sluit
sluit
17 juli 2023

Roomser dan rood: de nieuwe Jesse Klaver

Afgelopen vrijdag deed iemand openlijk een gooi naar het leiderschap van de nieuwe progressieve partij, de combinatie van PvdA en GroenLinks. Hij schreef een mooi artikel in de Volkskrant over het grote belang van de sociaal-democratie en sloot zijn verhaal af met de conclusie dat hij lid ging worden van de PvdA. Het was Jesse Klaver. 

Ik kan niet anders zeggen: hij had erg zijn best gedaan. Alle sleutelwoorden van de sociaal-democratie werden uitbundig geventileerd. Het stuk had evengoed van de hand van de redactiesecretaris van het tijdschrift ‘Socialisme en Democratie’ kunnen zijn. Ik neem Jesse Klaver zijn enige fout dan ook niet kwalijk. Zo slipte de volgende zin er blijkbaar tussendoor: ‘De sociale strijd – de strijd om het kapitalisme te beteugelen en te temmen – valt nu samen met de strijd tegen de klimaatcrisis.’ Zo zou een echte sociaal-democraat dat niet hebben geschreven. De klimaatcrisis (GroenLinks) staat niet naast de sociale strijd (PvdA). De klimaatcrisis vraagt immers net als de sociale strijd om het ‘beteugelen van het kapitalisme’. Zag je toch nog even dat Jesse geen echte sociaal-democraat is en dat Jesse ons sociaal-democraten wellicht probeerde te paaien. 

Er zijn geruchten dat Jesse Klaver de nieuwe lijst wil aanvoeren. Het lijkt me een slecht idee. Die hele lijst vind ik overigens een slecht idee. Simon den Haak schreef daar een paar dagen eerder een helder artikel over in dezelfde Volkskrant. Het probleem van de PvdA is niet dat ze te weinig aantrekkingskracht heeft op hoogopgeleiden, maar juist op laagopgeleiden. De fusie met GroenLinks zal het hoog-elitaire karakter van de PvdA slechts versterken. 

Natuurlijk weet ik ook dat die fusie op dit moment onvermijdelijk is. Het afblazen van de in gang gezette samenwerking zal politieke zelfmoord zijn. Dan begrijpt geen kiezer er meer iets van. Maar als je dan toch fuseert weet je meteen waar politiek winst valt te boeken: niet bij de hoogopgeleiden, maar bij de laagopgeleiden. Niet bij de theoretisch opgeleiden, maar bij de praktisch opgeleiden. En juist daarom heb ik mijn hoop gevestigd op Frans Timmermans. Frans is een ouderwetse sociaal-democraat, hoe hoog zijn opleidingen ook zijn. Hij is de man van de Limburgse ‘koempels’. Bij de Europese Verkiezingen in 2019, die in Nederland door de PvdA werden gewonnen (!), liet Timmermans zien dat hij een brede aantrekkingskracht heeft onder het electoraat. Daarbij steekt de slechte verkiezingsuitslag van Jesse Klaver bij de Kamerverkiezingen van 2021 wel erg bleekjes af. 

De komende maanden zullen het uitwijzen. Ik accepteer dat PvdA en GroenLinks samen aan de verkiezingen meedoen, ik hoop dat Frans Timmermans als ouderwetse sociaal-democraat met een zeer groen profiel de lijsttrekker zal worden. En ik hoop vooral dat Frans de basis kan leggen voor een brede progressieve beweging, waarbij niet alleen hoogopgeleiden zich thuis voelen, maar ook al die anderen. En vooral degenen aan de maatschappelijke onderkant, die het uiteindelijk van de sociaal-democratie zouden moeten hebben. 

 

[Abonneer je via de homepage op mijn blogs, als je op de hoogte wilt worden gehouden.]

Reacties (3)

  1. Bart
    07-18-2023 00:11

    Ze zijn bij de PVDA de D66/Groen Links agenda gaan overnemen. Vaak met vergezochte redeneringen dat het klimaat ook om gelijkheid gaat. Een deel van die agenda staat zelfs haaks op de belangen van de klassieke arbeider (als die nog bestaat). Immigratie is voor deze groep soms een bedreiging en klimaat vaak onbetaalbaar.

    Die fusie wordt niks. Veel 'arbeiders' hebben bijvoorbeeld niks met zo'n Klaver. Alhoewel gegroeid als politicus ziet het er allemaal te bestudeerd uit. Jammer die fusie, want er zit nog steeds veel bestuurskracht bij de PVDA. Dat soorten mensen hebben we nodig in Nederland.

    Reageer

  2. Jan Bank
    07-18-2023 09:39

    De PvdA is zelf een fusie-partij in 1946. Toen haalde men Vrijzinnig Democraten binnen en christelijke doorbraak-kiezers. De nieuwe partij bleef bij de verkiezingen tweede maar groeide onder leiding van Drees wel uit.
    Historische paralellen zijn niet voorspellend maar het kan dus wel; vanaf 1948 onder premier Drees, een persoon en een Sociaal-Democraat, wiens politieke betrokkenheid niet in twijfel werd getrokken.

    Reageer

  3. Steven van Schuppen
    07-19-2023 17:27

    Je wordt op je wenken bediend, Wim. Jesse in inmiddels eigener beweging terug getreden als kandidaat lijsttrekker. Maar Timmermans zal waarschijnlijk vriendelijk en beleefd bedanken voor de eer. Tja, dan doemt waarschijnlijk het Aboetaleb-scenario op.... De burgemeester die geen problemen heeft met de belastingsontwijking van weldoener Van der Vorm, Brrr....

    Reageer

Reageer

Uw reactie