sluit
sluit
neem contact op

Zoekt u een energieke en ervaren voorzitter voor uw commissie, bijeenkomst of congres?

  • Ruimtelijke ordening
21 mei 2023

Laten we het debat over de ruimtelijke ordening eerst eens ordenen door een aantal basisvragen te beantwoorden. Vraag één: wat is ruimtelijke ordening? Antwoord: het toedelen van een bestemming aan grond. Vraag twee: hoe kan de ruimte worden geordend? Antwoord: door het marktmechanisme en door hiërarchie (de overheid). Vraag drie: waarom laten we ordening van de ruimte niet over aan de markt? A

  • Ruimtelijke ordening
15 mei 2023

Hugo de Jonge wil de nationale ruimtelijke ordening terug. En dat is mooi. Maar wat hij daar onder verstaat blijft voorlopig nogal vaag. Dat maak ik op uit de ‘Planologielezing die hij vorige week in Groningen uitsprak.  Hij hield bovenal een nostalgisch verhaal. Over de ruimtelijke ordening als onze nationale trots. Dat was toch even geleden.

  • Ruimtelijke ordening
10 mei 2023

Deze blog kent twee hoofdpersonen: Novex en Vinex. Novex is de aanscherping van Novi, de Nationale Omgevingsvisie uit 2020. Vinex was de aanscherping van Vino, de Vierde nota over de Ruimtelijke Ordening uit 1988. De gelijkenis tussen de namen van de hoofdpersonen Novex en Vinex is niet toevallig. De minister van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening, Hugo de Jonge, spiegelt zich graag aan V

  • Politiek
5 mei 2023

Elk jaar ben ik weer onder de indruk van de dodenherdenking op de Dam op 4 mei. Ook dit jaar weer. Maar toch begint het steeds meer te wringen.  We herdachten alle mensen die voor onze vrijheid het leven hebben gelaten in de oorlog, we herdachten alle Nederlandse Joden, Roma en Sinti die in de oorlog waren vermoord. We herdachten alle Nederland

  • Politiek
2 mei 2023

Gala Veldhoen en Jeroen Recourt, lid van de Eerste Kamer voor respectievelijk GroenLinks en PvdA zijn bezorgd. Je ziet het meteen aan de manshoge foto bij hun interview in de NRC van gisteren. Hun zorg betreft de rechtsstaat. Vooral de regering laat zich weinig aan de rechtsstaat gelegen liggen. Terwijl ministers toch niet alleen hun politieke agenda moeten volgen, maar ‘ook de

  • Lokaal bestuur
  • Stad
25 april 2023

In januari 2024 start de 15e jaargang van de leergang Triomf van de stad. Een leergang  die bij uitstek geschikt is voor stedelijke strategen. Ook de komende leergang staat weer onder leiding van de kerndocenten Wim Derksen en Karen Ephraim.  Het maakt blij dat de leergang al zo lang gevraagd is en elk jaar weer ruim voldoende deelnemers trekt. Alle grote steden in Nederland doen in pri

  • Aardbevingen Groningen
20 april 2023

De parlementaire enquête naar de aardbevingen in Groningen is afgerond. Het wachten is op de reactie van het kabinet. Maar iedereen praat al over de ‘ereschuld’ aan de Groningers die moet worden ingelost. In Den Haag gaan geruchten over enorme bedragen. Het provinciaal bestuur van Groningen heeft al een claim van € 30 miljard neergelegd. En het zou me niet verbazen als de komende twintig jaar j

  • Kennis voor Den Haag
17 april 2023

Gisteren liep ik een kwart-marathon in Rotterdam. Op zich niet zo bijzonder omdat ik in Rotterdam al 15 hele marathons heb uitgelopen. Wel bijzonder was het feit dat ik pas twee maanden geleden vier stents heb gekregen. Al maanden had ik veel te weinig  energie. Lange tijd meende mijn huisarts dat er ‘slechts’ sprake was van Long COVID. Hij schreef me

  • Boot
11 april 2023

Het zal in 2020 zijn geweest. We lagen in die leuke kleine passantenhaven in Grou, aan de Rjochte Grou. De Hellinghaven. Daar waar elk kwartier het pontje naar de overkant vaart. Vlak bij de jachthaven vind je Zeilmakerij Molenaar. Voor mij had een Molenaar-tuig altijd een magische klank. Als jongen zeilde ik in een Vaurien. In mijn beleving waren er toen drie grote zeilmakers. Ja, in mijn bele