving net wakker wordt van een lockdown die veel mensen hun baan of bedrijf heeft gekost, die een nachtmerrie is geweest voor de zorg, dan past het de burgemeester niet om voor een paar uur alle regels over afstand houden geheel te negeren. 
 • Het mag zo zijn dat Halsema is overvallen. Maar zij stond erbij en keer ernaar. Ze had het podium kunnen bestijgen, ze had enkele treffende en welgemeende woorden over racisme kunnen spreken en ze had iedereen kunnen verzoeken om naar huis te gaan. Iedereen zou zijn gegaan. 
 • Pijnlijker is dat ze op dit moment niet de grootheid had die van een burgemeester van Amsterdam wordt gevraagd. Dat ze met minister Grapperhaus in contact staat, is begrijpelijk. Maar dat ze angstig probeert om al bij hem rugdekking te zoeken, als de Dam nog vol moet stromen, is werkelijk onder de maat. 
 • Het past een burgemeester al evenmin om de wereld in kampen in te delen, met “de rechtse” Telegraaf blijkbaar in een ander kamp. Een burgemeester staat boven de partijen en moet dat wij-zij-denken altijd vermijden. Overigens wat is er democratisch mis met een rechtse krant die een burgemeester die zich op haar linkse gedachten laat voorstaan, kritisch volgt?
 • Ook na de demonstratie reeg ze de fouten aan elkaar. Waarom niet met een zorgvuldige persconferentie gewacht tot de volgende ochtend in plaats van meteen ‘s avonds in Op1 in discussie te gaan. Bovendien lijkt het Halsema te ontgaan dat verantwoording afleggen (in dit geval voor ontbrekend leiderschap) iets anders is dan de ander van de juistheid van een standpunt te overtuigen. 
 • Ook de dag erna toonde ze nog geen moment van zelfreflectie. Nee, het waren anderen die verwijten werden gemaakt. De politie had haar verkeerd ingelicht. De demonstranten hadden haar verkeerd ingelicht. Enzovoorts. Het simpele feit is dat de burgemeester verantwoordelijk is voor de openbare orde. 
 • Het vervelende is dat het gedoe rondom dat pistool van haar man een jaar eerder eenzelfde patroon te zien gaf. Ook toen was er geen Halsema te bekennen die enige schuld bekende, laat staan door het stof ging, hoewel daarvoor voldoende reden was. Ook toen was er een Halsema die woest om zich heen sloeg en de fouten vooral bij anderen zocht. En ook toen zag ze al een stad die verdeeld was in kampen zonder het vermogen te hebben daarboven uit te steken. 

Er is maar één conclusie mogelijk: Halsema is te licht voor deze functie. Het breekt haar ook op dat ze de ervaring mist die deze functie vereist. Ze heeft nooit als minister in de Kamer gestaan om diep door het stof te gaan. Ze heeft nooit leiding moeten geven aan een groot apparaat. Halsema is een intellectueel die altijd gelijk heeft gehad en die bovendien misschien te ethisch is voor de rauwheid van het burgemeesterschap van Amsterdam. 

Ze moet gaan. Maar als Annabel Nanninga dat te hard roept, zal ze blijven zitten. Zo zal er nog een crisis nodig zijn om van Halsema af te komen. 

Deel dit bericht:

Comments

13 Comments on "Helaas, Femke, het is tijd om te gaan #Halsema"

 1. John van Bork on ma, 8th jun 2020 09:27 

  Een meer dan treffende analyse van het probleem Halsema

 2. menno van duin on ma, 8th jun 2020 09:29 

  Beste Wim,

  Vaak komt er met de jaren bij mensen enige mildheid; relativeringsvermogen en zelf-reflectie. Dat zag ik ook onlangs bij jouw mooie blog over het fagot-spelen. Zie je volgende citaat:

  Als je de opname nog eens terugluistert hoor je geen muzikaal verhaal, hoor je geen verschil in dynamiek, hoor je een onritmische fagottist en hoor je vele kleine onregelmatigheden. Ik wist niet dat mijn middel-gis zo kraakt! Ik wist niet dat ik zoveel lucht nodig heb om die fagot aan de praat te krijgen. Ik wist niet dat ik soms zo vals speel.

