Rutte kan alleen nog verliezen #corona

september 25, 2020 by  
Filed under artikel

Meer dan 2500 besmettingen en16 doden in de laatste 24 uur. Meer dan 500 mensen in het ziekenhuis met COVID-19 en meer dan 100 op de IC. 

Het was lange tijd moeilijk om de ontwikkelingen te duiden. Er waren veel besmettingen. Maar ja, er werd ook veel getest. En het waren vooral jongeren, die veel minder last hebben van het virus. Moesten we ons daar werkelijk zorgen om maken? Van Dissel vond van wel, omdat het virus weer zou overslaan op de ouderen. En inderdaad, COVID-19 is sinds kort weer kind aan huis in de verpleeghuizen. De tweede golf is daadwerkelijk begonnen. 

Maar voorlopig zijn er grote verschillen met de eerste golf. In maart zei Rutte dat we thuis moesten werken en we werkten thuis. In maart zei Rutte dat we niet meer de kroeg mochten en we gingen niet meer naar de kroeg. In maart zei Rutte dat we hem moesten volgen en we luisterden elke dinsdag naar zijn persconferentie met het bord op schoot. 

Intussen hebben we gezien welke desastreuze gevolgen die lockdown heeft gehad voor heel veel mensen, voor de cultuur en voor de economie. Inmiddels weten we dat je kinderen bij voorkeur altijd naar school moet sturen. En inmiddels hebben we er gewoon genoeg van om gedwongen thuis te zitten en familie en vrienden slechts op afstand te zien. Alle corona-regels lijken vergeten en mondkapjes zie je alleen nog in de trein. 

In Den Haag gaat de oppositie, die in maart Rutte amper durfde aan te spreken, zich roeren. Rutte is zijn Goddelijke status snel kwijtgeraakt en Hugo de Jonge krijgt alle corona-ellende door Rutte op zijn bordje geschoven. Het is ook niet handig dat onze Hugo zich inmiddels tot lijsttrekker van het CDA heeft laten kronen en daarmee een zeer aantrekkelijke schietschijf is geworden voor veel partijen. Zo werkt het in de democratie. Als het draagvlak voor het beleid in de samenleving wegvalt, gaan ze in de Kamer in de aanval. 

Het resultaat: de samenleving is tegen een tweede golf en Rutte en De Jonge hebben inmiddels te weinig gezag om een tweede golf af te kondigen. Maar die tweede golf komt wel. En ook die zogenaamde intelligente lockdown komt er weer aan. 

Helaas gaat die lockdown nog wel even duren. Rutte en De Jonge moeten eerst weer gezag opbouwen. En daarvoor hebben ze doden nodig. Veel doden. In ieder geval meer dan 16 doden. Laat ik een voorspelling wagen: pas als er weer 200 doden per dag zijn te betreuren, hebben Rutte en De Jonge voldoende gezag om een lockdown af te kondigen. Helaas zijn we dan zover heen dat er nog heel veel meer doden te betreuren zullen zijn. 

Zo’n situatie is voor Rutte onwennig. Beter gezegd: zo’n situatie is hem onbekend. Hij is de man van de win-win-situaties. Wat er ook gebeurde: hij kwam er altijd beter uit. Plotseling zit hij in een lose-lose-situatie. Als hij nu een lockdown afkondigt, wordt hij hard uitgelachen. En als hij na vele doden wel de kans krijgt om een lockdown af te kondigen, is hij te laat. Hij kan het dus nooit goed doen. Gaat Rutte dit najaar de komende verkiezingen dan toch verliezen? 

Deel dit bericht:

Comments

Tell us what you're thinking...
and oh, if you want a pic to show with your comment, go get a gravatar!