Van Dissel is niet meer dan “Jaap, waar zijn mijn cijfers”

april 22, 2021 by  
Filed under Kennis voor Den Haag

De persconferentie van Mark Rutte en Hugo de Jonge van deze week was perfect. Ik heb hem meteen helemaal uitgeschreven voor de cursisten van mijn masterclasses over kennis en beleid. 

Wat was namelijk het geval. Het OMT had geadviseerd om te wachten met het versoepelen van de lockdown. En toch besloot het kabinet om te gaan versoepelen. En voor de duidelijkheid: het gaat me er niet om of dat laatste een wijs besluit is geweest. Het gaat me erom dat het kabinet zo wijs was om uiteindelijk zelf de politieke afweging te maken en niet automatisch de politieke afweging van het OMT te volgen. 

Ja, mijn kijk op dit soort zaken is nogal simpel. Het OMT hoort de kennis aan te leveren (hoe ontwikkelt het aantal besmettingen zich, hoe ontwikkelt de ziekenhuisbezetting zich, hoe ontwikkelt de bezetting van de IC’s zich) en de politiek hoort vervolgens (in het licht van die kennis!) de verschillende belangen af te wegen. En moet daar ook eerlijk en open over communiceren. Precies wat Rutte en De Jonge deze week deden. 

Eerder koos het kabinet vaak voor een andere strategie: het verschool zich opzichtig achter het advies van het OMT. Dat is jammer want kennis zegt niet wat je moet doen. Om te weten wat je moet doen is altijd een politieke afweging nodig, en die wordt bij voorkeur door het kabinet en niet door de ‘witte jassen’ gemaakt. Omdat ik niet hou van een kabinet dat zich verschuilt achter ‘wetenschappelijke adviezen’ (= persoonlijke adviezen van wetenschappers), was ik deze week dus aangenaam verrast. 

Dat gold niet voor iedereen. Aura Timen van het RIVM, tevens secretaris van het OMT, kwalificeerde het besluit van het kabinet als een “politiek besluit”. Dat was een hele bijzondere opmerking. Alsof niet elk besluit van het kabinet een politiek besluit is. Maar wellicht bedoelde ze dat een kabinet een goed besluit neemt als het  advies van het OMT wordt gevolgd en een politiek besluit als het om politieke redenen van het advies van het OMT wordt afgeweken. 

Elk besluit over lockdown en versoepelingen is een ‘politiek besluit’. En elk besluit over lockdown en versoepelingen moeten niet door wetenschappers, RIVM of mevrouw Timen worden genomen, maar door de verantwoordelijke politici. Ik dank mevrouw Timen dat ze zo helder heeft verwoord waar ze zelf niet over gaat. 

Deel dit bericht:

Comments

3 Comments on "Van Dissel is niet meer dan “Jaap, waar zijn mijn cijfers”"

 1. H s k Boerboom on do, 22nd apr 2021 20:16 

  Het is interessant om de analogie met menselijke besluitvorming te zien: wij besluiten op grond van onze emotionele weging van onze kennis..

 2. menno van duin on vr, 23rd apr 2021 08:41 

  Mooie observaties over relatie tussen politiek en advisering. Opmerking over Tiemen is inderdaad treffend. Kennelijk is t politiek als t de adviseurs niet uitkomt…

 3. klaas de Vries on za, 24th apr 2021 14:52 

  Interessant, Wim. Zo kun je er inderdaad blij mee zijn. En de komende dagen zullen leren wat het verstandigst was. Maar als de ziekenhuiszorg ook voor niet covid-patienten zo dramatisch blijft als nu – of nog erger wordt – wordt dat plezier toch wat minder. Het is goed dat het kabinet breder weegt dan alleen de argumenten van de ‘witte jassen’, maar het zou prettig zijn als het ook aan zou geven wat het hu precies belangrijker vindt dan het vermijden van zwarte scenario’s in de ziekenhuizen. Volle terrassen?
  En als het kabinet het heeft over steeds minder draagvlak, past toch wel de vraag hoe het dat meet, en als het zo erg is, hoe dat dan komt. Wat vind je van al die handenwringende bestuurders die voortdurend bezig zijn draagvlak te ondermijnen i.p.v. mensen moed in te spreken? En van een kabinet dat het ‘spannend’ vindt, ja zelfs buikpijn heeft als het aan de opening van de terrassen denkt? Maar het wel aandurft een risico te nemen, zij het vooral met de mensen die ernstig ziek zijn of die al maanden op hun levensreddende operatie zitten te wachten?

Tell us what you're thinking...
and oh, if you want a pic to show with your comment, go get a gravatar!