sluit
sluit
16 februari 2024

Links als de politiek van de verhevenen

‘Wij moeten laten zien dat het anders kan. Tegenover de angst de hoop zetten. Tegenover verdeeldheid de samenwerking laten zien. En tegenover de zondebok de verantwoordelijkheid en solidariteit.’ Aldus Tim ‘S Jongers, directeur van de Wiardi Beckman Stichting in Trouw. De WBS is het wetenschappelijk bureau van de Partij van de Arbeid. Zijn uitspraak roept bij mij veel vragen op.

Hoe zou je kunnen samenwerken als je de ander zo weg zet? 

Hoe zou je kunnen verbinden als je je zo boven de ander verheven voelt? 

Hoe denk je een alternatief voor het populisme te kunnen bieden als je hun wij-zij-denken onverbloemd overneemt? 

Hoe kan je claimen dat alleen links hoop brengt en dat alleen links verantwoordelijkheid wil nemen? 

Hoe denk je met zo’n houding al die mensen weer aan je te binden die bij je zijn weggelopen omdat jij zo positief denkt over migratie en globalisering en alles wat we woke zijn gaan noemen? 

Hoe denk je echt bestaanszekerheid te bieden als in je achterban bijna niemand zich daarover zorgen hoeft te maken? 

Hoe denk je je te verbinden met al die mensen die in het onderwijs te weinig kansen hebben gehad als je eigen achterban vooral hoogopgeleid is? 

Hoe denk je het achtergebleven platteland nog te begrijpen als je meeste kiezers uit de welvarende steden komen? 

Hoe denk je nog mensen te verheffen, als je jezelf zo verheven voelt? 

Zou het niet beter zijn om de hand te reiken? 

 

 

[Abonneer je via de homepage op mijn blogs, als je op de hoogte wilt worden gehouden.]

Reacties (2)

 1. Willem van der Ham
  02-17-2024 13:37

  Beste Wim, dat roept bij mij de vraag op: Hoe reik je de hand? Door op je hurken te gaan zitten? Door (deels) mee te gaan in het PVV gedachtengoed? Door ontwikkelingen te negeren? Ik sprak vandaag een mij verder onbekende oude vrouw uit Beusichem. Zij woont in een mooie bejaardenwoning, best riant en best tevreden en ook vond haar best sympathiek. En zij vertelde dat ze laatst ook in Den Haag en geschrokken was van alle migranten. 'Dat is mijn land niet', zei ze en vervolgens alle bekende zinnetjes. Hoe moet je haar van deze papegaaiengedachten afbrengen? Ik heb maar verteld dat ik altijd zo gecharmeerd ben door vooral al die meisjes en vrouwen die zich zo dapper weren en een mooie plaats in de maatschappij verwerven. Hoe zou jij dat oppakken? Wat is jouw advies? Hoe reik jij de hand? Groet, Willem

  Reageer

  1. wim
   02-20-2024 09:07

   Door je serieus te verplaatsen in problemen die mensen ervaren. Niet door op je hurken te gaan zitten. Niet door te bagatelliseren. Migratiesaldo in 2022 was 220.000, in 2023 144.000. Een stad als Almere en een stad Arnhem.

   Reageer

Reageer

Uw reactie