De geloofwaardigheid van Kaag versus de trouw aan Rutte

april 4, 2021 by  
Filed under artikel, Geen categorie, Voorpagina

Als je van politiek houdt en zeker als je aan politiek verslaafd bent, was het Verkennings-debat van afgelopen donderdag een hoogtepunt in een lifetime. Twee weken na de verkiezingen werd Mark Rutte alsnog afgestraft voor al zijn gerommel, geritsel en geheugenverlies. Hij had zijn hand overspeeld door al in een vroeg stadium van de formatie te proberen om Pieter Omtzigt uit te schakelen. En vervolgens loog hij iets te geforceerd over zijn inbreng. Dat Jorritsma en Ollongren in commissie mee-logen maakte het allemaal niet beter. Het was prachtig om te zien dat de hele dierentuin uit zijn kooien brak om die irritante oppasser samen te grazen te nemen.

Er restte aan het einde van de nacht nog een schamele steun. Zijn coalitiepartijen steunden geen motie van wantrouwen tegen Mark Rutte maar ‘slechts’ een motie van afkeuring. Die laatste motie werd door Sigrid Kaag in perspectief geplaatst. Zijn zou zelf in zo’n geval zeker aftreden, maar “ze was een ander mens”. Daarmee was haar standpunt duidelijk: Rutte hoefde nog niet af te treden als demissionair minister-president, maar zijn volgende kabinet kon hij gevoeglijk vergeten. Ruim een dag later sprak Segers onomwonden uit dat hij niet deel zou nemen aan een vierde kabinet-Rutte.

Daarmee verloor dat beoogde kabinet nu al een meerderheid. En het valt niet te verwachten dat Kaag na de gevraagde tijd voor reflectie tot een ander standpunt komt dan Segers. Beter gezegd: Segers dwingt haar om ook partij te kiezen. Kaag zou al haar geloofwaardigheid verliezen als ze nu alsnog een vierde kabinet-Rutte zou steunen.En ook Hoekstra lijkt onvoldoende warme gevoelens voor Rutte te koesteren. Het einde van Mark Rutte als minister-president is erg nabij. 

Dat hoeft niet te verbazen. Het einde van politieke leiders gaat altijd gepaard met nonchalance en zelfoverschatting. Of persoonlijke gekwetstheid.Tien jaar op een apenrots verandert het gedrag van mensen en vooral hun vermogen om zichzelf nog in het juiste perspectief te zien. Het controleren van het politieke spel verliest zijn terughoudendheid. Het gevoel van onmisbaarheid gaat te veel overheersen. Simpel gezegd: juist door te denken dat hij nu eindelijk alles in zijn greep heeft, verliest de leider zijn greep op de macht. Dat gaat altijd geleidelijk, maar dat geleidelijke proces is niet altijd voor iedereen zichtbaar. En zo kwam het einde van Rutte voor velen misschien toch nog tamelijk onverwachts. 

En nu verkeren we in een impasse. Na de stap van Segers kan Kaag Rutte niet meer aan zijn vierde kabinet helpen. En na hun motie van wantrouwen geldt dat nog sterker voor andere potentiële regeringspartijen als PvdA, GroenLinks en SP. En zoals gezegd: waarom zou Hoekstra Rutte wel helpen terwijl hij al moeite genoeg heeft om Pieter Omtzigt binnenboord te houden.

Tegelijkertijd scharen de paladijnen zich allemaal om Rutte. Zijn eigen fractie heeft haar steun uitgesproken in haar leider, maar laten we niet vergeten dat deze fractie na tien jaar almacht van Rutte geheel bestaat uit mensen die hun loopbaan aan de grote leider te danken hebben.

De impasse laat zich dan ook simpel beschrijven. De meerderheid in de Kamer wil af van Rutte. Omdat ze de overwinning van de VVD bij de verkiezingen respecteren zullen ze opteren voor een andere minister-president van VVD-huize. Rutte en zijn paladijnen zien het liefste dat Rutte op die plek blijft zitten. 

Deze impasse vraagt vooral veel tijd (tenzij Rutte zelf op korte termijn inziet dat de strijd verloren is). Die impasse is pas doorbroken als D66 en ChristenUnie en enkele andere partijen inboeten op hun geloofwaardigheid. Of wanneer de paladijnen van de VVD hun leider langzaam loslaten. Ik gok op dit moment op het laatste. 

Deel dit bericht:

Comments

8 Comments on "De geloofwaardigheid van Kaag versus de trouw aan Rutte"

 1. Jan Dirk Dorrepaal on zo, 4th apr 2021 11:24 

  Een kabinetsformatie, die ook nog sanerend werkt in dit meer partijenlandschap: Linkse Wolk ( SP, PvdA, GroenLinks)/Dierenpartij, D66 en CDA/CU.

 2. Petrouschka Zandvliet on zo, 4th apr 2021 12:13 

  Mooi opgeschreven!

 3. Jan Willem Holtslag on zo, 4th apr 2021 14:08 

  Beste Wim, lees de tekst van de aangenomen motie Kaag/Hoekstra. Zie de laatste ondertekenaar. Met die motie trok de Kamer de enig mogelijke conclusie ten aanzien van de kabinetsvorming. Verder een hoop soms onaangenaam en ook onheus kabaal. Onvermijdelijk. Er is meer stuk dan je zou denken of willen. Waaronder bijna de regeerbaarheid.

 4. H s k Boerboom on zo, 4th apr 2021 19:35 

  Onze recente geschiedenis kent ook premiers uit de kleinere coalitiepartij: mooie barend bijv…

 5. wimderksen on zo, 4th apr 2021 20:15 

  het liep niet zo goed met Mooie Barend af… 🙂

 6. Marten Mees on zo, 4th apr 2021 22:14 

  Behalve Biesheuvel hebben we Zijlstra en Marijnissen gehad als premiers uit kleinere coalitiepartijen.

  Een motie van wantrouwen tegen een ander Tweede Kamerlid is staatsrechtelijke onzin. Dat is wat Rutte afgelopen donderdag was, zittend in op een ledenstoel, niet in vak K als minister-president. Ook een motie van afkeuring tegen een ander lid lijkt me onzin.

 7. wimderksen on ma, 5th apr 2021 09:00 

  Marijnen kwam wel uit de KVP, Marten, toen nog een zeer grote partij.

 8. Marten Mees on ma, 5th apr 2021 22:13 

  Dubbel fout dus: de naam én de partij!

Tell us what you're thinking...
and oh, if you want a pic to show with your comment, go get a gravatar!