Corona en de nieuwe Concert-cultuur

september 14, 2020 by  
Filed under artikel

Drie concerten hebben we nu achter de rug sinds het weer een beetje mag. En de bezoekersaantallen zijn nog steeds dramatisch, maar er gloort wel een andere concert-cultuur. En dat zou wel eens winst kunnen zijn. 

Eerst het sombere nieuws. In het nieuwe Concertgebouw passen 350 toehoorders op corona-afstand. In een zaal waar zonder corona ruimte is voor 2000 luisteraars. Daar kan geen verdienmodel tegenop. Toch zal het Concertgebouworkest het voorlopig met die 350 betalende toehoorders moeten doen. Bovendien het is de vraag hoeveel stoelen bezet zullen zijn als dat vaccin er eindelijk is. De gemiddelde luisteraar van het Concertgebouworkest, ja, het Koninklijke Concertgebouworkest, is ver op leeftijd. Hij vond het toch al vermoeiend, en zeker op een koude en natte winteravond was de reis naar de Van Baerlestraat al vaak te lang. Ik vrees dat het in Concertgebouw net zo zal gaan als in de kerken: na corona haakt een grote groep definitief af. 

Daarom is het zo belangrijk dat deze tijden ook laten zien dat het allemaal anders kan. En dat ook de traditionelen in het Nederlandse muziekleven, met het Koninklijk Concertgebouworkest aan de top, hun concertcultuur kunnen veranderen. We waren bij het concert van Andris Nelsons die ons in één uur een prachtige Rachmaninov 2 voorschotelde. We namen het drankje en de jassen mee naar de zaal. En na afloop mochten we meteen weer naar buiten. Geen eindeloze pauze met al die Amsterdamse kak die niet voor Nelsons komt maar voor elkaar. Geen mannen die elkaar gauw nog even aanraken. Geen vrouwen meer die de hele avond meer aandacht hebben voor hun haar en geen hobo van een klarinet kunnen onderscheiden. En vooral niet meer met 12 mannen tegelijk in het ‘druppelhok’ samen proberen er nog iets uit te persen. Mag ik voortaan altijd een concert van een uur, zonder de verplichte ouverture? Of is dat juist het verdienmodel van het KCO? 

In het Muziekgebouw aan het IJ hoorden we het Belgische Collectief met Das Lied von der Erde van Mahler. Bewerking door Schönberg en De Leeuw: strijkkwintet, blaaskwintet, basklarinet, harp en harmonium. Wat een schoonheid, wat een feest om te horen. Waarom moet Mahler altijd zo groot? Dit intieme concert raakte me meer dan zo’n volle bak. En ook het KCO kan in deze bezetting spelen. 

Bij kasteel Duivenvoorde hoorden we het NBE. Het NBE is altijd goed voor verrassingen en voor een alternatieve programmering. Maar zelfs zij vonden in corona-tijd nog weer nieuwe varianten. We kregen niet alleen een concert onder een zeildoek in de buitenlucht. Echt bijzonder was de wandeling door het park, met op onverwachte plekken een mini-concertje van heel bijzondere combinaties. Geen Mozart en Mahler. Alle muziekculturen naast elkaar en door elkaar heen. Het enige nadeel: met alle happen en dranken en gezelligheid duurde het, los van onze eigen afspraken, misschien al weer te lang. Want dat begin ik wel te leren. Waarom moesten al die concerten voor corona altijd zo lang duren, terwijl de wereld zoveel sneller is geworden? 

Deel dit bericht:

Comments

2 Comments on "Corona en de nieuwe Concert-cultuur"

 1. Atty Tordoir on ma, 14th sep 2020 13:25 

  Mooie beschrijving van het KGB publiek. Ik vermijd het gebouw al jaren, prefereer het Muziekgebouw aan het IJ in meerdere opzichten. Het damesparfum en het gebladerd in programma’s zijn erger dan het gefrummel aan kapsels trouwens,je ogen kun je sluiten.

  Wat bedoel je met mannen die elkaar snel even aanraken? Doen heteropaartjes of vriendinnen dat niet dan? Wat ergert jou daar aan? Ik knijp mijn man ook wel s’ in zijn dijbeen als we een stuk gaan beluisteren dat veel voor ons betekent.

  Is er een opname van die Mahlerbewerking? Zou ‘m graag beluisteren.

  Denk je echt dat het publiek gaat verjongen tgv Corona? Ik help het je hopen, maar geloof er zelf net zo min in als in een post-corona verlossing van het neoliberalisme.
  Wat denk je dat de slachting onder de pro’s voor gevolgen gaat hebben? (Min of meer retorische vraag).

  Hartelijke groet,
  Atty

 2. menno van duin on wo, 16th sep 2020 12:53 

  Met veel plezier gelezen! Herkenbaar ook (als vast Doelen-bezoeker).

Tell us what you're thinking...
and oh, if you want a pic to show with your comment, go get a gravatar!