  Ik vond het mooi verwoord. We zijn verre van perfect; we maken fouten bij de vleet. Zelfs een instrument dat je je leven lang al bespeelt, klinkt als je naar je eigen spel luistert maar zozo. Aboutaleb ging niet bepaald vrij uit bij de Hoek Van Hollandrellen maar is daarna toch een stevige burgemeester gebleken. Waarom zou burgemeester Halsema ook niet een dergelijke leercurve kunnen doormaken? Waarom iemand alleen beoordelen op zijn of haar fouten?

  Misschien is niet de conclusie: Halsema is te licht voor de functie; maar Halsema moet nog best wat leren in haar functie. En ja, ook met heel veel ervaring is er nog steeds wel eens een valse noot. In Rotterdam ging het tijdens de demonstratie bv nauwelijks beter dan in Amsterdam – ook daar verrast door de grote aantallen; ook daar geen gewenste onderlinge afstanden (terwijl zij daar toch echt gewaarschuwd waren). Kortom, het is ook maar hoe je er naar kijkt (of luistert) en hoe streng je daarin bent.

 3. Jan Coen Hellendoorm on ma, 8th jun 2020 11:07 

  Wim,
  Grotendeels met je eens. Een kleine opmerking n.a.v.de button. Die kreeg/droeg zij bij de start van de keti-koti maand. Die bijeenkomst werd gehouden in de tuin van de ambtswoning. Met een kranslegging bij de plaquette bij de gevel van de ambtswoning. De ambtswoning is gebouwd voor een van de grote slavenhandelaren van de WIC. Die herdenking vond plaats vlak voor het begin van de demonstratie. De hele keti-koti bijeenkomst werd rechtstreeks door AT5 uitgezonden. Daarin was ook te zien dat zij zich op een gegeven moment terugtrok voor telefoongesprekken.
  Het was slimmer geweest om die button af te doen op het moment dat ze naar die demonstratie ging. Waarom ze naar de Dam ging is mij niet duidelijk. Ik dacht eigenlijk dat ze er naar toeging om de demonstranten te verzoeken om uiteen te gaan.

 4. Ruud Boelens on ma, 8th jun 2020 11:19 

  Beste Wim,
  Een denkbare manier van denken. En dat ze fouten heeft gemaakt dat is wel duidelijk. Maar of je zo hard moet oordelen? Ik weet het domweg niet. Lees Sander Schimmelpenninck eens op blz. 25 in de Volkskrant van vandaag: Hollandse kleinburgerlijkheid was zelden ondraaglijker. Ook een manier van denken. En doe jij daar nu eigenlijk niet aan mee? Zoals gezegd: ik weet het domweg niet. En dus ongeschikt om columns te schrijven: veel te genuanceerd en onzeker.

 5. wimderksen on ma, 8th jun 2020 11:24 

  Er zijn veel standpunten! Dat heb ik al gemerkt. Maar los van de betoging waar het omging, was het een aaneenschakeling van zwakke momenten. En dat kan je met een burgemeester niet hebben. Zie hoe Remkes een verademing was voor Den Haag.

 6. menno van duin on ma, 8th jun 2020 18:18 

  Laatste – Remkes – is natuurlijk kul-argument en je zou beter moeten weten. Natuurlijk is Remkes een verademing voor Den Haag en een bestuurlijk zwaargewicht van ongekende klasse. Als burgemeesterskenner zou jij echt(er) moeten weten dat ‘inval’burgemeesters heel anders en veel soepeler in de wedstrijd zitten (ze kunnen toch niet worden weggestuurd! Ze zijn niet afh van de Raad voor een herbenoeming) dan de ‘reguliere’ burgemeesters. Je moet maar eens een paar van die tijdelijk aangestelde burgemeesters gaan spreken …

 7. wimderksen on ma, 8th jun 2020 19:10 

  Nou ik vermoed toch dat mevrouw Krikke een hele andere invaller zou zijn….

