sluit
sluit
11 maart 2024

Hoogopgeleiden verdienen te veel

In veel kringen kan je tegenwoordig een beetje meewarig of zelfs verwijtend worden aangekeken als je over hoogopgeleiden en laagopgeleiden spreekt. Alsof je iemand daarmee onrecht aandoet. Het zou zelfs discriminerend zijn. Daarom zou het beter zijn om te spreken over theoretisch opgeleiden en praktisch opgeleiden. Het klinkt sympathiek, maar het is onzin. Ik zal uitleggen waarom ik dat vind.

Ten eerste: waarom zou het discriminerend zijn om over hoogopgeleiden een laagopgeleiden te spreken? Hoogopgeleid zijn volgens de gangbare definitie mensen die een diploma hebben gehaald op de universiteit of hbo. Dat zijn toch gewoon de feiten? Je discrimineert als je aan een groep iets toedicht, wat slechts bij enkelingen uit die groep voorkomt.

Ten tweede: het onderscheid tussen theoretisch en praktisch opgeleiden klopt niet. Ik ken weinig mensen die zo praktisch opgeleid zijn als tandartsen op de universiteit of mensen die leraar zijn geworden op een Pedagogische Academie. En wat te denken van juristen, artsen, violisten, accountants en bedrijfskundigen? Allemaal praktisch opgeleid aan universiteit of hbo.  

Ten derde: het onderscheid tussen theoretisch en praktisch opgeleiden verhult. Met name dat er in deze samenleving een hele sterke relatie bestaat tussen opleidingsniveau en inkomen. Mensen die hoogopgeleid zijn verdienen veel meer dan mensen die laagopgeleid zijn. Ja, ik weet dat er een grote behoefte is aan loodgieters, maar een tandarts verdient nog altijd vele malen meer dan een loodgieter. Wie aan de broodnodige herverdeling wil doen, moet niet beginnen met het verhullen van de verschillen.

Ten vierde: het onderscheid tussen theoretisch en praktisch opgeleiden is zelfs politiek laakbaar. Door niet meer te spreken over hoogopgeleiden en laagopgeleiden, lijken we we niet alleen de inkomensverschillen te verhullen, maar die ook gevoeglijk ook te accepteren. Achter het onderscheid tussen hoogopgeleiden en laagopgeleiden gaan overigens niet alleen onacceptabele inkomensverschillen schuil, maar ook een onacceptabele ongelijkheid in kansen. Dat moet gewoon veranderen. Als je die verandering wenst, moet je niet beginnen met verschillen te verhullen en schijnbaar te accepteren. 

 

[Abonneer je via de homepage op mijn blogs, als je op de hoogte wilt worden gehouden.]

Reageer

Uw reactie