Biden wins

november 7, 2020 by  
Filed under artikel

2002, Bush-Gore was heftig, was emotioneel, was verslavend, maar dit was veel erger. 

Natuurlijk, het verschil in stemmen was toen veel kleiner. 350 kiezers in Florida bepaalden uiteindelijk dat George W. Bush de nieuwe president van de Verenigde Staten werd. Na een uitspraak van het Supreme Court. Maar toch waren de afgelopen dagen veel heftiger, veel emotioneler en veel verslavender. 

Vier jaren Trump waren vier jaren van walging, in een wereld die steeds meer begon te wankelen. Bush was geen populist, Bush was gewoon een beschaafde conservatieve man. Trump was vooral onbeschaafd. En gevaarlijk voor de US en voor de rest van de wereld. Bush won in een tijd waarin we dachten dat de democratische beschaving voortaan overal zou overwinnen. Trump had in een tweede termijn de Amerikaanse democratie onherstelbaar schade kunnen toebrengen. Als hij dat in de eerste termijn al niet heeft gedaan.

Deze verkiezingen waren niet alleen veel belangrijker voor de US en voor de wereld. Ook het verloop van de verkiezingen deed de spanning ongehoord oplopen. Omdat zoveel mensen door COVID-19 geneigd waren om niet te wachten tot 3 november met het uitbrengen van hun stem. En omdat Trump al weken riep dat al dat stemmen per post tot grootschalige fraude zou leiden. Daardoor gingen zijn aanhangers vooral braaf op 3 november naar de stembus en waren de 102 miljoen Amerikanen die voor 3 november hun stem uitbrachten, overwegen Democratisch. In de meeste staten werden eerst de stembiljetten van 3 november geteld en daarna al die stemmen die eerder waren uitgebracht. Dus eerst veel Trump-stemmen en later veel Biden-stemmen.

Florida was een uitzondering. Daar mochten ze de eerder uitgebracht stemmen al eerder tellen. Het gevolg was dat Biden het er eerst goed deed bij het tellen van de stemmen en later toch door Trump rap werd ingehaald en nipt werd verslagen.

De andere swing states telden eerst de stemmen van 3 november en gaven Trump dan ook al snel een comfortabele voorsprong. Toen ik om op 4 november om half 7 mijn bed opzocht, zag het er dan ook slecht uit. Florida al verloren, de andere swing states zouden snel volgen. Het trieste gevoel dat Trump niet meer van zijn tweede termijn was af te houden. 

Om 10:30 zat ik weer achter mijn iPad. Politico schatte tot mijn verrassing de uiteindelijke kansen van Biden op dat moment hoger in dan die van Trump. Vanaf dat moment kon de spanning alleen maar oplopen. En de verslaving werd gevoed door al die kleine stapjes waarmee de geleidelijke ommekeer vorm kreeg. Op woensdag gingen Wisconsin en Michigan om en donderdag haalde Biden ze binnen. Op vrijdag gingen Pennsylvania en Georgia om. En werd de voorsprong in Nevada steeds groter. Op zaterdag haald Biden Pennsylvania en Nevada binnen. Pas op zaterdag was de uitkomst onafwendbaar.

En zo zaten we dagen lange al die staten bij te houden. Elke keer werd de achterstand van Biden weer kleiner. Om uiteindelijk om te slaan in een voorsprong. Het eindeloos kijken werd beloond. En juist dat is zo verslavend.

En nu wordt het tijd om de slaap in te halen. Één nacht nagenoeg overgeslagen, de volgende nacht na een paar uur slaap de iPad weer opgezocht. De laatste nacht was het niet veel beter.

Dat gevoel dat het toch nog kon, en dat het toen ook nog gebeurde. 

Deel dit bericht:

Comments

2 Comments on "Biden wins"

  1. Arjen van der Burg on za, 7th nov 2020 20:11 

    Mooi verhaal. Een kanttekening: Bush stortte Amerika en Nederland in een roekeloze Irak oorlog. Trump deed rare dingen met Iran en China maar voerde geen oorlog.

  2. menno van duin on ma, 9th nov 2020 10:31 

    Beste Wim, weer een boeiende blog en echt onder de indruk van je brede interesse en kennis en het gemak waarmee je iedere keer weer zoveel relevante en soms aardige observaties kan doen!

Tell us what you're thinking...
and oh, if you want a pic to show with your comment, go get a gravatar!