sluit
sluit
16 augustus 2021

Een nieuwe website, een nieuwe service

Mijn website is vernieuwd. De oude versie was niet meer van deze tijd. Het werd hoog tijd voor een nieuwe look. De ontwerpers wisten dat mijn website meer op een krant moest lijken. Ik gebruik mijn website immers bij uitstek voor mijn blogs. En zo vult vanaf heden een gestage stroom van blogs mijn krant. 

Een nieuwe website is een goed moment om nog eens na te denken over het waarom van al die blogs. Het antwoord is simpel. Ik observeer politiek en bestuur met grote intensiteit en ik wil mijn observaties graag delen. Als wetenschapper observeer ik van buiten af. Maar omdat ik zelf lange tijd onderdeel ben geweest van die bijzondere wereld van de overheid, voel ik me ook erbij betrokken. En dat laatste maakt me soms kritisch. Ik kan slecht tegen de geheimtaal van de overheid, ik kan slecht tegen ambtenaren die elkaar eindeloos napraten. 

Een overheid kan alleen maar beter worden als zij zichzelf steeds blijft bevragen. Dat gebeurt vaak te weinig. En daarom probeer ik in al mijn blogs openbaar bestuur en politiek vooral te bevragen. Soms scherp, soms mild, soms door de lezer op het verkeerde been te zetten. Daarbij ben ik steeds benieuwd naar de feiten. Goed beleid begint met het helder onderscheiden van feiten en normen. 

Ik merk dat mijn blogs breed gelezen worden. Het doet me ook plezier als mensen reageren. En dat mag zeker kritisch. Mijn pen is vaak scherp, en dat vraagt om een scherpe reactie. Die enkele keer dat een reactie uitmondt in gescheld en onwelriekende taal, ben ik zo vrij om de reactie niet te plaatsen. Het debat is de kern van de democratie, maar alleen een debat dat uitgaat van interesse in de ander, brengt de democratie echt verder. 

De onderwerpen van mijn blogs zijn vaak licht toevallig gekozen. Zoals alles wat je bezig houdt vaak van toeval aan elkaar hangt. Toch neem ik me voor om met deze nieuwe look ook iets meer systematiek te brengen in mijn blogs. Zo verschijnt voortaan elke maandagmorgen een blog over een recent onderzoek (bijvoorbeeld van een planbureau) of over een recent advies van een adviesorgaan. Ik geef een korte samenvatting, een korte duiding en houd het rapport kritisch tegen het licht. 

Voor allen die te weinig tijd hebben om al die rapporten bij te houden bied ik deze service aan. Wie elke maandagmorgen mijn blog over een nieuw rapport in zijn mailbox wil ontvangen, moet zich inschrijven voor de nieuwsbrief op deze website. 

Reacties (10)

 1. Michiel Morel
  08-16-2021 10:46

  Ik blijf je volgen Wim. Beste groet.

  Reageer

 2. Pieter de Jong
  08-16-2021 11:02

  Ha Wim,
  Gefeliciteerd met jouw nieuwe website! Ik was wel even op een verkeerd been gezet door jouw nieuwe logo. Op het eerste gezicht las ik daarin:

  VVD Wim\Derksen

  Kan aan het gebruikte lettertype liggen, maar ook aan mijn niet meer zo piepjonge ogen. :-)

  Reageer

 3. Teun Schermerhorn
  08-16-2021 11:21

  Mooie site, mooie service. Dank daarvoor. Met de hartelijke groeten van een kritisch volger. Teun Schermerhorn

  Reageer

 4. Paul ‘t Hart
  08-16-2021 11:49

  Ha Wim
  Ik ontvang jouw vrijwel wekelijkse blog altijd met groot plezier en lees ze trouw en vaak met veel instemming of met het gevoel dat ik weer iets heb geleerd. Je was soms wat al te brommerig over C-beleid, misschien omdat je niet helemaal hebt verdisconteerd onder welke gigantische druk de betrokkenen hebben geopereerd, en wat dat voor hun besluitvormings- en leiderschapsgedrag kan betekenen. Ironisch genoeg zit jij nu juist erg in een rationalistische kijk op hoe men zo’n megacrisis zou (moeten) afhandelen. Maar ook die is informatief en relevant. Kortom, na Nick Cave’s eveneens wekelijkse Red Hand Files is jouw blog mijn nr 2 inboxfavoriet. Moge dat nog lang zo blijven.

  Reageer

 5. Cees Sterks
  08-16-2021 12:11

  Waardeer de frisse blik en de heldere formuleringen.

  Reageer

 6. Annet Weijermars
  08-16-2021 12:48

  Complimenten voor de nieuwe website!
  Ik heb alleen wel een kritische kanttekening bij de tekst vandaag ….ik ben het helemaal eens met de strekking alleen denk ik dat niet debat maar dialoog en dat is veel minder soft dan menigeen denkt, de democratie verder brengt.

  Reageer

 7. rob giebels
  08-16-2021 15:37

  zeker wim wil ik je blijven volgen.
  bijna altijd interesssant en prikkelend en stof leverend voor nadenken en soms reageren.
  ga zo door!

  Reageer

 8. Marie-louise van der Sande
  08-16-2021 16:15

  Hi Wim, kom maar door hoor met jouw blogs. Ben ook benieuwd naar jouw visie op de relatie overheid en klimaat, energietransitie, circulaire economie, innovatie.

  Reageer

 9. Veroniek
  08-16-2021 18:24

  Verfrissend Wim. Mooie rustige website die ook op mijn telefoon goed te lezen is.
  Ik kijk uit naar je volgende blogs.

  Reageer

 10. Peter Jonquiere
  08-17-2021 11:47

  Nieuwe site, zelfde zeer gewaardeerde geluid! Ik blijf je graag volgen en lezen.

  Reageer

Reageer

Uw reactie