sluit
sluit
10 juli 2023

Achteraf zal het vertrek van Rutte goed te verklaren zijn

Onderstaande blog plaatste ik op maandagmorgen 10 juli, een paar uur voor de aankondiging van Mark Rutte dat hij de politiek zou verlaten. Lees de blog als verklaring achteraf: 

 

Een Haagse insider voorspelde mij kort geleden nog dat het kabinet voorlopig niet zou vallen. Hij had een geloofwaardig argument: ‘Zelfs dat kunnen ze niet.’ Toch heeft hij ongelijk gekregen, omdat Mark Rutte ervoor koos zijn eigen kabinet op te blazen. Iets wat bijna iedereen voor onmogelijk had gehouden. 

Dat is het probleem met politiek. Achteraf laat de politiek zich nog wel eens verklaren, maar vooraf is zij erg moeilijk te voorspellen. Dat geldt ook voor de vraag die velen nu bezighoudt: maken we momenteel het politieke einde van Rutte mee? Ik weet het niet. Ik weet wel wat mijn verklaring zal zijn, als Rutte binnenkort van het politieke toneel is verdwenen. 

Het is een patroon. Veel politici versnellen het einde van hun politieke loopbaan door onverwachts fouten te gaan maken. Fouten die je niet meteen van hen had verwacht. Zo onderscheiden grote politici zich vaak door hun vermogen om complexe situaties helder te doorzien. Ze lijken elk gevaar, zelfs op grote afstand, te kunnen lokaliseren, op elke gebeurtenis lijken ze te kunnen anticiperen. Het zijn schakers, die altijd ‘aan’ staan, omdat één moment van onoplettendheid hen noodlottig kan worden. Vergelijk dat met gewone mensen, wier handelen eerder door intuïtie en toeval lijkt te worden bepaald. 

Maar na vele jaren zie ja bij veel politici een zekere onachtzaamheid ontstaan. Ze lijken hun scherpte te verliezen. Je kan ook zeggen: de mens lijkt het soms te gaan winnen van de politicus. Lubbers maakte de grootste politieke fouten aan het einde van zijn politieke loopbaan, toen hij daadwerkelijk moest aanzien dat hij werd opgevolgd. Melkert, die politiek nooit een fout maakte, was persoonlijk zo geraakt was door de winst van Pim Fortuyn in Rotterdam, dat hij alle spelregels van de politiek tijdens dat legendarische tv-debat vergat. Bos en Balkenende konden hun onderlinge persoonlijke afkeer niet meer met politieke rationaliteit overwinnen. Het is bizar, maar als de politicus de mens niet meer onder controle heeft, is de politicus verloren. 

En zo zal ik, als Rutte uiteindelijk is verdwenen met veel overtuiging kunnen vertellen dat ook hij aan zijn einde kwam toen hij eindelijk mens werd. Op die woensdag, twee dagen voor de val van zijn kabinet, hield de politicus Rutte op met compromissen te smeden en iedereen tevreden te stellen. De mens Rutte had eindelijk genoeg van zijn eigen rol. Bovendien verloor hij volgens geruchten nu zelfs in de Trêveszaal zijn zelfbeheersing. Op donderdag bood hij daarvoor nog zijn excuses aan, maar dat was te laat. De politicus Rutte was mens geworden. Hij had er genoeg van en liet zichzelf gaan. En prompt werd hij door zijn collega’s in Den Haag niet meer begrepen. Hij was zijn ‘voorspelbaarheid’ kwijt geraakt. De val van het kabinet was onvermijdelijk. 

Ja, dat zal mijn verklaring achteraf zijn. Maar ik durf nog niet te voorspellen dat de tijd van Rutte definitief voorbij is. 

 

 

[Abonneer je via de homepage op mijn blogs, als je op de hoogte wilt worden gehouden.]

 

Reacties (3)

 1. Peter Brakman
  07-10-2023 09:04

  Zoals de filosoof, theoloog en cultuurcriticus Kierkegaard al zei: “Het leven kan alleen achterwaarts worden begrepen, maar moet voorwaarts worden geleefd.” De politicus is hierop dus geen uitzondering. Toch heb ik mij verbaasd over de onbesuisde actie van Rutte, tenzij het een welbewuste actie is geweest. Zodra Rutte puur en alleen partijpoliticus wordt, is het oppassen geblazen en stelt hij teleur in zijn premier-rol. Jammer, want in zijn rol boven de partijen heeft hij soms ook geëxcelleerd.

  Reageer

 2. Henk van der Velde
  07-10-2023 14:34

  Rutte werd mens.
  Dat moge zo zijn, maar de snelheid waarmee de VVD nu met een nieuwe lijsttrekker gaat komen
  (Schippers?) doet ernstig vermoeden dat alles tot op grote hoogte geregisseerd is.
  Er zijn teveel problemen ontstaan om bij gewone verkiezingen te kunnen hanteren. De asielkwestie is het onderwerp bij uitstek om de aandacht van al het andere weg te halen, om de xenofobe kiezer te lokken.
  Dus? De VVD heeft Rutte toegestaan/verleid weer mens te worden …….

  Reageer

 3. Bart
  07-11-2023 15:39

  Volgens mij was dit vertrek het gevolg van de erosie op zijn leiderschap.

  Nadat hele 1 april debat was zij geloofwaardigheid deels weg bij een belangrijk deel van de kamer. Dat maakte formeren (wat toch al een helse job is geworden) nog ingewikkelder. Om toch een kabinet te vormen is veel weggeven aan D66 en een heikel thema als immigratie is niet concreet opgeschreven in het regeerakkoord. Die partijen hebben de ruimte gevoeld bij een verzwakte Rutte.

  De VVD achterban (immers veruit de grootste partij) begon echter steeds meer te morrelen. Ook daar begon zijn leiderschap onder druk te staan. Hij moest met iets komen. . Niet des Ruttes heeft hij zichzelf op congres toen een deadline opgelegd. Dat maakt kwetsbaar. Eerder was hij nog wel weggekomen met een vage toezegging

  Reageer

Reageer

Uw reactie