De PvdA mag nooit blij zijn met 16 zetels

februari 22, 2021 by  
Filed under artikel, Voorpagina

Lilianne Ploumen is met een grote achterstand begonnen. Haar partij kan al jaren in de peilingen de weg naar boven niet meer vinden. Zelf onbekend bij de grote massa omdat ze veel te laat is ingestapt. Toch zal een mooie uitslag me straks niet verbazen. In de campagne verrast ze en overtuigt ze. En bij een mooie uitslag denk ik aan 16 zetels. En die 16 zetels zullen door de PvdA worden omarmd als een mooie uitslag! 

Hoe ver zijn we gezonken? Dat de partij van Drees, Den Uyl en Kok blij zal zijn met 16 zetels! Hoe heeft het zo ver kunnen komen? Het Kiezersonderzoek van de NRC geeft het antwoord:

 • 30% van de Nederlandse is zowel economisch links als cultureel conservatief en wordt op dit moment nauwelijks bediend;
 • de PvdA is een randverschijnsel geworden en trekt bijna alleen nog maar hoogopgeleide progressieve ouderen.

Ja, zie daar het drama van de PvdA. Die 30% is gewoon de oude achterban van de PvdA. Dat zijn de mensen in de ‘volksbuurten’, dat zijn de mensen die een modaal inkomen verdienen. Dat zijn de mensen die vroeger van de PvdA veel verwachten. En die dat geloof zijn kwijtgeraakt. Omdat de PvdA cultureel de aansluiting met hen is kwijtgeraakt. 

Cultureel staat hier voor een breed scala aan opvattingen. Maar denk vooral aan de kosmopolitische hogeropgeleide die de kansenongelijkheid nooit aan de levende lijve heeft ondervonden. Aan de mensen die hun identiteit ontlenen aan dure merken en dure koffie. Aan de mensen die migratie als een verrijking zien, vanwege al die leuke restaurantjes en omdat Polen goedkoper zijn. Aan de mensen die het neo-liberalisme omarmden omdat ze zelf heel goed in staat waren om in dat keuzen-paleis hun juiste keuze te maken. Aan de mensen die zich Europeaan voelen, omdat de musea in Parijs nog mooier zijn en de clubs in Berlijn veel spannender. 

Voor die 30% van de bevolking lag dat anders. Die zagen de kansen voor hun kinderen in het onderwijs dalen omdat de rol van de ouder in het onderwijs steeds belangrijker werd. Die zagen door de komst van migranten hun identiteit ter discussie gesteld. Die zagen door migratie hun kansen op werk en woning kleiner worden. Die zagen in het neo-liberalisme vooral een hardvochtige overheid bij wie je je toeslag echt moet verdienen. Die hadden steeds meer het terechte gevoel dat het verre Brussel veel over ons te zeggen heeft. En die zagen vooral dat de bovenlaag steeds rijker werd. Ja, die kosmopolieten.  

Die 30% heeft de PvdA verlaten. Nadat de PvdA die 30% de PvdA in de kou heeft laten staan. Nee, natuurlijk is de PvdA blijven opkomen voor de mensen die het meeste te lijden hebben onder de kansenongelijkheid. Door zekerheid te willen bieden. Maar dat goedbedoelde paternalisme is niet genoeg om mensen aan je te blijven binden. Mensen willen vooral hun eigen zekerheid definiëren. 

Bovendien maakt de PvdA al decennia de fout om specifieke groepen te benoemen, die op achterstand staan en om die reden blijkbaar voorrang moeten krijgen. Zo is de kandidatenlijst al jaren een mooie foto van de doelgroepen die de PvdA wil bedienen. Maar een partij die inkomens wil nivelleren, die kansenongelijkheid in het onderwijs en op de arbeidsmarkt wil wegnemen, die moet nooit de fout maken de ene kansarme boven de andere te stellen. De PvdA moet iedereen gelijke kansen bieden, ongeacht huidskleur, geloof of sekse. 

Deel dit bericht:

Comments

3 Comments on "De PvdA mag nooit blij zijn met 16 zetels"

 1. André Rodenburg on ma, 22nd feb 2021 11:56 

  De (vroegere, of potentiële) aanhang van de PvdA zal deels verspreid ij geraakt over specifieke doelgroep-partijen als PvdD, Denk en 50-Plus. Het beleid (met name tijdens Balkenende IV en Rutte II) ging vaak uit van zelfredzaamheid in plaats van verheffing.

  Dat de ‘systeembanken´ werden gered kon je nog beredeneren: een failliete bank zou betekend hebben dat mensen niet meer bij hun salaris, aow, stufi of spaargeld hadden kunnen komen. Toch heeft met de PvdA in het kabinet mijns inziens de financiële sector een zachtere landing gemaakt dan het welzijnswerk of de sociale werkplaatsen.

  Maar dat bijvoorbeeld dan ouders (in geld of in tijd) meer moeten bijdragen aan de school van hun kinderen zal niet alleen de traditionele volksbuurten maar ook de generaties nieuwkomers treffen. En de achteruitgang van het zetelaandeel van de PvdA komen niet overeen met een groei elders op links, bij GL en SP. De PVV reken ik niet mee – die lijkt vooral te menen dat zonder allochtonen en EU er genoeg te verdelen zou zijn voor de ouderwetse Nederlanders, maar stemt zelden als het erop aankomt of nooit voor sociale maatregelen.

  Wat verklaart dan in de zero sum game van de Tweede Kamer de toegenomen populariteit van (neo) liberale partijen – voor wie werk, studie, zorg of wonen allemaal niet ‘flex’ en ‘marktconform’ genoeg konden zijn?

 2. wimderksen on ma, 22nd feb 2021 12:05 

  Links heeft in Nederland eigenlijk nooit een meerderheid gehad. 65 zetels is al in je handen knijpen. Maar als je die 30% helemaal laat liggen, moet je niet verbaasd zijn als je uitkomt waar je nu uitkomt.

 3. ben on ma, 22nd feb 2021 13:11 

  …”de partij van Drees, Den Uyl en Kok”…
  Drees van de Politionele Acties, Den Uyl van het aanpakken van de AOW-er en Kok… het afschudden van de laatste socialistische veertjes, het privatiseren van de NUTSbedrijven en het omarmen van markt en neo-liberalisme.
  De partij van de Voordeurdeler en het tellen van de tandenborsteltjes, benevens het afpakken van 30% van je AOW als je met iemand wilt samenwonen.
  Voorwaar! Een respectabele staat van dienst.
  Echt een Partij waar je wat aan hebt (zie ook de toeslagenaffaire en de JSF).
  Was Liliane Ploumen niet een groot pleitbezorgster van de TTIP?

Tell us what you're thinking...
and oh, if you want a pic to show with your comment, go get a gravatar!