 8. Jan Driessen on do, 11th jun 2020 23:26 

  Wim, geweldig dat je al (ver)oordeelt dat Barbertje moest hangen alvorens er verantwoording, discussie en besluitvorming had plaatsgevonden in het orgaan (= A’damse Gemeenteraad) dat daarvoor verantwoordelijk is. Jammer dat je in deze geen kritische noot gekraakt hebt mbt een volksvertegenwoordiger/fractievoorzitter in de Tweede Kamer, t.w. dhr. Baudet. In de ochtend van 1 juni (ja, die dag) kritiseerde deze Volksvertegenwoordiger/2e Kamerlid op TV in WNL de lockdown aanpak van het huidige Kabinet.Hij vond die Lock-down in feite onzin. Dat had hij dat al vaker verteld in diverse media. Diezelfde middag liet dhr. Baudet zich in Volendam fotograferen met spandoeken met de tekst “weg met de 1,5 meter”. Vervolgens liet hij zich ‘schouder-aan-schouder proostend’ fotograferen met zijn hofnar Hiddema. Wim, heb ik jou enig commentaar zien schrijven over het ventje Baudet, zijn Corona-/lockdown-opvattingen en vervolgens zijn opvallend gedraai? Natuurlijk niet!

 9. wimderksen on vr, 12th jun 2020 10:28 

  Jan, ik krijg steeds meer zin om een blog te schrijven over de debatcultuur op internet. Maar als ik dat doe dreig ik het verwijt te krijgen dat ik niet schrijf over Trump. Het grappige: ik heb lang getwijfeld of ik wel over de burgemeester van Amsterdam moest schrijven. Had ik werkelijk iets toe te voegen? Tot ik een lang gesprek had met een journalist, waardoor ik wel gedwongen werd om mijn gedachten op een rijtje te zetten. Wat ook grappig is dat alle afwijzende reacties niet op mijn argumenten ingaan. Allemaal a contrario redeneringen: als je voor aftreden van Halsema pleit, ben je voor de Telegraaf en voor Baudet. Het staat nergens. Dus misschien begint een cursus debatteren wel met een cursus lezen.

 10. menno van duin on vr, 12th jun 2020 21:59 

  Wim, Je kan het – ingaand op je laatste punt – in belangrijke mate eens zijn met je observaties (dus daar hoef je dan niet over in debat te gaan) maar het niet eens zijn met de conclusie die eraan verbonden wordt. Dat was de kern van mijn eerste bijdrage. Helemaal niets Baudet of Telegraaf dus maar de vergelijking met het fagotspel…en accepteren dat mensen fouten maken en aldoende leren.

 11. wimderksen on vr, 12th jun 2020 22:15 

  Ha Menno, dat is het leuke van politiek. Het gaat om de weging. En dat is altijd een normatieve weging. En in een mooie democratie discussieer je met elkaar maar accepteer je uiteindelijk dat een ander een andere afweging maak. Zeker als je iemand zeer waardeert, zoals ik jou.

 12. menno van duin on vr, 12th jun 2020 22:04 

  en o ja tav Krikke. Leuk geprobeerd, maar laat dat nou net de reden zijn dat die niet gevraagd gaat worden door een Commissaris om ergens in een grotere stad nog inval-burgemeester te worden…

 13. Margo Gijzen on vr, 19th jun 2020 09:45 

  Remkes een verademing voor Den Haag.
  Remkes was van 2010 tot 1 januari 2019 commissaris van de Koning in Noord Holland en ook hem is het niet gelukt iets te doen aan de voortdurende soap in de gemeenteraad te Bloemendaal.

Tell us what you're thinking...
and oh, if you want a pic to show with your comment, go get a gravatar!