Mijn 10 corona-ergernissen

april 28, 2021 by  
Filed under artikel, Voorpagina

Gisteren heeft een belangrijk deel van Nederland afscheid genomen van corona. Morgen krijg ik mijn eerste prik. Het wordt tijd om terug te kijken.

Ik ben bang dat deze drie zinnen al ergernis zullen oproepen. Bijvoorbeeld, dat al die feestvierende mensen alleen aan zichzelf en niet aan de zorg hebben gedacht. Bijvoorbeeld, dat eerst de vitale beroepen hadden moeten worden gevaccineerd. Bijvoorbeeld, dat corona nog lang niet is afgelopen.

Het hoort bij corona. Het virus belemmert ons te zeer en te lang. En daarom worden we geïrriteerd. Ik herken het zelf ook. Daarom bestaat mijn terugblik uit mijn 10 belangrijkste ergernissen van het afgelopen jaar. 

 1. Ik erger me aan al die wetenschappers die ons vertellen wat we moeten doen (terwijl hun onderzoek hoogstens aangeeft waarom er wat gebeurt). 
 2. Ik erger me aan politici die achter diezelfde wetenschappers wegduiken (terwijl het aan hun is om alle belangen politiek te wegen).
 3. Ik erger me aan politici die menen dat zij de dood kunnen voorkomen (terwijl er elke week in Nederland ongeveer 3000 mensen dood gaan).
 4. Ik erger me aan politici die alleen maar willen voorkomen dat de zorg wordt overlopen (terwijl mensen gewoon overlijden als hun medicijnen te duur zijn).
 5. Ik erger me aan politici die er geen moeite mee hebben om onze vrijheden met voeten te treden (en tegelijkertijd accepteren dat wij ons daarvan niet veel aantrekken).
 6. Ik erger me aan het eindeloze overleg dat aan enig beleid vooraf gaat (vooral als niet de inhoud maar de machtspositie centraal staat).
 7. Ik erger me aan al die Kamerleden die nooit eens een fundamentele vraag hebben gesteld bij het corona-beleid van de regering.
 8. Ik erger me aan al die medeburgers die al die ingrijpende maatregelen van politici voor zoete koek hebben geslikt (afgezien van enkele wappies die in hun onnozelheid meteen maar alle feiten verdonkeremanen). 
 9. Ik erger me aan al die media die zonder discussie zijn meegegaan in het frame van de regering (terwijl autonome media inhoud geven aan een levende democratie).
 10. Ik erger me aan het gedraai van Mark Rutte in aan het aangezicht van de kiezer en aan de oudbakken metaforen van Hugo de Jonge. 

[In een vorige versie ergerde ik lezers door een irritant gebruik van het werkwoord irriteren. Dat kunnen we in deze tijden er niet bij hebben. Vandaar een correctie.]

Deel dit bericht:

Comments

5 Comments on "Mijn 10 corona-ergernissen"

 1. menno van duin on wo, 28th apr 2021 20:30 

  Kijk nog eens de oude Keek op de week terug met een mooie taalles over ergeren en irriteren!

 2. wimderksen on wo, 28th apr 2021 21:24 

  Je bent de tweede al! Maar de hele blog is een les in niet-ergeren, niet-irriteren… 🙂

 3. Rudger Smook on wo, 28th apr 2021 21:54 

  Nog een irritatie: ‘irritatie aan-‘ is niet fraai Nederlands. Beter zou zijn: ik erger me aan… of het irriteert mij…

 4. Han Quast on do, 29th apr 2021 09:58 

  Wat Hugo de Jonge betreft: ik word juist ..eh .. ik inspireer me aan ..eh ..nou ja ik erger me juist niet aan de Hugo de Jonge.
  Hij blijft telkens te veel beloven, dat is waar.
  Hij krijgt mede daardoor veel over zich heen. Binnen het kabinet wordt hij vooral door zijn partijgenoten Wopke en Mona bekritiseerd en afgezeken. Toch spreekt hij zelf nooit vijandig terug over Wopke en Mona, weten we dankzij de NRC.
  OK, breedsprakigheid, beeldspraken, schoenen, het is allemaal niet goed, maar hij blijft er welgemoed en vriendelijk onder. Je ziet aan hem dat hij ons zo graag een hart onder de riem wil steken. En gezien zijn terugtreden als lijsttrekker meer uit zorgzaamheid dan uit electorale motieven. Laten we hem koesteren.

 5. Robert Scheltens on vr, 30th apr 2021 14:17 

  Je maakt me wel nieuwsgierig naar de 10 corona-zaken die jou blij stemmen.
  Los daarvan: mijn oordeel is wat milder, zeker als ik kijk hoe men in andere landen worstelt met het corona-beleid. Vanuit mijn perspectief zie ik 2 zaken die echt anders hadden gemoeten.
  1. Bij zo’n pandemie kun je het beste meteen reageren met strenge maatregelen. Dat leert de ervaring in China.
  2. Men heeft de corona-bestrijding teveel binnen de bestaande gezondheidszorg aangepakt. Die is gericht op kleinschalige en complexe zorg. Men had beter een parallelle organisatie kunnen opzetten, die zich richtte op grootschalige en eenvoudige zorg. Dan was de bestaande zorg maximaal buiten schot gebleven.

Tell us what you're thinking...
and oh, if you want a pic to show with your comment, go get a gravatar!