sluit
sluit
17 november 2021

Door wie zijn de Segers-papers gelekt

Segers heeft zijn stukken in de trein laten liggen. Ze worden gevonden en doorgespeeld naar de Volkskrant. En iedereen, inclusief hijzelf, vindt Segers een oen. 

Dat laatste valt niet te ontkennen. Maar toch heb ik een vraag. Waarom komen die stukken pas drie weken later in de krant? Heeft de eerlijke vinder ze drie weken thuis laten liggen en toen toch maar opgestuurd? Heeft de Volkskrant de Segers-papers drie weken in een bureau laten liggen. Beide zijn onwaarschijnlijk. Reden om het verhaal te herschrijven. 

Wat bekend is: Segers heeft de stukken in de trein laten liggen en dat dezelfde dag nog ontdekt. Segers heeft zijn blunder meteen aan de formatietafel gemeld. En we veronderstellen dat de stukken wel door een schoonmaker zijn gevonden en in een vuilniszak zijn gedeponeerd. 

Wat we ook mogen veronderstellen: Kaag is met ruime beloften overgehaald om toch mee te doen aan een kabinet met de ChristenUnie. Ze had ruime beloften nodig om die ommezwaai tegenover haar achterban te verdedigen. Die beloften stonden allemaal in dat concept-akkoord dat door CDA en VVD was geschreven. 

Stel ook dat in de afgelopen weken blijkt dat Rutte en Hoekstra terugkrabbelen en zich niet houden aan het grootse gebaar dat ze in hun concept-akkoord aan Kaag hebben gedaan. Kaag weet dat Segers een blunder heeft gemaakt. Waarom zou D66 de stukken niet zelf gisteren hebben afgeleverd bij de Volkskrant, met het verhaal dat Segers deze stukken heeft laten slingeren in de eerste klas?

Het is een hele slimme zet van Kaag. Want nu is openlijk bekend tot welke concessies CDA en VVD bereid waren om D66 aan boord te houden. En nu kunnen twee dingen gebeuren. Of: CDA en VVD halen bakzeil en geven Kaag alsnog haar zin of D66 stopt met de formatie omdat CDA en VVD onbetrouwbaar zijn en terugkomen op de eerdere beloften. In beide gevallen zitten CDA en VVD met de gebakken peren. Zelfs ik had deze strategie kunnen bedenken. 

Reacties (4)

 1. menno van duin
  11-18-2021 08:37

  Leuke column. Hou wel van dergelijke speculaties. Waarom D'66 dan drie weken wacht is me alleen nog niet zo duidelijk. Ik zou zeggen, als je het gelijk doet voorkom je in ieder geval dat er naar jou gewezen zal worden.

  PS tegenwoordig (sinds je nieuwe lay-out hebt ed) komen je blogs bij mij standaard in de spam

  Reageer

  1. wim
   11-18-2021 09:06

   ik werk nu onder wim@wimderksen.com, zeg dat ik ‘geen spam’ ben…

   Reageer

 2. Jan Freie
  11-18-2021 08:59

  Complotten zijn altijd spannender dan het echte verhaal ;)

  Reageer

  1. wim
   11-18-2021 09:07

   Soms is het in de politieke werkelijkheid veel simpeler dan iedereen denkt, maar soms tart het ook wel elke beschrijving…

   Reageer

Reageer

Uw reactie