Binnenkort gaat #COVID-19 als een nachtkaars uit

maart 15, 2021 by  
Filed under artikel, Geen categorie, Voorpagina

Vroeger kinderen de bof en de mazelen. Bij de bof kreeg je een dikke wang en als je geluk had twee dikke wangen. Bij de mazelen kreeg je vlekjes. Je kreeg de bof en de mazelen omdat je besmet was. En ja hoor: die besmetting vond meestal plaats in de winter en meestal op school. Als je echt ziek was werd je bed in de woonkamer gezet. Eigenlijk was het heel gezellig. Na een week moest je weer naar school om het virus door te geven aan de kinderen die nog niet besmet waren. 

Ja soms was het vroeger bijna idyllisch. Natuurlijk, er overleden ook mensen aan de bof. Vooral volwassenen die in hun jeugd niet besmet waren geraakt. Dat was verdrietig. Maar in de krant las je er nooit iets over. Er was nog geen pagina 5 van de Volkrant om de laatste besmettingscijfers uit te pluizen. Kinderen waren nog niet schuldig aan “de derde golf”. 

Vanmorgen was het weer raak. Het aantal besmettingen neemt weer toe! 18% meer besmettingen dan vorige week. Zoals bekend weten we alleen iets over het aantal positieve tests dat dagelijks is afgenomen. Elke dag laten zich ongeveer 60.000 mensen testen en daarvan blijken er zo’n 5.000 positief te zijn. Die 60.000 vormen geen a-selecte steekproef. Als het aantal positieve tests toeneemt, mogen we dus niet zonder meer concluderen dat het virus op weg is naar een “derde golf”. Zo verdubbelde in korte tijd het aantal mensen dat zich liet testen. Even een (fictief) voorbeeld: drie weken geleden werden 30.000 mensen per dag getest, van wie er 4.000 positief bleken te zijn. Vorige week waren dat er 60.000, van wie er 5.000 positief waren. Conclusie: blijkbaar hebben meer mensen zich laten testen (om redenen waarnaar geen onderzoek is gedaan) en hebben we dus meer besmette mensen in onze teststraten gevangen. 

Maar intussen neemt het percentage positieve tests niet meer af, terwijl het aantal positieve tests nog wel toeneemt. Dat zou inderdaad kunnen duiden op een hogere besmettingsgraad onder de bevolking. Maar dan is het aardig om te zien hoe oud de mensen zijn die positief testen. De meerderheid is jonger dan 38! Terwijl in het afgelopen jaar de modale viruslijder tussen de 50 en 54 jaar was. Je kan het ook zien als je de cijfers verder analyseert: er wordt heel veel positief getest door jongeren, en zelfs kinderen. En dan breekt plotseling het besef door: de scholen zijn weer open! De kinderen krijgen de COVID, zoals wij vroeger de bof en de mazelen kregen. Bovendien neemt het aantal positieve tests onder de oudste leeftijdscategorieën snel af. En ook dat valt te begrijpen: we zijn met vaccineren bij de oudjes begonnen! Door het openen van de scholen stijgt het aantal besmettingen en door het vaccineren daalt het aantal doden.

In navolging van Mark Rutte zouden we blij kunnen zijn met al die relatief ongevaarlijke besmettingen onder de jeugd. Want ook zij helpen mee aan die gewenste groepsimmuniteit. Groepsimmuniteit bereik je simpel gezegd door twee dingen te doen: ouderen vaccineren en kinderen met elkaar te laten spelen. 

Vanwaar dan toch die angst voor de “derde golf”? De bezetting in de ziekenhuizen en op de IC’s is al weken stabiel. Op een niveau dat zich niet laat vergelijken met de cijfers van een jaar geleden. Het aantal doden ligt inmiddels onder het langjarig gemiddelde. Is het dan weer waar? Lijdt de mens weer het meeste door het lijden dat hij vreest?

Maar dat is hier niet de enige paradox. Want de angst zit op dit moment vooral bij de politiek en bij de media. Want als ik op de snelweg zit, zijn de filemeldingen weer helemaal terug. Als ik ‘s avonds na 21:00 op de snelweg zit, rijd ik daar tot mijn verrassing met vele anderen. Als ik in mijn park sport, struikel ik over de loopgroepen. Ja de kroegen zijn nog dicht en de ambtenaren werken nog thuis. Misschien zou het goed zijn als die laatste groep eens buiten komt kijken. 

Ik voorspel: binnen 3 maanden is het coronaspel als een nachtkaars uitgegaan. En worden al die teststraten weer geruisloos afgebroken. 

Deel dit bericht:

Comments

One Comment on "Binnenkort gaat #COVID-19 als een nachtkaars uit"

  1. zwarte bak on za, 3rd apr 2021 07:38 

    Schrijf alsjeblieft vaker omdat ik echt van je blog hou. Dank u!

Tell us what you're thinking...
and oh, if you want a pic to show with your comment, go get a gravatar!